Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2012-01-10

Min dag i stort och smått

Dagens händelse i min lilla värld har ju givetvis varit artikeln om att cyklister upprör bilister. Jag har kollat kommentarerna ett par gånger under dagen och också nu i kväll. Det började ganska lugnt men har ramlat in några fler nu. Det kliar i fingrarna för att försöka besvara på en del av kritiken i kommentarsfältet, men jag förstår ju samtidigt att det inte skulle ge något. 

Ett par citat verkar sticka lite extra i ögonen på läsarna:
"Så för billister så tycker jag att de gärna får tuta hundra meter innan de är ikapp i stället för att göra det när de kör om"
Här tycks folk bara läsa att jag uppmuntrar dem att tuta, och missar det där med att tuta innan de kommer ikapp. Inte så konstigt att man får ett finger tillbaka om man åker upp bakom en grupp cyklister och tutar, eller tutar när man kör förbi. Personligen pekar jag ytterst sällan finger då jag vet att det inte ger någon positiv förändring. Att peka finger åt dåliga trafikanter är lite som att försöka argumentera med näthatare.

"Cyklar vi i bredd så är det för att det är socialt."
Folk tycks tolka detta som att vi cyklar i bredd för att jävlas. Jag sa till reporten att vi ibland cyklar i ett led och ibland, oftast vid större grupper eller när det bara är ett par cyklister, cyklar vi i tvåpar. Dels för att det borgar för säkrare omkörningar då bilister inte chansar med sin omkörning lika mycket om de måste över mittlinjen och dels för att det är socialt. Är du ute och går eller joggar med någon så gör du det säkert sida vid sida hellre än att stirra in i ryggen på din vän. Jag påpekade också att om man är två cyklister så glider den ena snabbt in bakom den andra om det skulle bli svårt för bilen att kunna passera. Samma sak vid tvåpar i större grupp, då smälter bägge leden ihop till ett inom någon sekund.

Det som skapar irritation i trafiken är nog mycket att folk är stressade eller osäkra. Är man lugn, ute i god tid och kan hantera sitt fordon på ett säkert sätt så behöver vi cyklister inte skapa någon större irritation.
Det ska väl tilläggas att alla cyklister självklart inte är änglar heller (idioter finns tyvärr överallt i samhället), men i gruppcykling fungerar det inte att vara idiot då samspelet i gruppen inte kommer fungera och den som missköter sig kommer att få höra det.


Och nu: över till något helt annat!
Efter att vågen visat knappa 72 kilo sedan före jul så var vågen nu nere på 71.0. Detta firades på följande vis idag:
Friscomål och 350 gram geléhallon innan eftermiddagsfikat. Pang bara! Det känns som om jag lär fundera ut något annat belöningssystem om det här med att gå ner i vikt skall fungera på lång sikt. Jag är ju inte direkt smällfet så det är ingen panik, utan jag tänkte mer skala bort ett par tre kilon innan sommaren bara för att det blir lite lättare att cykla då.

Hämtade barnen från dagis idag och vi gick hem. Det blir lite spontanlek och vardagsmotion genom att ta sig hem för egen maskin och snöhögarna som börjar dyka upp är ju kalaskul att leka i.

När jag kom hem så såg jag att Den Store Satan (Arla) nu tagit över Milkos mjölkförpackningar och nu är det fritt fram att gråta över spilld mjölk.

6 kommentarer:

  1. Det där om att cykla i bredd och att reportern missade en hel del av vad du sa tycker jag är värt att lägga till i en kommentar.
    Själv skulle jag inte vågat, som du, att låta reportern trycka en sån här känslig artikel inna jag läst den. You got guts!

    SvaraRadera
  2. enklaste sättet att tappa något/några kilo är att minska/utesluta kolhydraterna. bort med pasta, potatis, ris och bröd. in med nötter, grönsaker och mer proteinbaserat istället. smack, -klart!/stef

    SvaraRadera
  3. En kollega körde förbi nämde cyklister närmare golfbanan och då åkte dom fem i bredd! Han var mindre impad! Vad svarar man på det? + på Stefans inlägg, skippa gelehallon ät riktiga istället....

    SvaraRadera
  4. Om jag skulle fått med allt jag hade att säja så hade dom fått göra en bilaga till tidningen för att få med allt.
    Att gå ner i vikt handlar bara om att göra av med mer energi än man stoppar i sig, att byta till en energifattigare kost kan vara ett sätt.

    Flyttade cyklisterna på sig när han kom eller hindrade de honom medvetet?

    SvaraRadera
  5. Han gjorde som bilister gör mest, tutade när dom inte flyttade på sig, Som en skock får ungefär :)

    Han cyklar själv så jag tror att förståelsen för kompiscykling är större hos honom än allmänheten.

    Jag vet att efter sista debatten som var för ca två år sedan så såg Cykel 0 fjäll till att skärpa upp sig på gruppcyklingarna och använder cykelbanor där dom finns men då blir det också stillsam cykling med högre risker för gångare.

    SvaraRadera
  6. De kanske satt och diskuterade vart de skulle cykla, om den som var tröttast skulle ta eget tempo hem eller annat. Hoppas dom flyttade på sig efter tutningen i alla fall. Tror inte dom hade för avsikt att vara ivägen även om det nu blev så denna gång.

    Jag använder också cykelbanor i så stor utsträckning som möjligt, men då är jag inte 30+ personer heller.. Det är nog bara i stadstrafik som jag hellre åker på vägarna ibland, men där är jag ju lika snabb som trafikflödet också.

    SvaraRadera