Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2015-05-03

Lidingöloppet MTB igår

Skärmdump från videon som jag spelade in under Lidingöloppet MTB igår. Jag filmade nämligen hela loppet med min Garmin VIRB Elite. Resultatet kommer ut på Youtube om några timmar, börja prenumerera på min kanal nu så du inte behöver oroa dig för att missa något: https://www.youtube.com/user/OijerHenrik

Igår åkte jag alltså ner till Lidingö för att köra Lidingöloppet MTB, ett långlopp som mäter 63 kilometer och mestadels går på lättrullat underlag. En mängd backar där man kommer in med låg fart och massor av kurvor gör dock banan riktigt jobbig ändå eftersom det blir en mängd igångdrag.

Målet med denna tävling var att få ett viktigt genrep inför övriga lopp, att testa mig själv och materialet. Upptäcka styrkor och svagheter för att kunna anpassa träningen framöver. Det var svårt att sätta någon målsättning eftersom jag inte riktigt visste hur jag stod mig i konkurrensen, men med tanke på att vinterträningen har gått riktigt bra så borde jag kunna hamna mellan 10:e och 20:e placering någonstans, trots bara två pass på cykeln före loppet.

Jag värmde upp genom att cykla 36 minuter på den kombinerade inledningen/avslutningen på loppet och körde avslutningen när banan delade sig. Alltid skönt att ha lite koll på hur banan ser ut inför loppet.
Jag startade med en flaska och hade ingen langning, lite dumt givetvis men hade inte direkt något serviceteam med mig heller. Då Lidingö visserligen har massor av korta och branta backar, men saknar längre backar så blir det intensivt i starten. Utan startbacke så gäller det att sitta långt framme och det vet alla om. Jag lyckades bra med det och kom iväg som jag ville. Vi kommer snabbt in på motionsspår och fältet dras ut. Intensiteten är givetvis hög och redan efter 4 kilometer får jag släppa täten. Fler släpper samtidigt och ingen sitter i alla fall direkt på mitt hjul och bromsas av mig.
Jag kommer ikapp några och andra kommer ikapp mig. Efter en stund har vi bildat en andraklunga på ungefär fem man.

Jag kände mig ganska stark, även om jag inte hade haft farten att hänga med täten, så jag tog bland annat en sju minuter lång förning i gruppen och kom ikapp Lars Bleckur i Abborbacken. Därefter blev samarbetet lite bättre. Vi låg då på placeringarna 7-12. Efter någon mil så kommer det ikapp fyra cyklister och vår grupp blir väldigt stor, jag passar då på att vila så mycket som möjligt eftersom jag kände att inledningen av loppet var högintensiv och jag bara hade en flaska att överleva på.
Ungefär halvvägs in i loppet så stiger intensiteten i gruppen då en eller ett par av de starkaste vill minska ner gruppens storlek. Det svider rejält i benen, men jag lyckades gå med. Nu är vi på placeringarna 7-11 efter att ha skakat av oss tre av följeslagarna.

Eftersom jag bara hade en flaska så var jag snål på drickat och när jag sedan tappade flaskfan efter cirka fyra mil så fattade jag att det skulle bli törstigt mot slutet. Försökte åka snålt och hade faktiskt energigel i alla fall. Tyvärr började väl bli lite krispig efter ungefär fem mil och efter ca: 53 km så fick jag ge mig. I gruppen var då Daniel Brenghdal, Lars Bleckur, Johan Norin och Jakob Björklund. Alla fyra var på placeringarna 3-13 i långloppscupen 2014 och Bleckur har ju vunnit ett par långlopps-SM och Långloppscupen totalt tidigare. Så det var verkligen duktiga cyklister och min målsättning med topp-10 i Långloppscupen känns ju nåbar om jag kan fortsätta kriga med så här duktiga cyklister.

Trots att det kändes som om jag knappt hade styrfart långa stunder på slutet och kunde se de tre förföljarna bakom mig vid ett flertal tillfällen under loppets slutskede så höll jag undan och rullade in i mål som 11:a.

En trio gjorde upp om segern och det var Matthias Wengelin som vann före Fredrik Edin och Axel Lindh. Bakom så kom Calle Friberg in på fjärdeplats efter att fått ge sig på slutet. Henrik Sparr blev femma efter att ha vurpat på slutet och på sjätteplats kom Mikael Flockhart som körde halva loppet ensam efter en SPD-vurpa. Cyklisterna i min grupp kom in i den ordning som jag nämnde dom ovan.
I damklassen så vann Felicia Ferner före Åsa Erlandsson. I kampen om tredjeplatsen blev det en spurt mellan Ellinor Huusko och Marika Wagner där den sistnämnda korsade mållinjen först av de två. Dock så var inte spurten schysst så hon deklasserades och Ellinor blev istället trea.

Jag är nöjd med följande från loppet:
- Genomförandet
- Placeringen 11:a var bra
- Farten i kroppen var helt okej
- Stabilt lopp med en känsla av att det finns lite mer

Här hittar ni några fler bilder från Lidingöloppet MTB.

Nu ska jag ladda om och försöka prestera ännu bättre på Billingeracet nästa lördag.

Här har ni all data från min Garmin Edge 810:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar