Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2014-05-31

Barnkalas och kläder jag vill använda


I onsdags fyllde hon sex och idag ska vi ha kalas för Ebbah. Chokladkalas.

Dagen i stort ser ut så här:
- Packa inför Bureloppet imorgon
- Förbereda barnkalas
- Barnkalas
- Städa efter barnkalas
- Åka till Falu CK elits service course hos Boddan i Värnamo.

Det känns ju onekligen lite konstigt att ha Långa Lugnet med kanske 600 cyklister som avgörs idag och jag inte ska vara med. På hemmaplan, när vi i Falu CK arrangerar. Men två tävlingar fungerade inte denna helg och då fick MTB-loppet strykas ur tävlingsplanen.

Packar dessa skönheter som jag hoppas få använda: GripGrab Raceaqua, Craft Bike Tech Rain Jacket och GripGrab Raptor. Har inte behövt tävla i dessa prylar än, har bara använt jackan som överdrag inför ett race och handskarna har jag haft när det var kallt. Skoöverdragen ligger oanvända! Tyvärr ser det ju ut att bli ett strålande fint väder imorgon igen, så risken finns att dessa får vänta. Men snart är det ju midsommar och då är det väl dags!?

2014-05-30

Skuggarvstempot

Fint var det i alla fall igår, även om buggarna inte levererade.

Egentligen borde jag väl kanske inte ens ha försökt köra snabbt på Skuggarvstempot igår. Kroppen var sliten efter en lång dag med hemssysslor, det blåste helt fel och var kallt. Men det går väl gå under kategorin pannbensträning kanske, för ibland gäller det ju att försöka prestera även när förutsättningarna inte är dom bästa. 310 snittwatt är ju inget man skriver proffskontrakt med direkt och tiden blev beskedliga 31:52.
Nästa gång går det bättre och jag är hellre dålig på en torsdag än att jag är det på söndag när SWE-Cup har sin premiärtävling nere i Halmstad.

Jag sov i alla fall nio timmar natten till igår och det var ju bra, lite så som det ska vara. I natt blev det dock 4-4½...

Idag börjar Scandinavian Outdoor Games här på Lugnet i Falun. Det är av någon anledning skitsvårt att hitta programmet på deras hemsida, men jag har lyckats! Ni hittar det här: http://outdoorgames.se/sv/program__513
Långa Lugnet 13:00 på lördag är givetvis helgens stora event men jag blir tyvärr inte med och försvarar min 31:a plats från i fjol. Istället blir det barnkalas som uppladdning inför söndagens Bureloppet.

Datat:


2014-05-29

Cykelkrönika i Simma Vansbro

Ett av 85000 exemplar av årets Simma Vansbro ligger nu i tryggt förvar hemma hos mig. Jag hittade några exemplar hos den lokale ICA-handlaren, finns säkert på många fler ställen än så.
Simma Vansbro, med alltid glada triathleten Emma Graaf på omslaget.

I detta magasin hittar ni en cykelkrönika som någon cykelstolle har skrivit!

Vansbrosimningen är med och arrangerar Vansbro Bianchi 120. Kul cykellopp i trevlig miljö för er som inte ska köra 15 varv på Kinnekulle den 29:e juni i år. Kika in här för mer info om motionsloppet: Vansbro Bianchi 120.

2014-05-28

Dotra fyller år!

Häj!

Idag är ju ingen vanlig dag. Därför väckte vi Ebbah med sång i morse på hennes sexårsdag. Lite fika och några presenter gjorde gott för födelsedagsbarnet. Nu på kvällen firade vi med ett cykelvarv runt Varpan.

Dalacup #2 i Linghed

Hej!

Vilket bra varv det där var att tävla på. Kändes säkert hela tiden och vägen var som ni förstår skitfin. Visst, inte mycket till kupering eller igångdrag men ändå. Myspys och kanon att träningstävla på. Dessutom är varvet relativt öppet så vinden som blåste igår kom åt oss ganska så bra och gjorde tävlingen riktigt hård. En annan som gjorde tävlingen hård var Pontus Kastemyr som efter en hård öppning på loppet kom iväg efter ett par kilometer. Efter ytterligare någon kilometer så kom jag iväg med två andra. Inte för att jag stötte, utan för att jag gick upp, tog en hård förning och någon släppte lucka i klungan. Vi tre blev snabbt två men jag och Niklas fick till ett bra samarbete och kunde så småningom ansluta till Pontus i täten.

När vi kom ikapp Pontus så gasade han på rejält och vi blev ganska snart ensamma framme i täten. Jäklar vad den gossen kunde hålla gas. Vi tuffade på och efter två varv vände jag mig om på den långa målrakan med kantvind och såg en grupp som höll riktigt bra fart med spillror av klungan bakom sig i motlutet. Pontus och jag höll ändå ganska så bra fart och jag trodde nog att vi skulle kunna hålla undan. Men ute på tredje varvet så närmar gruppen bakom sig och när vi nästan kört tre varv så förstår Pontus och jag att vi inte håller tillräckligt hög fart. Pontus attackerar strax innan varvning till det sista av fyra varv men jag tvekar en sekund och därmed är chansen att hänga med honom borta. Hade helst hållit undan till efter den lilla målbacken men gruppen kommer istället ifatt när vi går in i den. Hoppas att det ska vara ett bra samarbete så vi ska kunna hämta in Pontus men istället attackerar Magnus Darvell i botten av backen och får en lucka.

Magnus går förbi Pontus i en jäkla fart men i medvinden så hittar Pontus nya krafter och ansluter till Magnus. De grabbarna loss på sista varvet var förstås ingen hit för någon av oss andra. Jakten i gruppen är inte idiothård heller och ett halvt varv senare så inser gruppen att det är kört. Placeringarna 3-11 blir kampen istället om. Jag har, bortsett från en hård förning direkt ut på sista varvet använt mig av "jag har varit loss i 2½ varv, ni får jobba"-kortet och därmed kunnat vila upp mig något genom att sitta långt bak i gruppen. Några småattacker blev det men samlad grupp bakom tätduon mot mål där Erik Wallén blev snabbast i gruppen och jag näst snabbast. Jag blev därmed fyra då Magnus Darvell vann och Pontus Kastemyr drog 365 snittwatt i nästan en timme och tio minutervilket räckte till en andraplats på Dalacupen.

Mysig tävlingsplats

Ledarbilen för dagen och ett glatt gäng cyklister.

Ett glatt gäng innan start.

Här är vi på sista varvet och jag har väl fått äran att bli inhämtad.

När det ser ut så här så vet man att jakten på utbrytningen är körd.

Fint i Klockarnäs!

Janne Jakobsson spelar trött efter målgång.

Efterhäng och mållista.

Efterfest.

Resultat:
F13-14
1. Ida Danielsson

Motion:
Peter Danielsson

Herrar:
1. Magnus Darvell (elit)
2. Pontus Kastemyr (elit)
3. Erik Wallén (elit)
4. Henrik Öijer (elit)
5. Jesper Larsson (elit)
6. Jonathan Hedbys (elit)
7. Jan Jakobsson (veteran)
8. Adam Steen (elit)
9. Robert Reyier Österling (veteran)
10. Niklas Kindåker (veteran)
11. Henrik Sandén (veteran)
Poäng för fullfölt lopp:
Ewan McCarthy (elit), Jonas Axforsen (veteran), Jonas Gillberg (veteran), Peter Bäck (veteran), Sten Nerell (veteran)

I spurten klämde jag till med 1150 watt i max, 944 under 5 s och 900 på 8 s. 328 watt i 20 minuter är fan inte fy skam det heller...
Distans: 47,13 km
Tid: 1:09:42
Medelfart: 40,6 km/h
Maxfart: 56,9 km/h
Höjdstigning: 235 m
Medeltemperatur: 7,9 °C
Medelpuls: 88 % av maximal (172)
Maxpuls: 95 % av maximal (187)
Medelkraft: 289 W
Max kraft: 1.150 W
Max Avg Power (20 min): 328 W
Max Avg Power (5 min):314 W
Max Avg Power (1 min): 504 W
Max Avg Power (5 s):920 W
Balans vänster/höger: 53/47 %
Medelkadens: 91 varv/min
Maxkadens: 127 varv/min

Gårdagens race på Garmin Connect:

2014-05-27

Den där tiden på veckan

Ikväll blir det full fart i Linghed! Två personer har sedan förra Dalacupen hört av sig och erbjudit att hjälpa till på några tävlingar och det gör mig verkligen så glad. Det tar annars ganska mycket energi att sy ihop Dalacupen så all hjälp är jag så tacksam för. Varje deltävling kräver ca 3-8 funktionärer. Tack vare att jag får hjälp under själva tävlingarna så kan jag ju dessutom själv vara med och tävla i större utsträckning. Idag är faktiskt tempodräkten packad, så ikväll får ni se upp!

2014-05-26

Kort paus

Hej!

Försöker låtsas att jag ligger under en sådan där palm och njuter av värmen och lugnet. Håller på att yxa mig igenom inkorgen som tidigare idag innehöll 90 meddelanden men nu behövde jag en liten paus. Nu är jag nämligen nere på 22! Stökade undan några under dotterns cykelträning också, jag är ju inte längre barn/ungdomstränare så jag får lite mer tid för annat och det behövs. Hon verkar gilla cykelträningen och det gör mig glad. Inte just för att det är cykelträning, utan för att hon får göra något som hon gillar, trivs med och gör henne stolt.

I ett försök att behålla bra känsla i benen så ska jag försöka stressa mindre och sova mer. Tyvärr ramlade jag väl in i gamla sömnovanor redan vid hemkomst från Ibiza. Skippade dock kvällsträning i lördags och skippar det också idag för att undvika ännu ett "måste" och få mer tid åt andra måsten. Som mer sömn!? På jobbet är det pangpangtempo som gäller och tyvärr så kan jag inte riktigt vara så kreativ som jag skulle önska just nu vilket ju kan bli en smula frustrerande. Meeeen, den tiden kommer väl. Fortsatt stressat där alltså.
Nu ska jag försöka stöka undan det sista på internettet, hänga lite tvätt och sedan kanske gå och lägga mig. Kan bli succé!

Imorgon är det Dalacup i Linghed. Det förväntas bli strålande solsken enligt väderprognosen och jag hoppas att du kommer dit!

Återhämtningen på Ibiza har gett bra ben

Bild från igår, tagen av Jonas Axforsen.

Jag måste säga att benen fungerar bra mycket bättre än väntat. Normalt sett så brukar jag tappa en hel del på att vila en vecka från cyklingen men det verkar som om återhämtningen på Ibiza gjort underverk med benen. På Ibiza kom jag ju bort från alla stressmoment annat än att inte bomma någon av dagens tre bufféer med efterföljande efterrättsbuffé. Så en stressfri vecka med mycket mat och fantastiskt mycket sömn var verkligen välbehövligt och visar vilken skjuts det kan ge. Tänk om det kunde vara så jämt och i kombination med träning, så snabb jag skulle kunna bli.
Första natten på Ibiza så sov jag 12 timmar, men då hade dagen börjat klockan 02 också så det var kanske inte så konstigt. Men sedan fortsatte jag faktiskt sova 10 timmar per natt efterföljande fem nätter. Trodde väl själv att jag skulle återgå till 7-8 timmar per natt, men det höll sig kring 10 ända till sista natten då vi skulle upp tidigare dagen efter.

Inga konstigheter egentligen. Mycket mat, mycket sömn och väldigt lite stress = snabba ben.

2014-05-25

Dumt att klaga

På kvällen kvitterade jag ut lite egentid i cykelsadeln trots hot om regn. Bestämde mig för rundan Enviken-Svärdsjö-Sundborn-Skuggarvet och få in halva varvet för tisdagens dalacup när jag ändå var ute. Precis innan jag stack ut så såg jag att herr Axforsen också hade stuckit ut så jag skickade ett meddelande och frågade om han hunnit långt och meddelade samtidigt min plan. Det visade sig att han tänkt sig ungefär samma runda men låg ca: 25 minuter före mig på vägen. Jag höll någon form av snabbdistansfart eftersom rundan inte skulle bli mycket mer än 2½ timme så då kan man ju kosta på sig att ligga på lite mer istället. Efter en dryg halvtimme så kom det en del regn, men regnandet upphörde lagom till Enviken och där mötte jag också Axforsen som bestämt sig för att vända om och möta upp mig. Trevligt med sällskap!
Vi konstaterade båda två att dalacupens varv är ett ganska fint och snabbt varv med bra asfalt.
Sista bilden visar dalacupvarvet sista kilometer. Här ute i krokarna skulle jag nog lägga en nationell tävling om jag skulle få för mig att arrangera någon sådan. Ganska lätt att få tillstånd som krävs, bra beläggning och mysiga vägar. Visst, långt ifrån någon storstad med miljonpublik, men ute på landsbygden kan man få en ganska stor och hängiven publikskara om man gör det bra. Hellre en liten men intresserad publik än en stor och förbipasserande publik, så känner jag.

Sista timmen eller så sprack himlen upp och solen tittade fram. Livet blir inte mycket bättre än så här!

I Sundborn så skulle Jonas givetvis kosta på sig en liten skarv så våra vägar skiljdes åt när jag körde på över Skuggarvet och hem. Hade från början tänkt lägga en liten pangpangbacke på slutet men benen blev faktiskt lite krispiga så jag tänkte låta bli. Hustrun höll mig dock informerad om att det var lite bråttom hem så jag skyfflade väl på det jag hade kvar i backen från Skuggarvet mot Lugnet och fick 4:41 på helt klart godkända 396 watt.

Kom hem glad och nöjd och kunde avnjuta det sista av rabarberpajen som jag bakade med grannens rabarber igår.

Vill ni ha lite siffror från passet eller se var vi cyklade så hittar ni det här:

Dalacupen på tisdag får ny tävlingsbana!

Så här ser det ut på delar av vägen runt Svärdsjön där Dalacupen var planerad att köras på tisdag:

Eftersom jag haft koll på att det skulle kunna bli så här så har jag i ansökan till Länsstyrelsen också fått tillstånd för en reservbana och nu blir det alltså den vi kör på tisdag. Istället för samlingen vid Höganäsbadet utanför Svärdsjö så är det nu Linghed, fem kilometer åt nordväst som blir tävlingscentrum.
Start och mål hittar man genom att sikta på Lingvägen 55 och sedan åka in på Klockarnäsvägen. Det är väldigt begränsat med parkeringsyta precis vid start/mål, så ställ er gärna på Lingheds idrottsplats om ni kommer med bil. Därifrån är det knappa 600 meter till start/mål.

Varvet går Linghed-Enviken-Klockarnäs-Linghed, runt Norr-Lingan. 11 km med två korsningar att svänga i. Beläggningen är fin på hela varvet och ungefär halva varvet fick ny asfalt för ett eller ett par år sedan.
Här hittar ni banan: http://connect.garmin.com/course/6696790

Upploppsrakan sett från målet. Den raka delen mäter ca: 600 meter och lutar svagt uppför sista 400 meterna. Vägsträckan som man ser på bilden mäter ungefär en kilometer.

Anmälan på plats från 18:10 och start 18:30. Gratis att vara med!
4 varv för herrklassen och 2 varv för damer, ungdomar och motionärer.

Trail running Ibiza

Egentligen är det väl fel att använda mig av ordet "running", men jag var ute och ansträngde mig lite i terrängen på Ibiza. Tog ju inte med mig några cykelprylar på semestern men tänkte att det ändå kunde vara bra att röra på mig några gånger under semestern. Två tre löpturer hade ju inte suttit fel. Nu var jag ut på en kortare runda i måndags och sedan hade jag ont i benen i fyra dagar efteråt, är verkligen ingen löpare! Det blev därför en gång och inget mer... Att det var riktigt kuperad terräng hjälpte nog benslakten då det utför var så brant att fokus var på att ta mig ner utan att ramla och bromsandet slaktade framsidan av mina lår. På andra sidan viken sett från vårt hotell fanns ett par småberg där jag hade sett en grusväg leda upp i början, så jag tog sikte på den. Mötte ett koppel enduroåkare och grusvägen blev till mindre skogsväg och slutligen till endurostigar uppe på bergen som slingrade sig fram och innehöll en hel del tvärbranta partier. Avslutade sedan rundan på asfalt nere i byn.

Det började med en grusväg upp på berget, ca: 2 km lång och 200 höjdmeter. Till en början var det en bred grusväg, som sedan blev mindre och sista biten upp till toppen var på småstigar och snudd på obanad terräng.

Väl uppe på toppen var jag väl nöjd som en speleman.

Efter den första toppen så blev det lite löpning svagt utför på fina stigar längs en bergskam bort till en lite lägre topp.

Från den andra toppen så bar det av rakt utför, tycker inte att bilden gör verkligheten rättvisa för det var verkligen tvärbrant, underlaget var löst och stenarna rullade bra... Bilden är tagen på ett parti som jag precis hasat mig nedför. Det var mer en kamp för att hålla mig på fötter än att ta mig framåt snabbt.

När jag äntligen kommit ut ur skogen så hittade jag en bildskön klippa som jag var tvungen att föreviga.

Avslutade rundan med en liten knäppa på 57 höjdmeter där en trappa på ca: 100 steg fick upp hjärtfrekvensen en bra bit över 180.

Riktigt bra känsla direkt efteråt och det var skönt att röra på sig efter tre dagars vila, men jag förstod redan då vad som komma skulle. Framsidan av låren tog mycket stryk och även om rundan var kort så var det kanske ingen optimal nybörjarrunda. Nu lär det väl dröja något år innan jag provar på det där med löpning igen...

Totalt blev det  5.32 km på 35 minuter och 29 sekunder. Stopptid för fotografering exkluderat...

2014-05-24

Tillbaka från semestern


Gårdagens träning blev ännu ett av mina sena pass.

När barnen var i sina sängar, tvättmaskinen igång och frugan hade det bra i soffan så smet jag ut på ett första pass efter semestern. Det blev två varv runt Varpan där det första innehöll 10 spurter och det andra varvet var en arton minuter lång tempoinsats. Nöjd med siffrorna på både spurter och tempointervallen faktiskt. I spurterna så noterade jag 50 w ifrån personbästat på både maxwatt och femsekunderswatt. Inte illa så sent på kvällen efter en lång resdag.
På tempointervallen så var jag ca: 30 sekunder snabbare än jag var den andra maj när jag senast sprätte runt sjön. Å andra sidan så var jag ungefär minuten långsammare än när jag körde partempo med Jens Westergren på samma sträcka. Effektsiffrorna var trevlig läsning då jag fick ihop 334 snittwatt i intervallen, vilket är det högsta jag presterat utomhus på en intervall på 15 minuter eller mer. 39 km/h är inte så illa heller även om 40 givetvis är ett mycket jämnare tal.

Skönt värre var det att temperaturen låg kring 18 grader så där pass sent på kvällen, på andra varvet så åkte både benvärmare och armvärmare av.

För att verkligen göra klart för mig att semestern är slut så jobbade jag i nästan 2½ timme tidigare i eftermiddags.

Mer siffror från gårdagens pass:

Åkte till Ibiza några dagar, kom hem till detta

Älskar't!

Sen var det ju det där med detta också:
När vi köpte huset så frågade förra ägaren om vi ville behålla hans gamla gräsklippare som annars skulle till tippen. Den fungerade tydligen men har ju några år på nacken. Vi får väl snart se om den fungerar eller ej..
Om man inte köper en robotgräsklippare, är inte då en elgräsklippare ett bra alternativ?

2014-05-23

Hej igen!

Jag har varit på sämästä.

Har landat i älskade Stennäset nu efter att ha varit borta sedan förra fredagen. För att göra semestern lite extra semestrig så har jag struntat i allt vad cyklar, telefoner och internet heter. Lämnade telefonen hemma och har nu varit utan både den, cyklingen och internet i 209 sköna timmar. Jag kände att jag behövde lämna vardagen ett tag även om cyklingen har varit saknad. Tror dock ändå att det kan ha varit ett helnyttigt brejk och att jag snart är tillbaka med nya cykelkrafter.
Familjen Öijer har varit på Ibiza och frossat i sol, bad och bufféer. Kom hem till ett somrigt och härligt Sverige igen och en trädgård som verkligen var blomstrande. Nu ska vi landa lite mentalt också och sedan är vi tillbaka på riktigt.

Vi hörs snart igen!

2014-05-15

Cyklade väl hem också!?

Gött väder på hempendlingen då!?

Solsken och drygt elva grader varmare än på morgonen var ju inget att klaga på. Kepsen åkte av innan start, handskarna strax därefter och efter ungefär en kvart så åkte även vindjackan av. Njöt för fulla muggar!

Smackade på i tre å nitton under hempendlingen och drog också till en spurt med 1109 watt under fem sekunder. Bra effekt, speciellt med tanke på hur trötta benen kändes. Hade hoppats på mer effekt i den något längre intervallen, men man kan väl inte få allt. Har sovit alldeles för lite och det känns i hela min kropp nu. Tänkte vara ledig nu ett tag och sova som en gris, kommer nog göra gott för fortsatta livet och inför cuper, Solleröloppet och SM.

Hemcyklingen enligt Garmin: