Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2014-10-28

Jag vill belysa ett problem

First thing först:
Framdäcket är nu limmat. Totalt tog det mig 20 minuter från det att jag kom ner i cykelrummet till att hjulet med det nylimmade däcket hängde på torkning. Men det tog fan så mycket mer tid att få på mitt gamla Vittoria kanttrådsdäck på sitt framhjul. Så. Sjukt. Tight.

Men nu är alltså cykeln redo att användas och tubdäcket får fortsätta att torka tills imorgon, då Onsdags-VM avgörs klockan 18 i Nybroparken.

Om någon har missat det så är det ju faktiskt mörkt ganska så tidigt på eftermiddagarna nu för tiden. Jag har slaktat många baklampor till cykeln genom åren och just nu åker jag med en fånig liten diodlampa bak. Det känns ju sådär. Eftersom jag inte har någon större lust att bli ihjälkörd bara för att jag har en fånig liten diodlampa bak så har jag tänkt att investera i en ny. Frågade därför på min Facebook-sida om tips och fick in en hel del. Tanken på en laddningsbar lampa gillar jag och dessa två verkar populära och starka:
Moon Comet R
Knog Blinder Road R
Så jag tänkte väl slå till på någon av ovanstående om inget annat ramlar över mig snart. Allt fint så här långt.

Eftersom Onsdags-VM imorgon och framöver kommer att köras i mörker så ska man givetvis ha lampor på cykeln och jag har lampor. Baklampan ska uppgraderas men jag har åtminstone tre framlampor som är bra på sina vis. En snygg och lätt liten sak som gör att jag syns, en som är hyfsat lätt att montera på styret, som gör att jag syns och som jag åtminstone kan se dom allra största farorna på vägen framför mig med. Avslutningsvis så har jag en Silva Pavé som jag med hjälp av 550 lumen kan se bra i mörkret med. Så när vi i söndags bestämde att vi skulle köra klockan 18 så tänkte jag att jag måste ladda min Pavé så den är redo till onsdag eftermiddag.
Men så insåg jag igår att min lampa ser ju numer ut så här:
Efter ganska exakt två års hårt slit i min tjänst så har lampan gått sönder. Vi har varit med om många år tillsammans och den har gjort ett riktigt bra jobb trots vurpor och stökig cykling med stela gafflar... Ni ser den slitna haken som ska hålla lampan på plats? Den andra haken är knäckt. Det här gör ju att även om lampan lyser lika starkt som förr, så hänger den och dinglar... Så nu behöver jag inte bara en baklampa, utan även en framlampa.

Här kommer ni in i bilden. Det finns ju nämligen fyrtiotusenmiljarder lampor. Vissa är billiga med jättemånga lumen, andra är jättedyra med många lumen. Jag skulle veta följande:
- tips på märke och modell?
- tips på märke och/eller modell som jag bör undvika?
- vad ska jag leta efter. Är det flest lumen som vinner, eller finns det annat av vikt?
Jag vill helst kunna ha lampan monterad på hjälmen, så det är bra om det inte är en allt för klumpig och tung lampa. Lång batteritid är ju också guld värt. Tipsa mig!

14 kommentarer:

  1. Magicshine MJ 808. Lyser bra, kan monteras på cykel och huvud. Inte så dyr!

    SvaraRadera
  2. Vill du köpa dyr så är Silva sprint grym. Bra lyse, smidig lampa som sitter bra på hjälmen. Ja själv kör med en Noname från Kina. CREE x-lm tror ja den hette. Fyra leddioder som lyser riktigt bra. Ja betalade 380kr för lampan plus ett extra batteri också. Ja kan skicka bild om du vill se effekt i skogen. Den funkar bäst på styret. Lite klumpig på hjälmen. Ja beställde på ebay. Ja är grymt nöjd med den. /Trek rapha-edition

    SvaraRadera
  3. http://www.xxl.se/cykel/utrustning-till-cykeln/starka-multisportslampor/white-pro-4000-cykellampset-4000+150-lumen/p/1104904_1_style

    En kompis kör med denna och är super nöjd, cyklat med honom och den lyser skarpt och med bra spridning.

    SvaraRadera
  4. Har du provat att limma lamphuset med epoxy?

    SvaraRadera
  5. Själv kör jag Magicshine både på styret och på hjälmen, köpta på XXL Sport men även direkt från Hong Kong via Ebay, Det sägs att det är 900, 1200 och till och med 2000 lumen på deras lampor, men det är det inte!
    De är billiga och de funkar, därav har jag dem. Men de är tunga och klumpiga samt att ljuset inte är det bästa.
    Jag springer själv orientering och har ganska bra koll på olika lampmärken, och av de större kändare märkena så stämmer deras uppmätta lumen, till skillnad från Magicshine då.
    Silva, Petzl och Mila är alla bra, men Lupine är bäst. Vet ej hur deras cykelutbud är, med hjälm och styrfästen, men sånt går ju att knåpa med själv. Själv tycker jag det är helt klart bäst att ha batteriet i en sele på ryggen, inte på huvudet eller ramen.
    Ser fram emot ett lamptest på bloggen.
    Mvh
    Henrik Sandén

    SvaraRadera
  6. B&M Ixon IQ Premium blir mitt tips, har själv inte kört med en. (Har personligen två Sigma Lightster som är helt okej det med, En är okej i ljus, Två så ser man. Dock ett ganska tungt alternativ). Men jag skulle tro att B&M är värt sina priser (Rose har bra deals för tillfället).

    SvaraRadera
  7. Jag får hem en Silva Trail Speed Elite imorn eller torsdag, Den skall komplettera lampan på styret och vara fäst på hjälmen och sedan göra sitt bästa i skidspåret. Återkommer med test info om du vill.... jag valde den efter att ha läst på om alla fyrtiotusenmiljarder lampor och satt pris i relation till användning och vad man får. Bästa lampan men dyr är Ledx mamba.

    SvaraRadera
  8. Efter att jag fått kortslutning i min Silva X trail, trodde kabeln skulle bränna mig längs ryggen. Köptes en asiatisk med typ 1000 lumen. Jag skulle hellre cykla med min gamla eftersom ljuskäglan var mycket bättre trots mycket lägre lumen. Så satsa på en med bra ljuskägla.
    Mvh Erik

    SvaraRadera
  9. http://www.aliexpress.com/item/6000Lm-3x-CREE-XML-U2-LED-Cycling-Bicycle-Bike-Light-Headlamp-Headlight-Battery/1835483505.html http://www.aliexpress.com/item/Boruit-5000-Lumen-Super-Bright-3X-CREE-XML-T6-LED-Headlamp-Headlight-18650-LED-Head-Light/1695111048.html Har lagt en order idag.

    SvaraRadera
  10. Har en Silva Trail Speed Elite går som pendlingslampa på styret och rejslampa på hjälmen (magicshine på styret)!
    Finns nog inget som slår den i lyse kontra storlek/vikt...
    Nackdelen är väl priset...

    SvaraRadera
  11. Skulle vara kul att se hur Ali Express lamporna på 5-6000 lumen står sig mot Silva Trail Speed Elite som bara har 660 lumen :)
    /Henrik

    SvaraRadera
  12. Visst är det bra med många lumen, men minst lika viktigt är ju spridningen på ljuskäglan. En massa lumen i en smal stråle är ju inte önskvärt.

    SvaraRadera
  13. Vill du ha en bred ljusbild & lätt lampa, så förslår jag Lumonite Compass 1000. Lampan blir dock ganska varm.
    Annars är Silva Trail Speed Elite en favorit. Dock lite dyyyyyyr.

    Att ha i åtanke: Angivet lumenvärde är uppmätt direkt på ledchipet, i optimal labmiljö, dvs ca23 grader och ingen yttre påverkan.
    Sedan tillkommer lins, reflektor, hus, väder m.m. Så räkna med max halva angivna värdet. I alla fall på lamporna från Ali och liknande.

    SvaraRadera
  14. Så set är den som har bäst reflektor och optik som ger bäst ljus?

    SvaraRadera