Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2014-07-31

Pendla hit och pendla dit +STRAVA!

Hej hej! 

Seg kropp idag. Är väl lite sliten och det är ju så skönt när jag kan få vara det ibland. Sprätte runt Stångtjärns blåa spår i morse och putsade min tid med en minut och 15 sekunder. Om jag skulle köra utan slang i bakdäcket, med lägre tryck, inte tidigt på morgonen osv så skulle jag nog kunna putsa ytterligare. Men två minuter från Hjortsberg på Strava... 162 i snittpuls säger ju att det finns fler hjärtslag att skrämma fram åtminstone.
Efter varvet så fyllde jag på vattenflaskan i Stångtjärnstugan.

Efter Stångtjärnsvarvet så skulle jag ta snabbaste vägen till jobbet, det gick sådär men ändå helt okej.

På jobbet så firade jag med en återhämtningsglass!




När jag skulle hem från jobbet så hämtade jag lite inspiration från Thomas Rissveds hemcykling igår. Körde väl inte direkt lika som honom, men just delen runt Vällan var intressant. Jag har tagit mig runt sjön ett par gånger men tyvärr finns inga riktigt bra stigar där. Det var fortfarande inte speciellt bra, men jag hittade ett annat litet stigavsnitt som jag tror att jag aldrig har cyklat förut och sånt är ju alltid kul. Utöver att inspireras av Thomas så tog jag sikte på ett gäng KOM på Strava också och knep fyra stycken!


Tog denna vridna bild på stigen som jag inte cyklat på förr. Genom att snabbt få ut den på Instagram så får jag med den även på Strava då jag kopplat mina konton där.

Vita skogsbilvägar med grässträng är ju svårslaget.

Här är hempendlingen:

Å så mina Strava-KOM från hempendlingen:




Det blev ju en toppencykeldag det här med lite drygt tre timmar träning och drygt 40 minuter med intensiv träning. En ny stigsnutt och mycket MTB-njutning. Kände mig som sagt lite sliten idag, får se hur det känns imorgon. Antingen blir det vilodag då, eller så blir det en vilodag på lördag tror jag. Gör dock inget om jag är lite sliten nu, men nästa helg ska jag köra Finnmarksturen och sen blir det väl kanske Cykelvasan också. Då ska det vara sprätt och pangpang, inte seghet och sliten kropp.

Morgonstund

Hej och god morgon!

Det är dags för mig att rulla iväg till jobbet. Idag utrustad med MTB och lite knäont. Smärtan i knät beror nog på att jag kört hårt några dagar och sedan vilat en dag, det är då det brukar krypa fram. Musklerna är nog bara lite korta och det botas nog bäst genom lite hets runt blå spåret i Stångtjärn, skulle jag tro. Så jag tänkte skarva morgonpendlingen med ett varv där. 32:50 är min bästa tid enligt Strava men den där Jesper Hjortsberg var där med Robert Reyier Österling och klämde dit med 29:39 några dagar senare. Jag har väldigt små förhoppningar om ett nytt KOM, men jag lär ju åtminstone försöka bli bättre. Dels borde jag bli bättre eftersom jag åker spåret fler gånger och dels borde jag bli bättre eftersom min teknik förhoppningsvis blir bättre ju mer MTB jag kör. Nu har jag ju hunnit med några pass sedan senaste varvet så vi får se hur det här går. Under 30 innan 2015 får nästan bli målet.

På återhörande!

2014-07-30

Vilodag

Öj!

Idag har det vilats. Fysiskt inaktiv och mycket att äta, det gäller att ladda upp på alla vis mellan de intensiva perioderna. Det enda som saknas är mer sömn. Fy katten så trött jag är. Imorgon tänkte jag cykla MTB till jobbet, det blir nog kul för både er och mig.
Efter jobbet så har vi varit på Gullnäsgården, barnen har badat, vi har grillat korv och ätit det frugan bakat. Stefan, Adam och Linda kom och vi hade väl det så trevligt. Små saker som borde göras oftare.

Min kära fru Ronya agerade ju fotograf igår och vill hemskt gärna att jag visar upp vilka fina bilder hon tog. Så, här kommer ett urval:


Dalaserien MTB i Skräddarbacken, Borlänge

Hoj!

Saker jag är nöjd med från igår:
- Tekniken blir bara bättre och bättre, kunde utnyttja underlaget bra mycket mer igår än att bara köra på allt och bromsa mig fram.
- Blev inte varvad av Matthias Wengelin trots sju varv.
- Jämna varvtider.
- I "pulkabacken" tog jag min snabbaste tid det sista varvet.
- Händerna håller!

Snabbingar som jag vet var före mig (resultat dyker upp på www.bck.nu så småningom):
1. Matthias Wengelin
2. Mattias Nilsson
3. Joel Burman (junior)
4. Johan Widén

Det kan ha varit fler som kört ifrån mig då jag startade rätt så lugnt och inte hade riktigt koll på vilka som var snabba iväg. Det lär visa sig i resultatlistan senare.

En riktigt stor nybörjarklass, jag tror att någon sa att det var 23 barn med här. Däribland mina som placerat sig ute på högerkanten.

Här var det fokus!

Sonen jagas av dottern.

Jätteroliga gupp på banan. Tyvärr blev det stopp på krönet av nästa gupp och en vurpa till följd.

Det där sved nog gött på både armen och ryggen. DNF för Filip igår.

Ebbah var nöjd efter målgång. Speciellt nöjd var hon med att ha cyklat upp för en backe där Filip fick gå.

Team Kalas representerades av Pontus Johansson och Mattias Nilsson.

Matthias Wengelin såg nöjd ut redan innan start.

Syskonen Ida och Henke Jansson. Ida i den svenska juniormästartröjan. Trots att hon bara fyllt 16 i sommar så dominerade hon SM i juniorklassen och blev fyra i sprinten i damelitklassen.

Jens Westergren dök upp när vi andra stod i startfållan. Foto: Ronya

Hanna Bergman var glad innan start. Foto: Ronya

Här står vi uppradade. Jag ställde mig bakom Johan Landström för att jag tänkte att han är trygg i starten och kör smart. Foto: Ronya

Mattias Nilsson flög under radarn och mina barn kollade imponerat på. Foto: Ronya

Jag passerade varvningen och gick ut på ännu ett varv. Foto: Ronya

Sliten men nöjd efter målgång. Foto: Ronya

Lite varvdata:
Varv 1
Tid: 9:54
Snitt/maxpuls: 168 / 179
Snitt/maxfart: 17.6 / 36.7 km/h

Lite varvdata:
Varv 2
Tid: 9:54
Snitt/maxpuls: 171 / 181
Snitt/maxfart: 17.3 / 35.1 km/h

Lite varvdata:
Varv 3
Tid: 9:57
Snitt/maxpuls: 171 / 183
Snitt/maxfart: 17.2 / 35.1 km/h

Lite varvdata:
Varv 4
Tid: 10:12
Snitt/maxpuls: 169 / 182
Snitt/maxfart: 16.8 / 36.9 km/h

Lite varvdata:
Varv 5
Tid: 9:47
Snitt/maxpuls: 171 / 182
Snitt/maxfart: 17.3 / 33.9 km/h

Lite varvdata:
Varv 6
Tid: 9:58
Snitt/maxpuls: 171 / 183
Snitt/maxfart: 17 / 34.3 km/h

Lite varvdata:
Varv 7
Tid: 10:27
Snitt/maxpuls: 160 / 177
Snitt/maxfart: 16 / 33.4 km/h

Som ni ser så blev det väldigt jämna varvtider om vi bortser från varv 4 (vad höll jag på med där?) och sista varvet då jag körde lite väl slött. Fint att se att ett av varven mot slutet blev mitt snabbaste, annars brukar jag ju gärna vara som snabbast i början av tävlingar.

Sebastian Kemi och jag hade en kamp under dom inledande varven, sedan försökte jag köra ikapp Joel Burman men jag tror att även han hade krafter kvar för både han och jag avancerade i fältet. I min jakt på Joel så kom jag istället förbi Henrik Jansson och var en stund ikapp Johan Widén också. Johan hade dock lite mer kräm kvar på sista rundan... Av de som var med på Dalaserien i Falun lyckades jag även idag köra ifrån nästan alla, det var bara Joel som blev en för tuff nöt att knäcka.

2014-07-29

Slakten i Skräddarbacken

Hej!

I kväll har jag kört Dalaserie i MTB igen. Denna gång hölls tävlingen i Skräddarbacken i Borlänge på en bana som var riktigt tuff. Typ internationellt snitt. Även motståndet höll högsta klass med stjärnor som Matthias Wengelin, Mattias Nilsson och Johan Landström för att nämna några.

Mitt lopp i korthet: Jag gick in med inställningen att köra jämnt för att orka med alla sju varv. Inga idiotryck eller spurter den första halvan av loppet, med tanke på värmen och hur krävande banan var så ville jag ha kvar lite krafter till slutet. När jag gick ut på varv fem så hade jag fått korn på tre yngre förmågor som jag tänkte försöka jaga ikapp. Efter två varv där jag gav lite extra så hade jag passerat en av dem och kommit ikapp en andra. Men när vi gick ut på sista varvet och jag precis kom ikapp honom så fanns inget mer att kötta med. Använde istället sista varvet för att överleva och ta mig i mål helskinnad.

Hade två stopp idag också. Det första var nog på andra varvet då vi kom ikapp en ung tjej som grät. Jag kollade så att hon inte ramlat, var skadad och så där. Men hon verkade nog mest tycka att det var fruktansvärt idag, det var vi fler som gjorde... Andra gången var ute på sista varvet då jag gett upp min kamp och fick in en broms eller något i hjälmen, fick ont satan och stannade för att ta av hjälmen och få bort otyget.

Foto: Ronya

Har en massa fler bilder +ANNAT från dalaserien men nu är det sovdags. Vi kör ett inlägg om det imorgon.

Krispig

Häj!

Idag tog jag en extra sömntimme på morgonen. Kände mig ändå krispig när jag cyklade till jobbet. Både trött och sliten i benen ger ju dåligt med pangpang. Körde min 29:a idag för att kunna köra Dalaserien ikväll. Tog banvallen, det var inte igår och den var ju lika fin som alltid. Svängde in på MAX här i Borlänge för att köpa en återhämtnings-milkshake, men dom öppnade 10 så det fick bli en glass på kontoret istället.
Nu ska jag rädda världen genom att förbättra kollektivtrafiken i Falun, vi hörs!

2014-07-28

Smått och gott

Hej!

Daniel Brengdahl har skrivit ett bra blogginlägg om gårdagens seger på Engelbrektsturen. Läs det!
Finnmarksturen har förlängt sin anmälningstid, kika här för mer info och anmäl dig: http://www.finnmarksturen.com/
Kristianstad GP har ni ungefär två timmar kvar att anmäla er till: http://www.kristianstadgp.se/ Tydligen är det för få tjejer anmälda just nu så kanske är det lite extra viktigt att ni anmäler er. Prispengarna är ju riktigt fina och Vacchi står för snacket:

Lyckades faktiskt släpa mig hem från jobbet också. Pulsen var nere på 56 när jag väntade på att min Garmin skulle starta upp och hitta satelliterna, extremt lågt för att vara jag. Trött och sliten från gårdagen, dessutom lite kass vätskebalans och jag borde ha druckit mer både igår och idag. Lätt åtgärdat dock!

Har väl köpt ett nytt däck idag också. Imorgon är det en dalaserietävling MTB i Borlänge som jag kanske ska delta i, men då blir det med slang i bakdäcket. Planen är sedan att täta det utan slang på kvällen eller möjligen på onsdag.

5 km grusväg på dagens hempendling, funkade finfint med racern.

Data från hempendlingen:

Cyklade till jobbet och Engelbrektsturen på Strava

Hej!

I morse så cyklade jag till jobbet, före frukost. Att göra det dagen efter ett långlopp är ju rena rama Flockhart-fasonerna men att plåga sig själv är ju aldrig fel. Dessutom kunde jag faktiskt passa på att uträtta ett tjänsteärende.

Så här såg Engelbrektsturen ut för mig på Strava:

Det fanns inte så många segment längs med banan men man kan ändå se att vi höll bra fart även jämfört med föregående år.

2014-07-27

Engelbrektsturen

Hej!

Idag gjorde jag ett bra lopp i Engelbrektsturen. Jag kunde vara med och tävla i fem mil då jag fick släppa täten. Det var alldeles innan bergspriset, något som borde ha passat mig men någon hade ju lagt ett skogsparti alldeles innan. Skogen passade inte mig idag. Tyvärr tappade jag inte bara täten där utan även en del luft i bakdäcket. Kunde ändå fortsätta ett tag men det blev till att hålla igen där marken var ojämn och i kurvorna. Robert Reyier Österling gjorde mig sällskap från bergspriset och han lånade ut en patron till mig. Jag stannade, fyllde på med luft och körde ikapp. Kunde sedan köra på igen men med milen kvar så skar jag sönder bakdäcket på en av alla dessa grusvägar med grovt grus. Det fanns mycket av den varan... Där blev jag tvungen att ge upp en potentiell sjätteplats för att lägga i slang och pumpa med min lilla pump. Kom iväg samtidigt som en stor grupp var på väg, så jag fick sällskap till målet där jag blev 24:a.

Med tanke på att så stora delar av eliten hade bojkottat dagens tävlingar så blev det givetvis ett lite annorlunda lopp och även resultatlistan ser ju lite... speciellt ut. Två ur eliten som inte hade bojkottat var tvåan och femman i Långloppscupen: Daniel Brengdahl och Mikael Flockhart. De, tillsammans med Johan Landström, var favoriter och också de som gjorde upp om segern. Landström var på väg mot en seger när kedjan fastnade och han fick (bokstavligt talat) gå i mål som fyra. Istället vann Daniel Brengdahl en spurt före Mikael Flockhart och den gamle räven Henrik Sparr kom in som trea.

Drog Robban mot målet och en slutlig sjätteplats för honom. Foto: Robert Jansson

Följer Johan och Robert i inledningen av loppet. Foto: http://sofiareyier.com/

2014-07-26

Väckningspass i växlande väder och med pangpang-ben

Det hela började i solsken.

Även om regnbågen i sig är fin så fattade jag ju vad som väntade...

Det här väntade. Törnbergs väg förvandlades till Törnbergs bäck och det var som att någon stod och sprutade med en vattenslang från sidan på mig. Jäklar vad det regnade. Och blixtrade. Och åskade.

Jorå så att. Förutom att jag blev DRÄNKT av åskskuren och fick stå och gömma mig under ett hustak så började ju passet bra i alla fall. Körde lite varierad terräng fram till Norlingberg där jag skickade på. Känslan sa väl inte rekord direkt, men jag såg på tiden att den var bra. Jag var nog 15-20 sekunder snabbare än när jag cyklade med Jens där förrförra veckan. Trodde jag. Det skulle visa sig att jag var 23 sekunder snabbare och hamnade på delad förstaplats med Jesper Hjortsberg och Lars Bleckur på STRAVA!

Riktigt nöjd med att få ett delat KOM på det här segmentet, här vet jag ju att grabbarna i täten har kört hårt och det är duktiga cyklister. Jens tog sin bästa tid dagen innan Cykelvasan förra året, där han blev femte man.

Så det här visar väl att jag i alla fall inte är dålig.

King of the hill i Sälen stärkte givetvis mitt självförtroende och resultatet i sig var ett kvitto på att formen är bra. I onsdags, kvällen innan loppet, så skrev jag faktiskt några rader på bloggen om att formen känts dålig och att även passet på fjället den dagen inte hade känts speciellt bra. Men jag skrev också att bara för att det känts dåligt en dag så behöver det inte gå dåligt dagen efter. Dom där raderna raderade jag dock utan att publicera för jag ville bespara er lite gnäll och så ville jag inte sitta och klämma ursäkter inför tävlingen.

När jag kom till Norlingberg idag så hade jag King of the hill med mig i tankarna och visste inom mig att jag kunde cykla snabbt uppför och det gick ju riktigt bra. Jag körde sedan mot Törnbergs väg och himlen öppnade sig en eller ett par minuter därifrån. Skyfflade ändå på efter bästa förmåga hela vägen ner. Det blev bäck efter första delen så det gick väl inte jättesnabbt. När jag kom ner så ville jag inte köra rogskramlet utan tog grusvägen upp och körde del två av Törnbergs väg baklänges upp till nästa grusväg. Där gömde jag mig under tak medan det blixtrade i min absoluta närhet med rejäla åsksmällar direkt efter.

Efter att ha stått här och gömt mig till regnet avtagit så hade temperaturen sjunkit från 24 till 15 grader och jag tog raka vägen hem via Haghed-Bergsgården.

Nu ska jag väl lägga mig snart och imorgon blir det Norberg och Engelbrektsturen med bra klättrarben!

All data från väckningspasset:

2014-07-25

Stansat nya sulor och på söndag så kör jag Engelbrektsturen


Tjaba tjena!

Idag på lunchen så gick jag till Cykelcentrum och köpte mig en uppsättning Contintental Race King 2.2" - Cykelvasan edition. Allt som skiljer från vanliga Conti-däcken är att det sitter en Cykelvasan-logga på. Säljs på många ställen i paket med två däck och två slangar. Jag slog till på varianten Race Sport som är lite lättare än övriga varianter av Race King. För dessa två däck och två slangar fick jag betala överkomliga 859:-.

Stansningen gick nästan helt smärtfritt och nästan helt utan svordomar. Knepet ligger i att skruva ur ventilinsatsen till ventilen så det blir större öppning för luften att flöda in. Alltså inte använda pump, utan luftkompressor. Jag stansade mina på macken och det sa bara pang-pang och sen satt dom där. Jag hade lite problem när jag skulle stansa däcken för två år sedan och fick då det tipset plus många fler bland kommentarerna här: http://oijer.blogspot.se/2012/08/ibland-vill-det-sig-inte.html Det här med att stansa innebär alltså att ha i tätningsvätska istället för slangar i däcken och sedan få det tätt. Stans Notubes blev snabbt störst inom detta. Fördelar är att man kan köra med lägre lufttryck, ökad säkerhet mot punktering, vätskan i sig tätar småpunkteringar och dessutom så blir det mycket lättare än med slang. Jag tycker också att känslan i hur däcken rör sig blir mycket bättre utan slang. Bara fördelar alltså om det inte vore för att det blir krångligare att byta däck.

På söndag ska jag faktiskt tävla i MTB igen. Då ska jag nämligen köra Engelbrektsturen i Norberg, som är en deltävling i Långloppscupen. Hade jag gjort någon elitsatsning på MTB och långlopp så hade jag säkert varit med i bojkotten av denna tävling samt Långlopps-SM, men nu är jag bara en glad landsvägsamatör som vill köra en MTB-tävling på en helg då inga attraktiva landsvägstävlingar finns i närheten. Att ett stort antal elitcyklister valt att bojkotta dessa två tävlingar gör givetvis att jag kommer hamna några pinnhål högre upp än jag förtjänar i resultatlistan, men jag kör utan några resultatmål utan ska bara försöka köra så fort som jag kan och ha så kul som möjligt. Att jag just kör Engelbrektsturen är ju för att det dels alltid brukar vara så trevligt på Långloppscupen och dels så är det ju ruskigt nära till Norberg härifrån.

Ska bli kul att få slita hårt i 2½-3 timmar igen, största oron jag har är att händerna inte ska hålla för det men om jag har förstått det hela rätt så är det en relativt lättåkt MTB-tävling. Imorgon blir det ett väckningspass på MTB för att se så att däcken sitter bra och att vätskan fått täta alla småhål som kan finnas.