Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2015-05-01

Min nya MTB

En Bianchi Methanol 29.2 SL. XTR 11-delat, Foxgaffel och hjul från Crankbrothers.

Slängde ihop cykeln lite snabbt igår. Bytte styrstam till en som var lite lättare, kapade sadelstolpen, justerade reglage, stansade däck, monterade flaskställ och så vidare. Ville ju ut och cykla på den givetvis. Det skulle ju ändå tränas igår och då gör man ju helst det på nytillskottet. Dom stansade däcken måste få chans att bli täta, alla små inställningar måste justeras så att allt känns rätt och så vill jag gärna hitta känslan i skogen ganska så snabbt. Det har ju knappt blivit något skogscyklande än i år, men nu ska det bli ändring på det. Det är väl egentligen bara den där träningstävlingen på Jungfruberget som varit ett riktigt skogspass.

Igår blev det, pga tidsbrist, en 42 minuter kort sväng i skogen. Ingen strukturerad träning, utan en Prova på cykeln-tur. Via backfan och Öijer XC arena ut på en stig som jag aldrig cyklat på förr (bilderna ovan). Sedan korsade jag Rättviksvägen och letade mig upp på avslutningen av Stångtjärns blåa spår. Körde det till Stångtjärn, sedan motionsspåren till Slättaskogen och sedan hem. Hade med mig verktyg och gaffelpump i ryggfickan, brukar göra så dom första passen med nya cyklar. Då kan man direkt justera gaffel och annat så att man snabbt hittar rätt. Tyckte dock att gaffeln kändes som en dröm från start (hade justerat lufttrycket innan jag stack iväg). Låsningsreglaget för gaffeln sitter dock både dumt och på vänster sida, vet inte riktigt var och hur jag ska ha det.

Cykeln gick annars bra och jag tyckte att den kändes rätt direkt. Kände mig ganska snabb, även på dom stökiga stigarna. Visst, tekniken lämnade lite att önska men den var ändå inte kass och med bra ben så är det ju bara att med kraft forcera stigarna. Känner mig stark. Skitsvårt att cykla själv och få någon verklig bild över hur det går. Nu finns ju STRAVA, så det är väl bara ut och mäta krafterna någon gång. Annars så ska jag ju mäta krafterna imorgon på Lidingöloppet MTB. Det lär ju bli lite av ett uppvaknande...

Saker jag nu funderar lite på angående cykeln innan jag är helt nöjd:
- Utväxlingen!? Sedan jag var mer aktiv i skogen har man gjort framklingorna mindre och dreven i kassetten större, är alla klenare nu än för bara några år sedan? 22-40 som lättaste växel, när ska man någonsin använda det? Man kommer ju typ 1 cm per tramptag. 36a som storklinga kändes först lite litet, men med en 11 på kassetten så duger den väldigt länge. Eventuellt skaffar jag en större lillklinga och en kassett med tätare steg mellan dreven och som kanske har typ 34 som största drev. Kör jag tex på en grusväg och håller lite drygt 30 så känns tyngsta växeln lite för tung och näst tyngsta lite för lätt. Med för stora hopp mellan dreven i kassetten så tycker jag det blir svårare att få flyt i åkningen.
- Placering av reglaget för låsningen av gaffeln.
- Kan jag kapa gaffelröret redan nu, eller vill jag möjligen höja styret något..?
- Pedaler. Det verkar inte finnas några bra och lätta MTB-pedaler? Nu har jag, trots varning från andra, köpt ett par Ritchey-pedaler. Får se framöver hur dom fungerar.

Utöver att köra med gaffelpump i ryggfickan på första passet med ny MTB så brukar jag köra några pass på våren utan handskar. Detta för att göra händerna lite hårdare och därmed tåla tuffare tag lite snabbare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar