Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2011-10-06

Knatteskutt och damlag

Idag efter jobbet så var det direkt ut och iväg igen då Filip skulle på Knatteskutt och jag cyklade dit med honom. Idag var det fotboll på schemat och han hade bra med driv och energi. Tävlingsmänniska. Att han gärna gjorde mål åt båda hållen får jag ha överseende med...
När hans Knatteskuttande var slut så kom R och hämtade honom, jag drog istället till Velodromen för ett möte med ledare, cyklister och media. Mötet handlade om ett potentiellt damlag i Dalarna/Falun/Borlänge.
Velodromcyklisthäng

"Damerna" blev fotograferade av Falukurirens reporter/fotograf.

Det är Lars-Åke Östlin som har planer/visioner om ett damlag i Dalarna. Jag tog ju upp detta ämne inom Falu CK förra hösten, hade en del tjejer på ett möte men sedan blev det tyvärr inte så mycket mer av det hela. Jag hoppas givetvis att cyklisterna får så bra förutsättningar som möjligt för att utöva sin idrott, oavsett om det är i Falu CK, Borlänge CK eller i en nystartad klubb. Som ordförande i Falu CK ser jag dock gärna att de cyklister som redan tävlar i Falun gärna stannar där också. Ingen föreningsledare vill nog att cyklister byter från den förening dom är aktiva i. Lars-Åke skickade ut en inbjudan till så väl cyklister som ledare och media, både Dalademokraten och Dalarnas Tidningar skrev om det då. I Dalademokraten droppades sju namn, fyra av dom tävlar just nu för Falu CK. Lars-Åke är inne på att bilda en ny förening som enbart skall innehålla ett damlag och dess organisation.
Lars-Åke hoppas :
- få tjejerna i Falun-Borlänge att kunna träna som lagkamrater och inte konkurrenter
- få fler unga tjejer att hålla på med cykel
- synliggöra cykelsporten i länet på ett positivt sätt
- att laget snabbt etablerar sig som ett nationellt toppgäng och sedan även ta steget ut i Europa

Som jag ser det så lär det bli en del sura miner om det startas en ny cykelförening i området som plockar toppcyklisterna och lämnar cykelföreningarna till att vara plantskolor. Å andra sidan lär det bli sura miner i de föreningar som förlorar sina cyklister oavsett vilken förening dom går till. Jag tycker Lars-Åke och tjejerna skall bestämma sig för en linje och sedan köra stenhårt på det dom själva vill och tror på. Man kan inte göra alla glada, och viktigast är ju att skapa bra förutsättningar för de som vill satsa på cykel.
Vi har ju redan två cykelföreningar i Falun: Falu CK och Kalas CK. När Kalas CK bildades så var det Magnus Darvell och Mattias Nilsson bara och jag hörde i alla fall inte mycket negativt om det. Det blev väl mer snack i byn när man också startade en veteransektion dit de flesta Falu CK-veteraner gick.
En möjlighet skulle kunna vara att Kalas CK också utvecklar en dam-sektion, men jag tror inte Kalasarna är riktigt intresserade av det, om det inte genererar extra pengar förstås. Cyklister är dyra, i Falu CK räknar jag med att en aktiv junior eller elitcyklist kostar ca: 10.000 per säsong bara i startavgifter.
Drömmen för mig som Falu CK-ledare vore att det blev ett damlag i Falu CK där pengar kommer in från sponsorer/finansiärer och ledare finns ju redan i eller i närheten av Falu CK. Det ska bli spännande att se hur det blir, om alla tjejer verkligen vill detta och dessutom vill samma sak. Det handlar om ett tiotal cyklister i dagsläget och inom någon vecka så ska cyklisterna och Lars-Åke bestämma hur det blir.
Med både YA och högskolan här i Falun så kommer det varje år hit nya cyklister. Vissa fastnar här medan andra läser sina år och flyttar igen. För mig är klubbhjärta och långsiktighet viktigt.
Många lösa tankar från mig nu, borde väl gå och sova egentligen men sånt här vill ni ju läsa om, eller hur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar