Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2012-06-30

Tjipp!

Idag är första dagen på min veckolånga semester. Skulle ha spenderat en långhelg med att jobba på ett MTB-läger men det ställdes tyvärr in på grund av för få deltagare. Riktigt synd då det både hade varit skitkul att vara med och rodda ett läger och få snacka cykel i flera dygn. Men jag fick istället möjligheten att närvara på min brorsons dop idag. Dopet var jättefint och min brorson var så snäll hela tiden.
På eftermiddagen har barnen roat mig och vi har varit ute mycket. Frun jobbar natt denna helg så hon behöver så sova lite i lugn och ro under dagarna. Inget lätt det där med nattjobb kan jag intyga.

Cancellara fixade favorittrycket och kunde enkelt vinna prologen idag, vissa får det att se så enkelt ut. Mest glädjande tyckte jag det var att se Gilbert med pangpang i benen igen. Synd att svenskarna inte fick till det idag. Gustav konstaterade på Twitter att han visserligen inte var snabb nog men att han å andra sidan troligtvis skulle kunna hållit samma fart i 50 kilometer till. Vi får hoppas att Fredrik och Gustav visar upp sig mer framöver.

Idag startar Le Tour de France

Idag börjar Le Tour de France 2012 med en 6.4 kilometer lång prolog i belgiska Liege.
Svenskar till start:
Gustav Larsson #124
Fredrik Kessiakoff #187
Hela startlistan hittar ni här: Startlista Le Tour de France 2012
Dagens prolog borde passa bägge våra svenska cyklister ganska så bra. Båda är duktiga på att köra mot klockan (Gustav är svensk tempomästare och Fredrik vann nyligen tempot i Schweiz runt) och banan ser ganska teknisk ut vilket inte ska vara till någon nackdel för våra tekniskt duktiga cyklister med rötterna i mountainbike.
Favoriter idag: Fabian Cancellara, Bradley Wiggins, Tony Martin, Peter Sagan, Gustav Larsson eller varför inte Edvald Boasson Hagen.
Favoriter till totalsegern: Det mesta av snacket kretsar kring Bradley Wiggins och fjolårets vinnare Cadel Evans. Våra svenskar gör det bra om de lyckas slå sig in topp-30. Fredrik är den som borde kunna klara detta bäst, men han har en uttalad hjälpryttarroll detta år efter en problemfylld vår.
TV-tider:
Eurosport börjar sända 14:15 idag
Live stream Le Tour de France finns också med start 14:30 idag:
http://sports-livez.com/sopcast/sop-1.php
http://sports-livez.com/channel/ch-5.php
http://sports-livez.com/channel/ch-6.php

2012-06-29

Axel mot axel

Foto: Dennis Nystrand

På bilden ser vi Treks teambil, en lastbil från Posten och Joakim Åleheim som tävlade i tempoloppet på SM i Södertälje. Det finns många i och kring cykelsporten som säger att vi måste ta sporten till städerna för sportens bästa. Men så länge som det sker på öppna vägar så tycker inte jag att det är värt det. SM i år har fått lite kritik för trafiksituationen. Jag är faktiskt osäker på om det är arrangören, förbundet eller kanske myndigheter som bör vara mottagare av denna kritik.
Drömmen vore givetvis att alla tävlingar gick på avstängda vägar, men dit har vi en lång bit att vandra. Men tävlingar som Svenska mästerskapen borde få avgöras utan att cyklisterna ska behöva fundera på hur de ska hantera trafiken på bästa sätt. Det bästa för sporten är inte att den utövas i städer, utan att den avgörs på bra och säkra tävlingsbanor där cyklisterna kan fokusera på sin egna prestation utan att behöva oroa sig allt för mycket över sin egna säkerhet.
Innan vi kan hålla stora tävlingar på avstängda vägar så bör vi kanske hålla våra stora tävlingar på ställen där trafiken inte är så tät. Att kampen om till exempel OS-medaljerna avgörs på avstängda vägar är en självklarhet, men på SM ska cyklisterna alltså behöva riskera sitt liv i kampen om medaljerna?

Joakim Åleheim blev sjua på tempo-SM, 1 minut och 16 sekunder ifrån medalj.

Bloggtävling!

Jag har två par sådana här cykelbyxor varav ett par är helt nytt och oanvänt. Tänkte därför tävla ut en kompetent cykelbyxa till en lycklig vinnare. Cykelbyxan är i storlek small och i mitt tycke skön. Ser ut så här:
Eftersom detta inte är något lotteri, utan en tävling så kommer här några frågor att besvara:
1. När grundades Duells?
2. Vilken var min officiella tid på Vätternrundan?
3. Utslagsfråga: Den 1:a juni fick jag en Xperia S från Sony Mobile, hur många bilder har jag tagit med den fram till nu?

Svara via kommentarer eller mejl, eftersom det är en utslagsfråga också så gör det nog inget om folk ser era svar. Mejlar ni så vill jag ha mejlen till henrikoijer@gmail.com. Tävlingen pågår till och med lördagen den 30:e juni klockan 23:59. Vinnaren står för eventuell vinstskatt. Lämna någon form av kontaktinfo också så att jag kan nå dig om du vinner.

Sommarpendling

Kände mig skuggad idag...

Mötte tre cyklister idag: Jennie Stenerhag, Fredrik Käll och hen på bilden

Somrigt

2012-06-28

Kvällens Ingarvet GP

Foto: Adam Steen

Samling

"Uppvärmning"

Efter Ingarvet GP, skitsnack och några ska köra traditionsenligt varv runt Varpan

Efteråt så gick Ebbah runt och serverade kakor

Jag hade väl familjen på plats också denna vecka, tyvärr fick dom aldrig se mig vinna. Vann första spurten, blev sedan fyra, sexa och slutade räkna. Tog inga mer pallplaceringar i alla fall. Fick pyspunktering och stannade för att byta slang, när jag pumpade kom Jesper in och erbjöd sitt framhjul istället så jag missade bara en spurt. Trots två vilovarv var jag väl fortfarande lika stum som innan så det var väl bara att lida sig runt. Efteråt skulle jag pumpa klart och hade av käglan i ventilen så jag lyckades väl bli två slangar fattigare denna afton.
Jag tror minsann att Ingarvet GP tog två rekord idag:
- Fem tjejer/kvinnor deltog (läge för damklass?)
- Jag räknade till fjorton åskådare vid målområdet!

Foto: Ronya. Jesper gör som han brukar och jag sitter på rulle med Cykloteket som punktmarkerar mig...

Här är det faktiskt jag som kör för allt vad tygen håller, foto: Ronya

Det här gör vi givetvis om nästa vecka, kom du också!

Ännu fler bilder från landsvägs-SM i Södertälje

Foto: Fabian Bender
Fabian har tagit en drös bilder som ligger ute på hans Facebooksida, kika här:
Damer linjelopp
Herrar linjelopp
Damer tempo
Herrar tempo

Bilder från Ingarvet GP

Ikväll är det dags igen, 18:00 ses vi på Matsarvsvägen 8 för lite Ingarvet GP. Har nog inte publicerat dessa bilder från den 14:e då Erik Birgerson fotograferade:

2012-06-27

Sliten kropp, härliga omgivningar

Jag envisas med att sova för lite, det kostar på. Imorgon är det Ingarvet GP, det får ni inte missa!

Rullar hemåt

Det blir Ornäs-Aspeboda-Olsbacka-Källviken denna gång, fina vägar! Tänker nog trycka till lite över något krön eller i någon backe. Inte så mycket träning kanske, mest livsuppehållande åtgärder. Sota ur systemet.

Jobb(ig)pendling

Rullade ifrån dagis i morse och hörde att det skramlade lite från cykeln, insåg snabbt att det var kassetten som inte satt riktigt fast efter helgens skruvande. Såg då flaggorna utanför Sportson och chansade på att någon var där. Mycket riktigt så var den alltid så trevlige och glade Mattias där och han drog åt min kassett omedelbums.

Först kliva av idiotstum från landsvägs-SM följt av två vilodagar hade gjort kaos med mina ben. Men nu när finvädret anlänt (skrev ett inlägg om det igår!) så var det lika bra att sota ur systemet och komma igång igen innan det är för sent.

Bortsett från att det står en festival på min pendlingsväg så måste jag säga att jag inte märkt av den speciellt mycket. Den bara är där. Bilen på bilden valde för övrigt att åka in på den gång och cykelbana som jag kom ifrån. Trots att jag var så himla duktig och pekade på skylten åt bilisten...

Dota!

2012-06-26

Tjuvstarten i Södertälje

Hittade bild från tjuvstarten på landsvägs-SM, ett litet bevis på vilka som hade mest bråttom från Stortorget i Södertälje
Foto: Andreas Nyström
Men visst, sitter man på Oltre-cyklar så är det inte lätt att hålla dom tillbaka. Dom vill iväg!
I Åstorp 2013 väntar vi in startsignalen innan vi sticker, väl? Vi kan också se till att hålla oss bakom ledarbilen till masterstarten slutar och tävlingen börjar. Och just det, se till så att ni kan bromsa med era cyklar även om det regnar ute så ni slipper riskera era egna och andras hälsa. Tack på förhand!

Fotograf Andreas Nyström fotade inte bara starten utan också en blekfet falucyklist på väg ikapp klungan efter punktering. Den, och många fler, bilder från landsvägs-SM i Södertälje hittar ni här:
Bilder från damernas linjelopp
Bilder från herrarnas linjelopp

Nu kommer det fina sommarvädret

Sanna mina ord och det var här ni hörde det först!

Misären på landsvägs-SM 2012

Har egentligen bara hittat dessa två bilder som visar hur mycket det regnade, fint värre!

Foto: Cyclesport.se

2012-06-25

Emma Johansson gör det bra

Hon inte bara vinner en massa cykeltävlingar, hon är dessutom den som är svensk cykelsports största fixstjärna och den som gör att cykel kommer ut till folkhemmen. Läs gärna hennes senaste blogginlägg med rapport från SM-loppet och videoklipp från tre fräscha TV-sändningar. Klippet från SM kan man ju se om ett par gånger bara för att höra Emilia svära så...
Heja Emma! 
Heja damcykling!
Heja svensk cykelsport!

Resultat, rapport och bilder från Landsvägs-SM i Södertälje 2012

Christofer Stevenson vann ju, det har vi redan konstaterat. In på hans blogg nu och gratulera honom! Alla resultat från herrarnas linjelopp på SM i Södertälje hittar ni här.
Av 144 anmälda kom 128 till start, endast 42 skulle fullfölja...
Jag tar en liten kort rapport från min egna insats också. Inget att skriva hem om egentligen, men ni undrar ju hur det gick för mig, vad som hände och så vidare. En halvtimme innan start började uppropet och bara någon minut innan började det att regna. I 25 minuter ropades cyklister upp och när alla stod startklara och ingen funktionär fanns på plats för att ta bort plastbandet så rullade cyklisterna själva under plastbandet. Några fortsatte och plötsligt hade hela fältet tjuvstartat med 3-4 minuter. Regnet vräkte ner och vi cyklade uppströms från centrum och upp förbi varvningen. Har nog aldrig cyklat i ett sådant skyfall och har svårt att minnas att jag över huvudtaget varit med om något liknande. När mastern fortsatte utför en av de två utförskörningarna så började plötsligt cyklister att passera masterbilen. Trots protester från både kommissarie och andra cyklister. När väl några kör förbi så följer givetvis resten efter, det var den mastern det. I andra backen skulle masterbilen släppa fältet men då var ju bilen redan efter klungan. Någon attackerade, många skrek att det fortfarande var master men när vi kommit upp för backen där mastern skulle ha släppt fältet så började de flesta att tävla.
Det var flera centimeter vatten på vägbanan, vissa pölar var så djupa att det gick upp till vevhuset på cykeln. Det var snudd på livsfarligt och farten var hög. Jag hoppades på det bästa, hade bra ben och låtsades att det var en CX-tävling. Klungan sprack direkt och vi blev nog bara 30-35 man i täten där ett tag. Ute på första varvet så gav lagret till min vänsterpedal upp. Det skrek, gnisslade och kärvade. Först trodde jag att det var vevarmen som höll på att jävlas eller något liknande för det gick så trögt att trampa och jag liksom fastnade i tramptagen. Jag klickade ur pedalen ett antal gånger, sparkade till vevpartiet för att se om det blev bättre men inget hände. Men en gång när jag skulle klicka i igen så kände jag att pedalen nästan satt fast i sitt läge. När regnet minskade så gick också pedalen bättre, även om lagret nu är kasst och behöver bytas. På andra eller tredje varvet så hade det slutat regna och ca: 40-50 cyklister anslöt till huvudklungan och vi blev nu ca: 80 man.
I täten hade en kvintett bildats och farten i huvudfältet varierade mellan skithög och ganska långsam. Banan mätte ungefär en mil och innehöll en miljon igångdrag och tre kraftbackar. Ingen chans till någon längre vila eller återhämtning alltså. Skulle jag ha en superbra dag så skulle jag kanske kunna fullfölja ett sådant här tufft lopp och det kändes faktiskt helt okej. Efter ungefär en timme och tjugo minuter hände något som inte får hända för en sådan som mig, jag punkterade. Fick superfin service av EPIC Mölndal dock och var ganska snabbt iväg igen.
Försöker jaga ikapp igen. Foto: Erik Wickström

I många år som elitsatsande var min kapacitet på den nivån att om jag en gång fick släppa klungan av någon anledning så kom jag aldrig ikapp igen. Igår lyckades jag komma ikapp efter 6-8 kilometers jakt. Det kostade dock väldigt mycket och efter denna ansträngning så kom jag aldrig in i matchen igen.
När vi åkt nästan halvvägs så trodde jag att det var dags att kasta in handduken i målbacken men tryckte till lite över krönet och fick gott sällskap och vi kom ikapp klungan igen. All power i benen var slut även om jag själv inte kände mig slut. Så där går det när man inte är tillräckligt tränad och tävlar med för duktiga cyklister på en för hård bana. Jag lyckades överleva ett par varv till men med sju varv kvar fick det vara nog.

Jag släppte när Gustav Larsson och Kessiakoff höjde farten i fältet och klungan delades upp i två grupper på det efterföljande varvet. Kanske kanske hade jag kunnat gå med i andragruppen, åtminstone om jag inte punkterat tidigare. Men benen var slut och jag hade varit på gränsen ett tag när jag klev av.
Nästan halva fältet hade fått kliva av när jag gav upp så det var fler som hade haft det tufft...

Om jag ska klaga på något så får det bli trafiken på banan. Vi hade mötande trafik, mötande bussar i utförsskörningen och ett flertal servicebilar smällde ihop. Hur hade man tänkt sig att servicebilarna skulle kunna sköta servicen med mötande trafik på smala vägar i centrala Södertälje?
Annars: toppjobb med SM där allt fungerade väldigt bra och många funktionärer som skötte sig utmärkt, trots att de blev dyngblöta redan tidigt.

BILDER!!!
Marco Jeres har en del bilder här
Milan har sina bilder här.
Fotograf Richard Himbergs bilder finner ni här, bland annat denna:

Niklas Instedt har ett Facebook-album här med bland annat denna:

Största samlingen bilder jag hittat står Jyrgomatic för, bland annat på de dessa fräscha killar:

Jag tog också några bilder, före och efter mitt egna försök på SM:
Trion som stack i inledningen och sedandominerade damloppet: Emma Johansson (guld), Emilia Fahlin (silver) och Isabelle Söderberg (brons)

Den förgäves jagande gruppen med bland annat Jennie Stenerhag från Falu CK (slutade femma)

Taggade killar på hotellrummet innan start

- Tjenare kexet, står du här och smular...

Uppvärmning

Utbrytarna: Edvin Wilson, Johan Landström, Alexander Gingsjö, Philip Lindau och Lucas Persson

Den jagande klungan med Gustav Larsson i spets följd av Fredrik Kessiakoff

Joel Håland hamnade mellan de två klungorna som bildades när farten ökade och fältet sprack, han belönades med en 24:e plats för sitt slit. Bästa Falu CK-cyklist i herrklassen idag.

Emil Gabrils hamnade i andraklungan och fick en 39:e plats till slut.

Mathias Wengelin som väl körde sitt trejde racerpass för säsongen sitter sist i gruppen här men slutade finfin 9:a

Lucas ensam på slutet, blev inhämtad av medaljtrion (Stevenson, Andersson och Kessiakoff) med ca: 5 km kvar till mål. Kämpigt!

Och där vann Stevenson!

Har ni fler bilder eller kanske sett något ställe där det ligger bilder får gärna skriva och tipsa mig om det så lägger jag in dom eller länkar till dom här i bloggen.