Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2015-04-06

XC-slinga på hemmaplan, steg 1

Jag har ju, nästan sedan vi flyttade in här, tänkt att det vore kul med en liten cykelbana på gården. Vi äger ju inte bara gräsmattan, utan även några meter av skogen runt om det vi faktiskt använder. Det skulle inte vara något avancerat, utan mer något för barnen att trampa runt på. Det finns dock oändligt med sten här i STENnäset. Så arbetsinsatsen som krävs för att få något åkbart är rätt så stor. Det, och det faktum att min fru inte vill ha en MTB-bana på gården, har hållit mig tillbaka.

På "berget" på andra sidan vägen däremot har jag ju sett att det finns ett par stigar att cykla MTB på. För mig. Inte barnen. Problemet har bara varit att jag inte sett något som kan bli en slinga, utan mer åka bort och tillbaka på. Inte lika kul, om ni frågar mig.
Men då det vore grymt med en XC-slinga att träna på tvärs över gatan bara så har jag nu i vår tagit upp tankarna på den igen. Har ju varit föräldraledig och stirrat ut genom fönstret ett par gånger på det där berget som bara står där outnyttjat. Idag tog jag ett stort första steg för att få ihop ett XC-varv då jag tog med familjens yngsta två flickor på en skogspromenad. Ebbah och jag gick i en timme och 45 minuter för att gå varenda stig som finns på berget och logga dom med min Garmin Forerunner 920 XT. Med Frida i bärselen på bröstet så blev det rätt så jobbigt efter ett tag. Imponerad av Ebbah ändå som orkade gå fram och tillbaka och upp och ner för det där berget i nästan två timmar.

Så här gick vi:
Som ni kanske ser så går det ganska enkelt att få ihop ett varv uppe på berget. Det finns minst en stig som fortsätter norrut och ett antal stigar som ansluter till berget söderifrån. Men jag var bara intresserad av det på berget som gick att göra en slinga av. Det finns också 6 nedfarter mot Gamla Grycksbovägen där vi bor. Två av nedfarterna leder dock ner till granntomterna och det kanske inte är så uppskattat att jag tränar MTB på deras gårdar. Då återstår fyra nedfarter till vägen, problemet är att det inte finns någon mer stig längs med vägen som binder dessa nedfarter samman.

Nu har jag tänkt lite på hur jag ska få ett så långt varv som möjligt och samtidigt utnyttja stigarna på bästa vis. Dessutom så får jag kika närmre på om det finns något som binder samman de två närmsta nedfarterna, som dessutom ligger precis utanför vårt hus. Annars får jag cykla 40 meter blåbärsris, helt enkelt. Så här blir slingan, på ett ungefär:

2.2 km borde väl bli 6-8 minuter ungefär per snabbvarv. Säg att jag fixar dom där 40 meterna i obanad terräng, då finns ett annat bekymmer. Nämligen knäppan upp på berget. När jag gick där idag så fick min GPS det till 26% snittlutning i 40 meter. Jag är inte helt säker på att jag fixar att cykla uppför där. Men, jag får väl prova. Så här ser den backen ut:
Den ser kanske inte mycket ut för världen, men den är ruggigt brant.

Backen upp mot den sydligaste delen av banan.

Ebbah på en stor sten och den stora och snabba stigen uppe på berget. Ca 500 meter in på XC-slingan.

Bild från första puckeln efter ca: 650 meter.

Ett par bilder i motsatt riktning mot den tänkta slingan, ungefär 1,4 km in på varvet.

Här bär det av utför ner mot varvning/vägen/vårt hus.

Stigåka som jag tycker om. Fin, hederlig, vanlig och klassisk falustig. Inget jag tänker köra XC-tävling på eftersom det är smalt nästan överallt. Men för min egen del där jag kan nöta varv på min MTB och ändå vara nära hemmet. Pressa varvtider och kanske låta någon annan pressa tider...

Startbacken får jag väl provcykla och se om den går att ta sig uppför, eller om jag måste tänka om redan där. Sedan finns ett par svåra partier där det kan bli cykel och cyklistslakt. Som i sista utförslöpan. Men nu har jag en första plan att gå vidare med. Steg 2 blir väl att provcykla den helt enkelt. Ska bli skoj!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar