Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2012-01-04

Cykelsporten, en utarmad sport?

Varje dag presenterar Dalarnas Tidningar en sak som är toppen och en sak som är botten i sportvärlden. Idag får cykelsporten i Sverige smaka på Botten-stämpeln. Troligtvis har man läst Cyclesports artikel om 23 svenska cyklister i utländska team.

Personligen tycker jag det är glädjande att lilla cykellandet Sverige kan få ut 23 cyklister till utländska lag och ser inte detta som något negativt. Det är ingen nyhet att svenska elitcyklister vill utomlands för att tävla, så har det varit i alla år som jag varit aktiv. Jättekul tycker jag att 23 cyklister får chansen att prova vingarna i utländska lag och är det fler än någonsin så är det ju ett tecken på att svenskar gör bra ifrån sig på någon slags breddelitnivå.
Att vi har få lag, få tävlingar och i mitt tycke för få satsande tävlingscyklister i Sverige är däremot inget bra. Ni som har varit med i sporten ett tag, hur långt tillbaka i tiden måste man gå för att hitta tio aktiva cykellag i detta land på en och samma säsong? Hur många har vi 2012? Det har under min cykeltid varit ett eller möjligen två "storlag" i Sverige och sedan några få mer organiserade klubblag bakom dessa. Jag försökte gå in på Cyclesports ranking för att se vilka klubbar/team som är bäst just nu, men där var det tomt. Jag tror inte att det är skitkasst nu (jämfört med tidigare år, inte stora cykelnationer), men att det givetvis kan bli bättre.

2 kommentarer:

  1. Cyclesports ranking är väl kanske inte det mest tillförlitliga verktyget, (och har väl heller aldrig varit!?), när det gäller rangordning av cyklisters eller lags prestationer? Men jag ser din poäng, det tunnas ut på cyklister i både lvg och mtb, tyvärr.

    SvaraRadera
  2. Jag minns en gång i tiden när man behövde KVALA in till MTB-SM Elit för att det var för många startande... En normal XC-Cuptävling hade i runda slängar 80-100 startande i elitklassen i första hälften på det glada 90-talet.
    Hur det då såg ut på LVG-sidan har jag dålig koll på, men nog borde Postgirot Open kunna vara en faktor som skulle kunna sporra fler cyklister/lag/klubbar att satsa på cykling inom Sveriges gränser?

    SvaraRadera