Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2012-07-07

Touren börjar på riktigt, igen - dags för La Planche des Belles Filles

Äntligen lite sågtandad profil på årets tour! Det är en etapp där en utbrytning skulle kunna hålla undan till mål, det är en etapp där Cancellara troligtvis kommer förlora den gula ledartröjan och det är en etapp där de som kämpar om totalsegern kan börja känna på varandra.
Sista backen är det största provet idag, den mäter 5.9 km och har 8.5% snittlutning. Avslutningen är värst:
I så här pass korta och branta backar är det ändå ganska svårt att skapa några större tidsdifferenser, men det kommer åtminstone ge en indikation på vilka som hanterar bergen bäst och vilka som är hela efter alla vurpor. 

Det här är väl egentligen en ganska typiskt bra etapp för en kille som Fredrik Kessiakoff att gå med i utbrytningen och dessutom kunna avgöra uppför till sin fördel. Fredrik var med i vurpan igår men klarade sig relativt bra. En kvart efter i sammandraget är han också så han ses inte som något hot för de som kämpar om totalsegern, något som gynnar utbrytare. 
Mer svenskanknytning på etappen står faktiskt själva målplatsen för. Orten i närheten av målet heter Plancher och belles filles betyder vackra flickor. Legenden gör gällande att traktens flickor som gömt sig i byn tog till flykten från de svenska soldaterna som var i trakten och hellre än att bli offer hos de svenska soldaterna så dränkte de sig i en sjö på berget. Inte så smickrande för oss svenskar. Vi hoppas på en mer positiv framfart idag. Etappen börjar sändas klockan 14:00 på Eurosport.

Vurpan igår med knappt 25 km kvar var verkligen fruktansvärd

Hastigheten lär ha varit mellan 60 och 70 km/h och ett stort antal cyklister tvingades bryta etapploppet och många fler tappade värdefull tid då klungan som kom först till målet endast bestod av ett 60-tal cyklister. VacansOleil-cyklisten Wout Poels som ligger på rygg i gräset här rapporterades ganska tidigt ha brutit loppet.  Detta eftersom han hade lagts in i en ambulans. Sedan ändrades rapporterna och vi fick höra att han inte brutit  loppet bara för att mot slutet av etappen få höra igen att han klivit av. Så här gick det till: väl inne i ambulansen hade han vägrat att åka med utan tog sig ut, fick en cykel och började sin resa mot målet. Efter ungefär en mil så lyckades tävlingsläkaren övertala honom att detta nog inte var en så bra idé ändå och på plats på sjukhuset kunde man konstatera att han ådragit sig skador på njure, mjälten, lungor samt brutit tre revben. 
Tufft virke i vissa! Hoppas alla som var inblandade i vurpan återhämtar sig snabbt. 

Själv är jag nu förkyld och gnäller över det... 

Källar-Tom tog planenligt sitt SM-guld i tempoloppet på Veteran-SM i Härnösand igår. Stort grattis till dig! Alltid lite extra kul när långsiktiga satsningar går som planerat. 

Som ni kanske har märkt så har jag bytt header och färger här på bloggen, hoppas ni trivs och hittar tillbaka!

1 kommentar: