Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2012-07-13

Bergspriströjan är svensk och så här ser dagens etapp ut


En sådan härlig etapp det blev igår då, och tänk att Kessiakoff har varit loss på tourens två häftigaste etapper! Eller är det kanske bara jag som är lite blågul i min syn på etapperna som vi haft hittills? En stor grupp stack iväg innan klättringen upp till Col de la Madeleine hade börjat, men i stigningen så höjde Fredrik Kessiakoff farten från klungan och anslöt till gruppen. En annan som gjorde samma sak var Pierre Rolland. Fredrik attackerade sedan mot toppen för att ta årets första HC-bergspris men blev tvåa där. Gruppen höll också undan över nästa HC-berg och där lyckades Fredrik vara först över toppen, 45 sköna  poäng till bergspristävlingen med andra ord. Efter detta berg så beslutade sig Fredrik för att det var dags att börja spara energi inför kommande etapper medan resten av de utbrytare som fortfarande var före huvudgruppen fortsatte mot målet. 
Bland favoriterna så försökte Wiggins konkurrenter verkligen, men det gick bara inte. Team SKY har tränat för det här och de var urstarka och när mållinjen korsades så var det bara Nibali, Pinot och Van den Broeck som hade hängt med Froome och Wiggins. Jag skrev ju efter etappen i förrgår att jag inte trodde på Pinot som något större hot för en lång utbrytning och bergsprispoängen utan att han nog siktade på en topp-10 totalt och att bli bäste fransman. Idag lyckades han slå sig in topp-10 totalt. Och han tog ett stort steg mot ungdomströjan som sitter på Teejay Van Garderen. Bäste fransman är han dock inte, än. Pierre Rolland som var med i utbrytningen med Fredrik var den enda av cyklisterna som lyckades hålla undan för favoriterna och vann därmed etappen. Min stora förhoppning nu är att bägge dessa fransmän kommer strunta i bergspristävlingen och istället fokusera på att hålla sig topp-10 totalt.
En fransman vi absolut inte ska räkna bort idag är Tomas Voeckler som igår förlorade bergatröjan till Fredrik som återtog den. Riktigt bra gjort av Fredrik, nu börjar det jobbiga att försöka försvara den med allas ögon på sig. Chris Anker Sörensen tog en del poäng igår och har nog fortfarande siktet inställt på bergatröjan. Gårdagens etapp slet dock troligtvis rejält på dansken som blev upphunnen av favoriterna i etappens slutskede. Under dagens etapp är det bara Pierre Rolland som kan överta den rödprickiga bergatröjan, så här ser ställningen i bergspristävlingen ut:

Om någon skulle vinna dagens alla tre bergspris belönas den med 22 poäng och helt ärligt så tycker jag att Fredrik ska göra ett försök igen. Han har sagt att han ska ta det lugnt ett par dagar för att återhämta sig, men cykel är så mycket ett mentalt spel också och skulle han nu gå ifrån i bergspristävlingen så skulle han nog slå hål på moralen hos många av hans konkurrenter. Morgondagens etapp lämpar sig för återhämtning och dagens etapp borde passa Fredrik ganska så bra.
Som ni ser så är det två rejäla backar inledningsvis och toppen på det andra berget når man efter 80 kilometer och ungefär två timmars tävlande. Typiskt bra tävlingstid för Fredrik! Jag säger "kör!".

Även om jag kanske fokuserar mest på bergspristävlingen nu eftersom Fredrik är med och slåss där så pågår det ju faktiskt en annan tävling vid sidan om också, nämligen vem som ska vinna Touren totalt. Och det gör Bradley Wiggins om inget fruktansvärt händer. Froome skulle kunna vinna, men i år kör Team SKY för Wiggins och då får Froome hålla igen. Den enda möjligheten Froome har är på det avslutande tempot som mäter 53.5 kilometer, men lycka till med att distansera Wiggins med över två minuter där! Evans kroknade igår, kanske ökar istället attacklusten hos honom och de övriga avhängda. Som det är nu känns Nibali som största hotet mot den förväntade SKY-dubbeln.

En som inte är med och slåss om något på touren längre är Gustav Larsson som klev av igår. Vi hoppas att det är med siktet inställt på ett fantastiskt OS, även om den officiella orsaken är ryggproblem. Hoppas att ryggen är okej eller snabbt blir bra igen så vi får en svensk OS-medalj också på herrsidan i London.

Idag har ni riktigt tur för vi får hänga hela dagen på tourens längsta etapp (226 km), klockan 11 börjar sändningen på Eurosport och första attackerna är alltid lika härliga att se. Ska också bli spännande att se om Fredrik försöker göra som jag säger och vara med på de två inledande bergen, eller om någon av hans bergspriskonkurrenter kanske tar chansen. Kommer någon av topp-10-cyklisterna ta en rövare?
Etappen startar med kilometer 0 kl. 11:10 och ni kan följa vad som händer live här: http://www.letour.fr/le-tour/2012/us/live/aso/
Livestream hittar ni, som alltid, här: http://sports-livez.com/
Så här ser du tävlingen i mobilen: http://oijer.blogspot.se/2012/07/se-le-tour-de-france-live-i-mobilen.html

1 kommentar:

  1. Angående dina åsikter om hur tidningarna rapporterar cykling, så sköter sig radion bra? Sändes den 12 Juli 16:03. Cyklingen kommer vid 4:40 ungefär.

    http://sverigesradio.se/sida/ljud/4035342

    //
    Erik

    SvaraRadera