2015-08-14

Inför Cykelvasan

Bild från 2012, tagen av Jonatan Stark. Blev 35:a trots vurpa med 7-8 km kvar till mål.

Tjena!

Imorgon är det ju dags för Sveriges absolut största långlopp på mountainbike, Cykelvasan. Jag tycker att jag har förberett mig väl och att det bara är dags att leverera. Topp-10 är drömmen, men det här loppet är inte som övriga långlopp och dessutom är alla plus några till på plats. En placering mellan 20 och 50 är kanske mer trolig. Precis som tidigare så kommer jag försöka gå med i täten och inte fega för en okej placering. Går det vägen kan det bli succé och misslyckas jag så blir det tufft när dom stora klungorna kommer ifatt mig som gått på rött för länge. Tävlingen är liksom inte med i någon cup så det finns ingen anledning att åka "smart" för att ta poäng utan det är ett lopp och en chans. Varken ni eller jag kommer ju minnas om jag blir 14:e eller 21:a i loppet.
Jag går hellre med i täten halva loppet, än att spara mig i en andra eller tredjeklunga för att eventuellt fixa en topp-20.

Jag tror att det kommer bli en utav de mer intensiva upplagorna i år. Ett år så sattes det ju fart redan från första kontrollen, Smågan, och jag tror det kommer gå undan tidigt även i år. Annars är det ju vid Mångsbodarna som det brukar sättas fart. Flera favoriter har flera "hjälpryttare" med sig och nästan alla som är där framme tjänar ju på att det går fort redan tidigt.

Bland favoriterna måste väl nästan fjolårets topp-10 finnas: Johan Landström, Magnus Darvell, Dennis Wahlqvist, Gustav Höög, Vidar Mehl, Steffan Hartz Repshus, Calle Friberg, Olof Heijbel och Daniel Brengdahl.

Den enda i topp 10 från i fjol som saknas är Emil Lindgren. Han har skrivit på sin blogg att han ska till Norge idag. Nordiska mästerskapen i MTB avgörs där denna helg. Jag har kikat på de 144 herrar som står listade i led 1 och "farliga" namn utanför fjolårets topp-10 är bland annat:
- Jesper Dahlström, som ju vunnit förr men nu kanske inte riktigt är i samma form(?).
- Matthias Wengelin är ju en av de riktigt stora favoriterna och har också han vunnit här förut.
. Landsvägsproffslaget Team Tre Berg-Bianchi har ju förutom Gustav Höög som blev femma i fjol följande åkare med: Niklas Gustavsson, Alexander Wetterhall, Ludvig Bengtsson och Lucas Eriksson. Ingen hemlighet där att det är Wetterhall som de bör köra för och han tillhör också en av storfavoriterna, även om laget själva försöker skriva ner honom en smula i sitt pressmeddelande...
- Michael Olsson ska också bli intressant, han har ju vunnit två SM i landsväg så han borde kunna åka riktigt fort.
- Cykloteket Racing Team har ju båda långloppsspecialisterna Fredrik Edin och Lars Bleckur samt unge Martin Eriksson.

De största favoriterna till segern i Cykelvasan är, enligt mig: Alexander Wetterhall, Calle Friberg, Matthias Wengelin, Lars Bleckur, Michael Olsson och Johan Landström.
- Wetterhall har ju sitt starka Team Tre Berg - Bianchi med sig och det ska bli intressant att se hur de spelar sina kort. Offensivt, skulle jag tro.
- Calle Friberg har Henrik Sparr med sig som också är en mycket kompetent cyklist och som tidigare vunnit både MTB-SM och LVG-SM.
- Matthias Wengelin har med sig talangfulle Axel Lindh och man ska inte glömma vänskapsbanden med Team Tre Berg-Bianchis cyklister här.
- Lars Bleckur och Fredrik Edin är ju jämnstarka och kan ha stor nytta av det, tror dock snäppet mer på Lars. Dessutom finns snabbe Martin Eriksson med som assistans.
- Michael Olsson kör för Allebike XC Test Team och har trean och nian från fjolåret med sig i Dennis Wahlqvist och Olof Heijbel. Frågan är om de offrar sig för varandra eller siktar alla på en egen seger?
- Johan Landström har faktiskt också ett gäng cyklister med sig som imponerat på mig i år. Christofer Stevenson har anpassat sig riktigt bra till MTB i år och är urstark på lättåkta banor och Magnus Andersson kör också riktigt bra. Ove Nilsson är ett mer oprövat kort på MTB men har hög kapacitet på LVG.

Mina tidigare resultat i Cykelvasan:
2009: 26:a
2010: ej start
2011: 84:a
2012: 35:a
2013: 251:a
2014: 50:e
Första upplagan var inte alls som dom senare och hade ett mycket tunnare startfält. Då hade jag 6 minuter stillastående efter dryga milen med kedjestrul, men blev alltså ändå 26:a till slut. Året jag blev 35:a var väl det året jag höll bäst och i fjol är året jag är mest nöjd med. Då var jag med i täten till Oxbergsbacken. Sedan var jag rökt. Helt rökt.

Banan har ju i år fått Lundbäcksbackarna innan Oxberg istället för stöket runt Oxbergssjön. Jag tror inte att det gör så mycket för sluttiden, men det kan locka tätcyklister att försöka minska ner på gruppen rejält. Arrangören hävdar ju också att dessa backarna ger en extra möjlighet till att avgöra tävlingen. Jag tror dock att backarna också kan ha motsatt effekt och att man nu i täten kommer att vänta på backen och då blir klungan större och det blir därför ännu svårare att komma iväg i en lite grupp.
Vädret ser ut att bli fantastiskt med sol och värme (när solen väl börjat värma...) men kanske blir det en svag motvind. Just motvind kan ju påverka allas tider negativt och även göra att tätåkarna blir mer passiva.

Jag skriver ju om herrarna här och det är ju för att det är den klassen jag tävlar i och har bäst koll på. Det är väl dock ingen hemlighet att Falu CK har stora möjligheter att vinna damklassen med någon i följande superstarka trio: Jenny Rissveds, Jennie Stenerhag och Hanna Bergman. Hela pallen skulle faktiskt kunna bli helt Falu CK, jag håller tummarna!

Jag kör med min cykel precis som jag ställer upp i andra långlopp. Är väl kanske en av få i eliten som inte modifierat hojen inför loppet. Det enda jag gör är att jag kommer köra med mina Vector2-landsvägspedaler med effektmätning. Jag kommer också att filma loppet, så denna gång får ni även se watt-siffror!

1 kommentar:

  1. Lycka till på loppet!
    Blir grymt kul att få se filmen efteråt.
    /Stefan

    SvaraRadera