Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2014-02-04

SWE-cup 2014

Så här kommer SWE-Cup 2014 att se ut efter att Svenska Cykelförbundet nu publicerat alla datum:

SWE-Cup 2014 BMX:
28-29/6 Älvsjö, Stockholm
23-24/8 Ängelholm
6-7/9 Hallstavik
20-21/9 Malmö

SWE-Cup 2014 MTB DH:
10-11/5 Ekerö, Stockholm
23-25/5 Vallåsen, Skåne
26-27/7 Hammarbybacken, Stockholm
13-14/9 Åre, Jämtland

SWE-Cup 2014 MTB XC:
18/5 Vårgårda MTB XCO
30-31/5 Borlänge CK XCE (23-25/5 enligt Borlänge CK's hemsida)
1/6 Borlänge CK XCO
2/8 Härnösand CK XCE
3/8 Härnösand CK XCO
13/9 IK Hakarpspojkarna
14/9 Hjo Velocipedklubb XCO

SWE-Cup 2014 LVG:
1/6 Halmstad Linje, CK Bure
6/7 Västboloppet, Burseryd IF
19/7 Ringeloppet, CK Ringen
2/8 Kalmar GP, endast HE, JHWC CK
10/8 Värnamo Linje, endast DE, DJ, HJ, Värnamo CK
14/9 Flyingesvängen, FK Trampen

Eftersom jag ska köra landsvägscupen så är den mest intressant för mig att titta närmre på. Fem deltävlingar varav ett GP-lopp och fyra linjelopp. För herreliten. Damer och juniorer slipper GP-lopp i cupen och får istället räkna in ett femte linjelopp. Så här långt är ju allt okej. Men tittar vi lite närmre på i vilken del av landet SWE-Cup LVG arrangeras 2014 så ser man ganska tydligt att något är trasigt hos SCF:
Den tävlingen som ligger längst norrut ligger alltså i södra Småland!?

För er som är mindre kunniga i geografi så ligger Östersund (nästan längst upp på kartbilden) ungefär i mitten av Sverige. Okej att Sveriges mittpunkt om man ser till invånarantal (eller cykelklubbmedlemsantal) ligger en ganska bra bit söder om Siljan, men ändå. Så här ska det inte behöva se ut. Sydsvenska cupen? Götalandscupen? Inte en tävling norr om Danmark.

Jag skyller inte detta på cupsamordnaren, tyvärr så har man väl antagligen fått slita bara för att få ihop en cup. Precis som med avsaknaden av SM-arrangörer så är ju detta något som belyser trasigheten hos SCF.
För oss i Falun blir nu närmsta deltävling Västboloppet i Burseryd, 50 mil bort. Att köra den Norska cupen ligger ju närmre till hands, rent geografiskt alltså.

Jag hoppas att ansvariga hos SCF, grengruppen, tävlingsarrangörer och cupsamordnare tittar på denna karta och funderar en sväng. Nog borde det kunna se bättre ut 2015 igen?

Gör någonting själv då, säger säkert några av er. Ja, gärna. Men jag är inte utbildad tävlingsledare och även om jag vore det så vill jag tävla själv och då får man inte också arrangera tävlingen.
Anundsloppet i Västerås hade en fin cuptävling förra året men saknas nu. Jag hörde rykten om att Solleröloppet skulle ha cup men finns alltså inte med. Örebros distriktsförbund har ju ansökt om landsvägs-SM 2015, en cuptävling 2014 för att genrepa vore väl inte helt fel?

Nu har jag sett att SCF har haft problem med sitt register över tävlingsledare och en del tävlingar brukar kunna komma in rätt sent i kalendern. Men 2013 fanns 247 cykeltävlingar i kalendern, under 2014 finns 167. Alarmerande, även om det kan vara tillfälligt och ha sina orsaker. Nu har inte detta med cupen att göra kanske, men ändå värt att belysa.

15 kommentarer:

  1. Får arrangerande förening någon ekonomisk hjälp från förbundet att klara mera resurskrävande arrangemang som Cup tävlingar? I en ideal situation borde många föreningar stå på kö därför att det inte bara är prestigefullt utan även ekonomiskt fördelaktigt att arrangera Cup -tävling. Sen kan ju den dåliga geografiska spridningen också vara ett tecken på hur liten tävlingscyklingen faktiskt är. 150 startade på SM och 40 som tar sig i mål är inget vidare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jag har precis fått reda på att man får 9000 om man arrangerar ett linjelopp i cupen enligt avtal och 5000 om man arrangerar ett GP-lopp enligt avtal. Konstigt att denna information inte gått ut till cykelklubbarna?
      150 startande på linje-SM är fullt tillräckligt och jag tror nog faktiskt att ett tak finns vid 200.

      Radera
  2. Tror datumet för Borlänge är fel. Den helgen krockar väl med Långa lugnet så dom skulle väl tidigarelägga den vilket oxå bekräftas på xc-cupen.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror och hoppas jag med. Men valde ändå att publicera dom datum som SCF har publicerat. Såg på Borlänge CK's hemsida att dom tänker köra 23:e till 25:e maj.

      Radera
  3. Huskvarna Mountain, IK Hakarpspojkarnas årliga XCO-tävling ingår i Sverigecupen 2014, den saknas i din lista! 13/9 hälsar vi alla MTB-cyklister välkomna till södra Vätterbygden!
    Hälsningar
    BrittMarie Swärd
    IKHP Cykel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har bara lagt ut den lista som SCF publicerat. Hittills med två fel på XC-cupen alltså...

      Radera
  4. Nyheten om Swe-cupdatum är uppdaterad så sent som i går på SCFs hemsida ser jag. Kanske är det andra felet också tillrättat nu?! Vår tävling fanns inte där tidigare trots att det är länge sen vi tackade ja till att arrangera med swecupstatus...
    /BMS

    SvaraRadera
    Svar
    1. I den word-fil (!) där man angett vilka tävlingar som har cupstatus så står IKHP's tävling med, men inte på SCF's egna sida om SWE-Cup. Jag har uppdaterat mitt inlägg i alla fall...

      Radera
  5. XC cupen
    Det finns mycket som är fel på XC cupen. Går man in på XC cupen egna sida och deltävlingar http://www.xc-cupen.se/deltavlingar/ så får man upp förra årets tävlingar och uppe tillhöger står alla deltävlingarna som är tänkta i år tror jag. Går man in på SCF sida och gör urval på XC SWE cup så får man några andra deltävlingar http://public.indta.idrottonline.se/EventCalendar.aspx?orgId=42. Jag mailade för någon vecka sedan till XC cupen ansvariga för att få veta vad som gäller men har inte fått något svar än. Så det är väl lite sisådär med SCF XC cup ansvariga.
    //CC

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir nog fantastiskt när det väl är dags. Det verkar ju ändå som om man via lite sociala medier kan skaka fram mer "fakta" och förhoppningsvis är nu listan i mitt inlägg lite närmre sanningen nu.

      Radera
  6. Tänk positivt ang lvg cupen i nordtyskland, du får lära dig nya språk, kanske till och med unna dig en språkkurs i skånska eller småländska under våren för att förenkla, du har nära till Tyskland på VARJE tävling vilket betyder att ni kan fylla klubbussen med billig öl och framförallt så får du kanske möjlighet till att bita styrlinda och bilda åtta vingarv i skånsk "sidevind" och ställas mot danskar på startlinjen!

    // Jay C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kommer ha med oss en tolk i vårt nyförvärv Jimmy Bodin. Så vi får en åkare som har hemmaplan på de flesta racen och kan assistera oss när det kommer till kommunikation med lokalbefolkningen.
      Ser fram emot att ställa av danskar på startlinjen.

      Radera
  7. Vart har MTB helgen i Säter tagit vägen då?? SM arrangör istället kanske ?...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet faktiskt inte varför man valt att ta bort Säters tävling. Eller Täby och Södertäljes tävlingar som skulle ha avslutat cupen...

      Radera