2015-07-22

Spjärshällen, Faluns högsta berg

Idag åkte barnen och jag till Spjärshällen, Faluns högsta berg med sina 506 meter över havet. På vissa håll nämns berget som Spjärshälla eller Spjershälla, men det är alltså samma berg. Vill man hitta information om Spjershällen, till exempel hur man hittar till dit, så gör man kanske bäst i att googla alla tre namnen.
Här har Linghed.se skrivit lite information om Spjärshälla.
Det tog ungefär en timme att åka bil till Spjärshällen från centrala Falun, men det var det värt. Sista 5-600 meterna till toppen får man gå. Ta vänster in på stigen vid bommen så kommer ni rätt. Den lilla grusvägen som fortsätter upp tar er till till tvillingtoppen med en mast, men alltså inte högsta punkten i Falu kommun.
Utsikt från utkikstornet på Spjärshällen och på den nedre bilden ser ni väderskyddet och grillplatsen. I vinter så ska Lingheds skoterklubb ställa dit en ny grill. Vilket betyder att det finns skoterspår dit, vilket betyder episkt skoterspårspass med MTB-cyklarna mot vårkanten!

Utkikstornet på Spjärshällen. Själva ställningen kändes stabil, men virket på toppen har sett bättre dagar. Delar av staketet saknades och ena golvplankan var helt lös.

Vi var där i en timme ungefär. Kikade på utsikten i omgångar, skrev någon rad i gästboken och fikade lite. Sedan var det dags att styra hemåt för att inte lunchen skulle bli allt för sen.

På väg hem så stannade vi ändå till vid Spjärsbodarna/Spjersbodarna. Riktigt fin fäbodmiljö där barnen och jag gick in i hagen med kossor och får. Tidigare så har jag bara cyklat förbi här,

Det var vår förmiddag det. Nu är vi på väg till andra berg, vi sitter nämligen i bilen på väg upp till Sälen för att jag ska köra King of the Hill Sälen imorgon. Planen från början var att jag skulle åka upp ensam, kanske till och med på tävlingsdagens morgon. Men så i TV-soffan för någon timme sedan så sa Ronya att vi skulle åka upp allihopa i alla fall. Så nu är siktet inställt på Röda byn i Lindvallen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar