2012-06-12

Peter Sagan - offroad skills

Såg att Vacchi bloggat om Peter Sagans fantastiska avslutning igår, det var inte nog med att han vann...
När dom byter kamera i vänsterkurvan med mindre än 300 meter kvar (drygt 50s in i klippet) så ser man att Peters vänsterfot inte sitter på pedalen. Om han dragit ur foten av misstag eller bara behövt parera lite i kurvan vet nog bara Peter själv. Han klickar i pedalen blixtsnabbt och vinner sedan spurten.

Min första tanke var att Peter Sagan måste ha kört MTB eller cross innan landsvägskarriären och en snabb googling berättar att han vann MTB-VM som junior 2008 och blev tvåa på CX-VM samma år. Inte för att vara elak, men väldigt få landsvägscyklister (som bara cyklat landväg) besitter dom där kunskaperna. En CX-cyklist gör liknande manövrar i ganska många tävlingar per år. Men då i betydligt lägre fart vilket ger mer tid att utföra manövern givetvis. Det kan vara bra att inte bara köra landsväg även om det är det man vill satsa på, en god teknik på cykeln behövs om man vill bli en duktig cyklist och det kan man få genom till exempel BMX, CX eller MTB.
Att Peter kunde få i foten i pedalen så snabbt beror givetvis på en gnutta tur men också att han har Speedplaypedaler som man kan klicka i på bägge sidor, likt MTB-pedaler.

Kolla på spurten igen och följ Peters väg framåt mot segern, det är ganska imponerande och vältajmade manövrar som tar honom fram till förstaplatsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar