Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2010-02-28

Vinternörd

 Skönt med lite humanare temperaturer ute nu för tiden. Och skönt att vara pigg igen. Förutom att jag sov mycket natten till igår så sov jag 2-3 timmar under dagen och hade sedan inga problem att somna natten till idag. I eftermiddags var jag ute med Ebbah, Filip, Emily och hennes kompis Lisen. Snömängden gör det dock svårt för de minsta att ha riktigt kul. De klarar liksom inte att forcera snön utan måste hålla sig till plogade/upptrampade ställen. Som tur var har vi en plogsnöhög som de kunde åka lite i.
Jag kollade femmilen, som ni kanske har förstått, och det blev ju aldrig riktigt spännande. Lite spännande var det på slutet, men den där Petter är ju så bra på att positionera sig när det går sakta. Ligger långt framme i klungan in i backarna och behöver inte ge allt i backarna utan har häng över krönen. Sedan på nästa lättåkta parti så tar han sig förbi några tröttingar som inte orkar (egentligen tror jag inte att vissa förstår att de ska.. ) avancera. Det spelar liksom ingen roll att han inte är starkast uppför när han gör loppet så bra på alla andra delar av banan. Ett lopp avgörs inte bara i de sista uppförsbackarna.

Nu ska jag också delge er något som jag slängde ihop i kväll. En tidsplan för att klara sex timmar på Vasaloppet. Jag gillar ju att nörda ner mig i saker som jag sysslar med. Jag började idag med att kolla ett par tider från Öppet Spår idag, på åkare som jag känner igen och åkte på strax under och strax över sex timmar. Tog sedan en genomsnittstid på dessa vid varje kontroll. Efter det lade jag på fem minuter till första kontrollen med tanke på kö, fyra på nästa kontroll o.s.v. ner till Oxberg som därmed fick en minuts tillägg.
När detta var gjort så gick jag in på Vasaloppets hemsida och letade fram några med tider kring 5.55 förra året och jämförde. Det var kul att se att åkare som det bara skiljde någon sekund mellan i mål kunde det skilja en kvart mellan redan vid första kontrollen. Det är inga som helst problem att åka under sex timmar även om man passerar Smågan efter dryga timmen. Bara man har tekniken och orken. Vid jämförelsen med 5.55-åkarna i fjol så kan Smågan i min plan kan vara lite väl optimistisk och mellantiden i Oxberg kan vara lite väl långsam. Men beroende på var i loppet man har sina styrkor och svackor kan tiderna variera enormt mycket.
Så här blev resultatet av min grovhuggna plan:
Smågan 50.30
Mångsbodarna 1.38.00
Risberg 2.16.30
Evertsberg 3.08.00
Oxberg 4.01.30
Hökberg 4.38.30
Eldris 5.20.30
Mora 5.56.00
Att jag gjorde planen för 5.56 och inte 6.00 är för att jag vill ha lite marginal till målsättningen. Jag siktar ju inte på sex timmar, utan under sex timmar. Jag kommer vara mer orolig om jag ligger långt under tidsplanen än strax över den inledningsvis i loppet. Då det antagligen är ett tecken på att jag gått ut för hårt. Sedan spelar givetvis föret en enorm roll för hur fort loppet kommer gå.

Femmilen i OS


Gubbarna har nyss startat i OS höjdpunkt. Vem tror ni tar hem det?

Öppet Spår 2010

Idag och imorgon körs Öppet Spår, en del av den stora Vasaloppsveckan. Som ju faktiskt sträcker sig över en längre tidsperiod än just en vecka. De olika loppen som ingår är; KortVasan, TjejVasan, UngdomsVasan, Öppet Spår, HalvVasan, SkejtVasan, StafettVasan, Vasaloppet och Barnens Vasalopp. Med ca: 55.000 anmälda så ni kan tro att arrangörerna har fullt upp.
Jag själv hade planer på att åka Öppet Spår. Detta för att få en försmak av stämningen, se bansträckningen och kanske seeda mig. Men då jag har haft lite mycket att göra på sistone, ändå fått en hyfsad seedning och belönats med ytterligare sjukdagar så stannar jag hemma istället. Resultaten från Öppet Spår kommer dock bli intressant läsning!
Jag är riktigt laddad inför söndagens stora Vasalopp. Förutom att jag ska göra en bra prestation för min egen skull så kommer jag givetvis jämföra mig med andra cyklister, min kusin som också gör debut, folk jag känner och också några elitåkare. Inte för att jag tror att jag är före till exempel Fredrik Ericsson eller elitåkare. men det blir intressant att se hur stor skillnad det kommer att vara mellan oss.
Kollar man väderprognosen på Yr.no just nu så väntar ett lätt snöfall på lördagen och två plusgrader under söndagen den sjunde mars. Kollade man väderprognosen igår så var det tre dagar inför Vasaloppet med mycket snö och under tävlingsdagen skulle det vara fyra till sex minusgrader. Prognosen någon dag tidigare skvallrade om ett kyligt lopp. Ju närmare loppet vi kommer desto bättre kommer givetvis prognosen att bli, men helt säker kan vi nog inte vara innan vi står där i Berga By och väntar på startskottet. För egen del så hoppas jag på att det är en eller två plusgrader under lördagen och att det är uppehåll. Sedan en kall natt följt av tre till tio minusgrader under själva Vasaloppet.

Live stream Kuurne - Brussel - Kuurne

God morgon i stugorna,
Vet ni vad jag tror? Jag tror att jag är frisk nu. Och vad gör man på en söndag när man är frisk? Kollar cykel givetvis.
Någon av alla dessa länkar borde ge er Kuurne - Brussel - Kuurne live, sändningen startar nog 14:15.
http://www.rtbf.be/sport/cyclisme/autres-courses/suivez-kuurne-bruxelles-kuurne-en-video-67927
http://live.sporza.be/cm/lmc/wielrennen/voorjaar/Comp_Kuurne_Brussel_Kuurne#/polopoly_fs/1.480729!image/2179610787.jpg_gen/derivatives/landscape470/2179610787.jpg
http://bvls-feed2.blogspot.com/2010/02/ch7.html
http://bvls-feed2.blogspot.com/2010/02/ch8.html
http://bvls-feed2.blogspot.com/2010/02/ch9.html
http://bvls-feed2.blogspot.com/2010/02/ch10.html

2010-02-27

Tack för alla gratulationer

Några sms, en massa hälsningar(32!) via Facebook, Ronyas syster med familj sjöng i telefonen och Cykloteket Racing Band sjöng på kvällen innan deras spelning på Patricia. Dessutom två blogghyllningar från Rytz och Steen. Ingen dålig jävla födelsedag med andra ord.
Jag har för ett litet tag sedan provocerat magen med ett stort glas O'boy, vet inte om det var så klokt...

Live stream Omloop Het Nieuwsblad

Vad göra när man har 38.8 och nästan är döende?
Kolla cykel givetvis.
Dessa länkar kan fungera för dagens Omloop Het Nieuwsblad , start för sändningen någonstans mellan 14.00-14.30:
http://www.rtbf.be/sport/cyclisme/autres-courses/suivez-omloop-het-nieuwsblad-en-video-67925
http://live.sporza.be/cm/lmc/wielrennen/voorjaar/Comp_omloop_HNB/1.469714#/polopoly_fs/1.479918!image/1597103038.jpg_gen/derivatives/landscape470/1597103038.jpg (innehåller också textuppdateringar och grafik på loppets utveckling fram till sändningsstart)

Spännande födelsedag

Igår kväll var jag på innebandy, på bilden ser ni KAIS Moras två man stora klack. Dessa två unga herrar höll igång hela tiden, och då menar jag hela tiden. Tänk vad lite vuxendricka kan göra med folk...
Igår eftermiddag runt tretiden så fick jag ont i magen, inte jättemycket. Men lite ont hela tiden. Sakta men säkert blev det lite värre och det kändes som om någon lagt in en stor sten i magen på mig. Kände mig inte illamående eller något sådant utan bara den där konstiga smärtan.
Åkte till innebandymatchen med Christian. Matchen började klockan 19 och IBF Falun lekte med KAIS. Berättade för Christian om magsmärtorna och vi funderade på om det är var dålig kost eller stress som var orsaken. Jag mådde bra i första periodpausen också, då köpte jag 100g choklad och en Cola (notera nu detta!!!). Men hör och häpna, jag svullade inte. Utan vid andra periodens början kände jag mig plötsligt lite illamående. Inte spysjuk utan bara yr. Började se stjärnor i synfältets ytterkanter. Musiken i spelavbrotten och publikens ljud var fruktansvärda och jag blev bara mer och mer yr. Funderade på om jag skulle göra ett försök med toaletten men mådde inte alls illa på det viset. Efter ungefär halva perioden var det så illa att jag gav upp. Bad Christian att köra hem mig. Och jag ber sällan om hjälp, inte ens när jag behöver det ber jag om hjälp. Vi gick upp för trappan och jag fick fokusera för varje steg jag skulle ta. När vi var ovanför läktaren så svartnade det plötsligt och mina muskler förlorade sin funktion. Som om någon tryckt på en knapp. Och jag kollapsade/svimmade/föll ihop. Fullt medvetande hela tiden och jag vet att jag snabbt funderade på hur man tar emot sig och skyddar huvudet utan att kunna styra över sin egen kropp. Christian var snabbt där och drog upp mig och pratade med mig hela tiden. Stort tack till honom!
Jag har aldrig någonsin varit med om något liknande, så det var lite spännande faktiskt. Ute i friska luften på väg till bilen så kändes det lite bättre. Kom hem och frös som en liten bebis. Lade mig i sängen för att vila men jag skakade i hela kroppen av frossa så efter en timme bestämde jag mig för ett varmt bad. Blev varm, hade feber och slocknade ganska snart med två alvedon i kroppen.
Så i natt vid halv tre vaknade jag. Lite samma känsla som under matchen igår, yrsel, extrem svaghet i kroppen och frös riktigt mycket. Hade en ganska kämpig halvtimme där jag hann med att äta en banan, gå på toa och dricka vatten. Hade dock inte ork att sitta rakt upp utan satt antingen dubbelvikt eller låg ner. Orkade inte gå ända till sängen och ta av mig morgonrocken så jag planerade för hur jag på effektivaste sättet skulle kunna göra en macka. Lyckades göra mig en macka och la mig i soffan för att äta den. Då blev jag plötsligt illamående på ett annat vis. Hann med ganska knapp marginal till toaletten.
Efteråt kändes det bättre och jag kunde ligga i soffan och hann äta halva mackan innan jag somnade. Sov som ett litet barn fram till sex då jag gick och lade mig i sängen.
Nu mår jag bara lite illa, har 38 grader och funderar på livet. Har aldrig någonsin svimmat, frusit så eller kännt mig så svag. Lite spännande samtidigt som det givetvis är oroande.
Ja, men nu vet ni. Jag mår inte så bra.

2010-02-26

Pantad


Inte så lite pantad heller.

Två år kvar till veteran


Så här ser er favoritbloggare ut på sin tjugoåttonde födelsedag.

Jag ger er svaren, ni ställer frågorna

Alla stora cykelbloggar (Din egen, Cykelmuppar osv.) handlar ju om annat nuförtiden, som löpning och skidor. Vilken tror du är nästa modesport för cykelbloggar att skriva om?Tro det eller ej, men jag tror cykling kan komma tillbaka nu under våren 2010. Mode går ju i cykler som vi alla vet. Ska jag vara riktigt vågad så säger jag annars multisport.

Nästa års modesport kommer vara velodrom. I alla fall i Falun.
Velodrom känns lite 2009, jag tror konstcykling (sök: "kunstrad" på youtube.com) kommer slå stort under hösten 2010.

Hur stor har du?
Det har varierat lite genom åren. Men mellan 18 och 20 tum.

Det pratas lite velodrom på sidan? Kommer du köra? Hur går snacket bland cyklisterna, kommer det bli några stora satsningar på det? Hur laddar du sista veckan inför vasaloppet(träning & mat)
Jag har skrivit någon gång förut om Velodromen. Men velodrom är inte riktigt min grej, jag kommer dock försöka testa det någon gång för att ha gjort det. Men jag gillar frisk luft när jag cyklar. Det jag gillar mest med bancykling är poänglopp, för att det liknar vanliga landsvägstävlingar... Bland tävlingscyklisterna har jag bara hört Johan Lindgren säga att han ska satsa. Men så har jag inte frågat speciellt många heller.

Vad önskar du dig i födelsedagspresent?
En cykel.

En rent teknisk fråga: Du verkar ha rätt bra koll på CX och kanske vet hur lite däcktryck man kan köra med i ett par crossdäck med kanttråd (läs Schwalbe RR 35 mm). På tuber går man ju ner mot 1 bar men var går gränsen för kanttrådsdäck?
Man kan köra lågt däckstryck också i kanttråd, men med stor risk för punktering givetvis. Eftersom man bara har kanttrådsdäck vid träning kan man gott ha i tillräckligt med luft i slangarna. Jag skulle nog inte gå speciellt långt under 3 bar.

2010-02-25

Läggdags nu


Ännu en dag till arkivet, imorgon väntar ännu en spännande dag. Vad gör ni imorgon fredag?

Har ni några frågor till mig?

Ronya jobbar, så jag tar hand om hushållet hela eftermiddagen och kvällen. Inte mycket tid till bloggning då inte. Jag vet att ni sitter inne på en massa frågor som ni skulle vilja ställa till mig, men ni har inte vågat än.
Passa då på att göra det nu. Så svarar jag på allt lite senare.

Fyra blev tre

Här är det ungefär tre snabba minuter ner till spårcentralen vid Stångtjärn. Tungan rätt i mun och full fart.
Det var för kallt i morse för att jag skulle vilja åka ut. Så jag väntade till det bara var tio minusgrader ute. Träningen blev därför lite avkortad. Trots känslan av sliten kropp så var pulsen konstant hög efter en stunds skidande. Misstänkte att jag var lite för varm så jag stannade för att plocka av lite plagg för bättre kylning. Pulsen slutade vara jättehög utan höll sig nu på en mer lagom nivå. När jag kom hem förstod jag varför min klädsel för minus 10 kändes så varm, det är nämligen bara 1½ minusgrad ute nu.  
Inga svackor idag utan bara en jämn fin fart under större delen av passet. Lite trött på slutet, men inte alls farligt. Skulle ha klarat ett antal fler mil utan klagomål. Största stunden idag var ändå att jag fick träffa Spårar-Torsten efter avslutad skidtur. En riktig hjälte. Faktiskt.
Nu skall barnen hem från dagis och skola, på återhörande! 

Träningsfakta:
Tid: 2.56.58
Distans: 39.2 km
Snitt/maxpuls: 151/174
Kilometerfart: 4.31
Höjdmeter: 540
Väderförhållanden: - 10 vid start och -2 när jag var klar, halvklart

Totalt sedan 100 dagar kvar (27:e november)
44 timmar 15 minuter skidor (555 km på 28 träningar och 2 tävlingar)
17 timmar 28 minuter cykel
4 timmar 26 min löpning
2 timmar 05 min styrketräning

Min träningsplan de sista veckorna inför Vasaloppet

Hur ska man träna inför Vasaloppet? Många undrar hur de ska träna inför stora tävlingar som Vasaloppet. Det finns ingen träning som är optimal för alla. Alla människor är ju olika och bör därför också träna olika. Jag tänkte bjuda på min plan, eftersom det inte är magi jag sysslar med så kan jag vara öppen med sådant.
Med min bakgrund som cyklist har jag lärt mig lite om vad som fungerar just för min kropp och detta försöker jag använda mig av också i skidåkningen. Sedan 27:e november har jag ett snitt på 5 träningstimmar/vecka, trots ett par sjukveckor. Saknar överkropp men har ganska gott om ork. Började åka längdskidor på julafton och har under sex timmar som mål på Vasaloppet.
Min plan är grundad på vad som fungerat för mig, som cyklist, i träningsväg med inslag av det jag behöver bli bättre på i skidspåren. Och så här ser den ut:

7:e mars Vasaloppet
6:e mars väckningspass 1 timme. Överlag lugnt tempo men med några fartökningar (intervaller på 1-4 minuter runt 90% av maxpuls)
5:e mars vila
4:e mars distansfart (snittpuls på 70-80% av max) 3 timmar. undviker att köra halvhårt men gärna med korta inslag av snabbhetsträning (ca: 30s maxning)
3:e mars träningstävling (mot mig själv?) 2*30 min
2:a mars stakintervaller i motlut
1:a mars vila
28:e februari distans 3-4 timmar, bara lätt ( snittpuls 65-75% av max)
27:e februari 2 timmar, med en timme hårdkörning på i princip tävlingsfart
26:e februari 2 timmar med naturliga intervaller och fokus på åkteknik
25:e februari 4 timmar distans ELLER stakintervaller på max. ca: 30 sekunder per intervall (beroende på hur mycket tid jag har till träning)
24:e februari 1-1½ timme köra igång kroppen efter tävlingen i söndags (och de efterföljande vilodagarna...) Snittpuls på ca: 75% av maxpuls
23:e februari vila
22:a februari vila
21:a februari Bessemerloppet 52 km

Inget är hugget i sten, saker kan hända som gör att jag tvingas ändra i planeringen. Eventuellt åker jag också något annat lopp i Vasaloppsveckan.

2010-02-24

Aftonsmisk

Härligt kyliga spår i Stångtjärn i kväll. Bra fart på utrustningen, de 27 år unga Fischerskidorna går som klockan. De 155 cm långa stavarna är för långa. Så de skall jag kapa ner till samma längd som mina andra (150 cm). Fick motionärspisk så det sjöng om det. Han stakade ikapp, förbi och ifrån. Jag försökte inte ens, hade inget intresse och hade fått jobbigt om jag försökt. Säkert pulvervallade skidor. Måste ju vara så.
Kom hem lagom för att fira ännu ett OS-guld, denna gång i stafett. Vilket fantastiskt OS detta har blivit för svensk del. En grej bara, måste de envisas med att intervjua kungen?

Träningsfakta:
Tid: 1:00:55
Distans: 13,7 km
Snitt/maxpuls: 154/172
Kilometerfart: 4.26
Höjdmeter: 185
Väderförhållanden: - 12

Totalt sedan 100 dagar kvar (27:e november)
41 timmar 18 minuter skidor (515.8 km på 27 träningar och 2 tävlingar)
17 timmar 28 minuter cykel
4 timmar 26 min löpning
2 timmar 05 min styrketräning

Min seedning till Vasaloppet


Minns ni att jag skrev följande efter Bessemerloppet; "Så sista 4 km blir ännu ett ras. Pressar dock mig så gott jag kan för att min tid kan bli under 3.50, och där skulle en seedningsgräns till Vasaloppet kunna gå. Kommer in på 3.49.40.".
Igår kunde jag via kommentarer här på bloggen läsa att jag klarat fjärde led till Vasaloppet. Jag kollade tabellen på Vasaloppets hemsida och såg att gränsen till fjärde startled var just 3.50. Känns givetvis bra nu att jag slet på ända till mål. Jag var väldigt besviken efter loppet och trodde att min tid i bästa fall skulle räcka till sjätte startled. Tuffa förhållanden och många namnkunniga deltagare gjorde nog seedningskommiten snäll. Eftersom fjärde startled var ett delmål så är jag nöjd. En lättnad att ha det klart. Nu har jag tio dagar på mig att bli bra på att staka.

Stolt pappa


I kapprummet på dagis sitter denna bildserie på en garderobsdörr. Det är min dotter på 21 månader som klär sig för att gå ut. Det står 'Jag kan', många barn säger ju 'kan själv' men Ebbah säger 'mi tann'. Inga andra barn syns i några bildserier, tänkte bara påpeka detta. Det är min dotter det. Jodå så att.

2010-02-23

Friska vindar i Falu Cykelklubb

Nyss hemkommen från ett tre timmar långt föreningsmöte med Falu Cykelklubb. Tiden rinner verkligen iväg när man pratar om trevliga saker. Som cykel. Positiv stämning, mycket framåtanda och faktiskt många fler närvarande än jag räknat med. 2010 blir lite av en nystart för Falu Cykelklubb som det känns. Lite som Leksands IF:s; Återtåget. Med enda skillnaden att vi kommer lyckas, till skillnad från hockeylaget.
Folk verkar vilja göra en insats och det finns framtidstro. Stort och smått diskuterades, i stort sett hela vår verksamhet, och alla fick komma till tals.
Jag antecknade en hel del som vi i styrelsen får ta med oss till nästa möte för att gå vidare med det som kom fram under mötet. Det vi talade mest om var nybörjare, ungdomar, deras träning och ledare. Men frågor som våra arrangemang, motionärer, veteraner, elit och junioraktiva samt givetvis ekonomin diskuterades också flitigt. I en cykelförening gäller det att få med alla, vi älskar ju alla cykel. Även om vissa vill tävla för att vinna VM-guld, andra vill motionera för välbefinnandet och vissa är med enbart för föreningslivet och gemenskapen.
Inspiration och motivationen är på topp hos mig efter ett sådant här möte.

Mitt på dagen

Känns det som, men egentligen är det väl eftermiddag. Tiden går fort. Under tvättstugetiden hann jag inte alls med så mycket mellan maskinerna som jag hoppats på. Evig tidsoptimist. Ronya kom hem och jag stack iväg för att handla lite och direkt efter det åkte jag för att hämta verksamhetsberättelsen inför Falu Cykelklubbs föreningsmöte i kväll. På väg hem hämtade jag barnen från dagis, där Robert var vikarie idag. Nu har jag landat en snabbis vid datorn och snart så ska hela familjen åka buss till stan innan jag går till föreningsmötet.
Mat har haft låg prioritet, men jag har hunnit äta lite godis.

Nu kör vi


Dags för frukost. Alla barn är friska, hör och häpna. De små ska vara på dagis klockan nio, samtidigt börjar vår tid i tvättstugan. Det är förmiddagens uppgift för mig. Ronya och Emily ska till sina skolor. Mellan maskinerna med tvätt ska jag försöka iordningställa några dokument. Snö och kyla ute, kanske hinner jag motionera någon gång idag också. Föreningsmöte för Falu Cykelklubb 18.30 idag. Vi ses i klubblokalen!

2010-02-22

SM i landsväg på Sollerön

"Sollerö IF kommer att arrangera SM och JSM landsväg i disciplinerna tempo och linje. Tävlingarna kommer att avgöras veckan innan midsommar och avslutas med damernas linjelopp på midsommardagen. Fullständigt program presenteras senare. "
- http://www.scf.se/
Jag kanske skulle ta och låna en racer till midsommarveckan...

Läget just nu

Proppmätt.
Tårna mår lite bättre än igår och låren gör inte så ont. Igår hade jag en del känningar främst i utsidorna av låren och också ljumskarna. Men nu känns det alltså bättre.
Förmiddagen spenderades med Ebbah som var sjuk igår och därför hemma från dagis idag, trots att hon varit frisk hela dagen. Mitt på dagen sov hon och då gjorde jag en del Falu CK-relaterade ärenden. När Ebbah vaknade igen så åt vi mat och gick sedan och handlade. Hämtade Filip på hemvägen och hemma så förberedde jag för en pastasallad. Sedan bar det av för en träff med en blivande sponsor åt Falu CK. Inget kontrakt skrivet än så jag avslöjar inte vilket företag det rör sig om. Men vi var överrens och skakade hand på det så det kändes väldigt bra.
Hem, äta mat, bli proppmätt och kasta ungarna i sängen. Nu ska jag göra lite annat och förhoppningsvis äta Chips med dip i kväll. Måndagar är också fredagar!

Korta punkter från Bessemerloppet

Jag var nästan 22 minuter efter Fredrik Ericsson igår. Med 4 km kvar var jag 17 minuter efter. Jag gissar att han också hade en tuff dag i spåren.
26 25 ERICSSON Fredrik Falun-Borlänge SK 3:27:52.0
42 496 ÖIJER Henrik Sågmyra SK 3:49:40.0

Jämfört med de åkare runt mig så var jag betydligt bättre än dem på diagonalåkningspartierna (motlut och backar). Det var ganska tydligt att jag hade med långloppsåkare(Vasaloppsåkare) att göra. Starka i stakningen, men saknade diagonalfarten. Glidet var också kanon. Ett kuperat lopp som Engelbrektsloppet hade nog varit perfekt för en cyklist som mig när det gäller seedningen. Synd att jag var skadad då.

När jag svepte förbi nästan hela gruppen som jag hade sällskap med i en av de små backarna och ville in på andraplats på krönet så fanns det bara 1½ meter lucka mellan åkarna. Jag klämde in mina 207 centimeter långa skidor där till åkaren bakoms stora bestörtning; "Det finns inte plats för dig där", blandat med andra rop... Till svar fick han; "Tydligen så fanns det plats".

Tekniken när det gäller kontroll på skidorna har förbättrats avsevärt under vintern. Det jag vill bli bättre på är att byta spår snabbt och effektivt. Gärna också utför i höga farter, då jag ju annars glider in i alla eftersom mina skidor går som raketer.

Nästan hela första varvet igår kändes lugnt och kontrollerat, trots ganska hög fart i dåliga spår. Tänk att bara gå lite över gränsen kan kosta så mycket.

2010-02-21

Bessemmerloppet 2010 - Ur Henriks synvinkel

Dagen:

•Väckning och uppstigning 06.50, hade ställt klockan på 07.15 men det sket ju Ebbah i.

•Avfärd mot Högbo bruk och Bessemmerloppet runt 08.45, funderade på hur jag skulle ta mig fram i lösa spår med mycket nysnö.
•Framme vid tävlingsplatsen cirka klockan 09.50, hämta nummerlapp & sponsvallade skidor, kasta in sunkskidorna i fållan för att slippa stå sist, åkte ut i spåret och "testade skidorna" [läs: urinerade].

•Fem minuter innan start (10.55) går jag ner till startplatsen, nummer 1-15 får ställa sig en skidlängd framför det "vanliga" seedade fältet, jag står i andra raden bakom det seedade fältet. Någon tjomme i det seedade ledet kommer in med 30 sekunder kvar. Står där med en serviceman utan att ha fått på sig varken skidor eller stavar när startskottet gick.

Loppet mätte 52 km fördelat på tre varv om 17.3 km. Innan start så pratade jag och Fredrik Ericsson  om att cyklister behöver perfekta spår för att prestera riktigt bra, då vi ofta saknar teknik och i mitt fall också styrka som krävs vid lösa spår med snö i.
Idag var det lösa spår med snö i. Som tur var så slutade det att snöa, men det var lite som att åka runt i en burk med strösocker. När jag körde Maserloppet stod jag ganska långt bak och rasade placeringar under de första 10 min. Idag fick jag istället starta ganska långt fram och bli hindrad. Nästan hela första milen bestod i princip av att komma ikapp grupper, vänta bakom dom till jag kom fram och kunde göra ett försök att åka ikapp nästa grupp. Höll ett tempo kring mina magiska 4 min/km hela första varvet. Med 4-5 km kvar till första varvning så kommer en snabb-Pelle ikapp och förbi vår grupp. Jag försöker ansluta till honom men kommer aldrig in i rygg. Istället sliter jag ensam bakom honom i 6-7 km innan vinden och farten tar ut sin rätt. Hela andra varvet är ett enda stort ras och jag funderar många gånger på att bryta. Två saker gör att jag inte bryter; att Lasse åkt med mig dit för att langa och jag inte vill att han ska ha offrat dagen i onödan och andra anledningen var att jag kanske kan hamna i ett bättre startled än sjunde på Vasaloppet. Stannar dock en gång för att ta Buffen jag har runt halsen och trä den från halsen och upp på huvudet för att skydda käkbenet. Med 4 km kvar av andra varvet stannar jag igen för att dra på mig en överdragsjacka. Tänkte att om jag ändå ska åka så där långsamt så ska jag vara varm när jag gör det.
Vet inte om det är pauser, överdragsjackan eller två gel med koffein på kort tid som gör det. Men ut på tredje och sista varvet så får jag bra fart igen. Håller en fart precis över 4 min/km under större delen av varvet och byter ras mot upphämtning. Åker ikapp skidåkare efter skidåkare. Med 6 km kvar så ser jag många skidåkare framför mig och det kanske gör att jag pressar mig lite för mycket, för med 4 km kvar av loppet går jag i väggen. Pang bom bara. Kommer liksom precis in i rygg på en trött stackare för att direkt bli avhängd. Utan energi har jag inget fäste i denna kuperade del av banan, trampar på mina egna skidor i "springbackarna" och tar mig knappt fram. Så sista 4 km blir ännu ett ras. Pressar dock mig så gott jag kan för min tid kan bli under 3.50, och där skulle en seedningsgräns till Vasaloppet kunna gå. Kommer in på 3.49.40. Mina varvtider var ungefär 1.10, 1.20 och 1.20 på de 17,3 kilometerna.

Min kilometerfart blir 4.25 räknar jag ut, och känner mig grymt besviken.
Räknar sedan ut vinnaren Daniel Tynells kilometertid och han hade 3 min/km. Alltså gick det långsamt för fler än mig idag då den kilometertiden motsvarar 4.30 på Vasaloppet. Och han brukar ju åka på runt 4 timmar. Alltså är jag inom vinnartid + 50% idag, vilket borde motsvara runt 6 timmar på Vasaloppet i normalföre. Detta trots ett ganska dåligt genomfört lopp.
Så nu har jag lite hopp om framtiden igen. Under Vasaloppet ska jag försöka undvika idiotryck, så tror jag det kan gå bra.

Alternativa sporter, inget för cyklisters princessfötter

Efter att ha skämt bort mina fötter med tio år av en välskyddad tillvaro i olika typer av cykelskor så började jag med löpning i höstas. Resultatet av lite höstträning blev en överansträngning av något ben i mellanfoten och ett par blånaglar. På julafton började jag med skidåkning och drog på mig en eller ett par nya blånaglar och något skavsår på tårna. Idag tog jag dock rekord med fyra nya blånaglar och fyra olika skavsår på mina tår.
Utförlig(are) rapport från Bessemerloppet kommer senare i kväll.

Resultat Bessemerloppet 2010


Henrik Öijer, Sågmyra SK, pinsamt dålig

Bessemerloppet 2010


1.11, 2.10, 2.45, 4.25 och 5.48 vaknade Filip och jag i natt. De tre första gångerna var det för att han skulle kräkas. Som en bonus vaknade Ebbah 06.50. Men sömn är ju överskattat. Formen i övrigt verkar god. Igår gungade kroppen i takt med hjärtslagen, kändes mysigt med tryck i pumpen. Snö, blåst och -15 just nu på väg mot Högbo utanför Sandviken.

2010-02-20

Bragdguldet till Johan Olsson

Det där var 2010 års idrottsprestation. Grattis också Marcus Hellner till guldmedaljen. Södergren, Hellner och Olsson kan förresten få dela på bragdguldet, och bli årets lag när de ändå är igång.

Taktik


Äntligen. Som vi cyklister väntat på att också skidåkarna ska åka riktigt taktiskt. Så spännande detta lopp blev. Hoppas det betalar sig. Johan kör och södergren och hellner bromsar. Så vackert. Sveriges bästa insats i OS, även om Johan väggar och vi skulle råka bli utan medalj.

Sjuklingar

Denna vinter alltså.. Nu har Ebbah ungefär 39.5 graders feber, men hon sover i alla fall. Filip vaknade med ett pip och spydde sedan en jättespya i sin säng. Efter att vi duschat honom, tagit ut allt, inklusive madrass, från sängen så somnade han om i soffan med filtar runt om sig. Efter en stund skruvade han lite på sig i sömnen och sedan kom kvällens andra leverans.
Nu håller jag mina tummar för att han får sova resten av natten och vaknar pigg och kry imorgon bitti.

Fint väder


Ska väl vara ungefär lika imorgon vid starten. Känns bra. Ska få skidorna preparerade med Briko Maplus. Har fått höra att jag kommer behöva knä, armbågsskydd och hjälm för skidorna kommer gå av sig själv i en jäkla fart. Problemet blir inte att ta sig fram utan att hålla mig kvar på skidorna när startslottet går och dom sticker iväg.

Väckningspass


Passade på att titta en snabbis på Masters World Cup 2010, alltså VM för veteraner som avgörs på Lugnet. Hoppades få se en skymt av idolen Stefan Carlsson, men fick stället säga hej till kändisarna Rikard Tynell, fru Carlsson och Jonas Djurback. 

Turen gick runt sjön Varpan och upp till Lugnet. Snittpulsen blev 146, maxpulsen 175 och jag var ute i lite drygt 54 minuter. Måste säga att (cykel) formen kändes bra idag. Blev faktiskt lite förvånad över hur lätt det gick när jag började cykla. Om bara överkoppen hinner bli fräsch till imorgon så ska det nog bli ganska trevliga 52 kilometer i snöstorm och -16...

Nu är vi på väg till IKEA, i eftermiddag/kväll väntar skidpreparering och kolla på IBF Falun som spelar superligamatch mot serieledande Täby.

Väckning


Känns lite bättre idag. Ska ut och smaka lite på kroppen under ett väckningspass. Det behöver, och kommer nog inte, kännas bra idag. Det är imorgon kroppen ska leverera. Minus nio och snökaos, som gjort för en cykeltur.

2010-02-19

Tågbana


Kul för både stora och små.

Barnens Skidspel 2010

Veckan efter Vasaloppet är det dags för årets skidhändelse för alla barn upp till 10 år. Barnens Skidspel avgörs då på Riksskidstadion Lugnet, här i Falun. Förra året var hela 1350 barn med, blir ditt/dina med i år? Det kostar bara 30 kronor att vara med och då får man, utöver en fantastisk dag i skidspåren, medalj, presentpåse, vätskekontroll med mjölk och varm choklad vid målgången. Snacka om prisvärt, tänk om också vi vuxna kunde ha det så bra. Barnen (eller deras föräldrar?) väljer själv distans, 200, 600 eller 1500 meter. Filip och säkert också Ebbah kommer nöta i kvarteret inför 14:e mars.

Under isen

Jag är slut som artist, helt färdig och kroppen skriker. Bara så ni vet.

2010-02-18

Räls i Stångtjärn

Det här har ni ju sett förut. Igeltjärn. Tittar ni noga eller förstorar bilden så ser ni nog två skidåkare en bit framför mig. Härligt ställe att komma till när man är pigg, värre när man är trött. Givetvis. Här gäller det att passera så många som möjligt om man inte vill hamna i kö då spåret blir till enkelspår in i en brant saxbacke. Någonstans längst till vänster i bild.

Så här kan det se ut på toppen av den saxbacken. Passade på att fota stämningen, om man nu kan göra det, när jag hade en drickapaus(!).
Drack faktiskt en halvliter sportdryck och åt en energibar idag. Vart jag hade drickan? I en flaska i ryggfickan givetvis. Jag äger ju tyvärr inget sådant där fränt vätskebälte.

Tanken med dagens pass var att köra mig trött. Ganska enkel sak kan tyckas och ack så härlig känsla när man lyckas. Det var femte dagen i rad som jag tränade och dessutom fjärde dagen med skidor denna vecka. Så redan innan jag började var mina triceps lite krispiga och magen inte riktigt 100%, som sportnissar säger. Igår spårade jag i Stångtjärn, idag var det nyspårad räls ute i skogarna. Gick givetvis betydligt lättare, utan att det gick snabbt. Efter ungefär en timme tackade mina triceps för sig och åkte hem igen. Utan triceps och med stukad mage var det knepigt att hålla någon vidare fart. För att bli riktigt trött behövs ofta just fart. Jag hade fler än en svacka under passet men kom tillbaka igen varje gång, var ju sliten lokalt men inte riktigt slut i både kropp och själ. Så sista 20 minuterna kastade jag in fem "spurter" om 30 sekunder och en rusning på 15 sekunder. Att kalla det spurter är kanske att överdriva, men jag åkte i alla fall så fort jag kunde. Detta gjorde susen och jag var rejält trött när jag efter passet försökte få av mig skidorna.
Nu är planen vila imorgon, väckning på lördag och tävling söndag. För att mina trötta armar och magen ska få vila lite extra så kör jag nog väckningspasset på cykel.

Träningsfakta:
Tid: 2.38.35
Distans: 32.65 km
Snitt/maxpuls: 144/167
Kilometerfart: 4.50
Höjdmeter: 415
Väderförhållanden: - 8 halvklart och några snöflingor i luften då och då.

Totalt sedan 100 dagar kvar (27:e november)
36 timmar 17 minuter skidor (448.6 km på 26 träningar och en tävling)
17 timmar 28 minuter cykel
4 timmar 26 min löpning
2 timmar 05 min styrketräning

Foton tagna med Sony Ericsson Satio.

Nytt i garderoben


Överdrags/träningskläder för längdskidåkning (eller löpning) av högsta kvalitet från Kalas. Mössan blir en bra uppgradering av garderoben. Lagom tunn och vindtät i pannan. Bra komplement till buffen från Kalas och den varma fleecemössan från Barnens Skidspel. Jackan har belönats med avtagbara ärmar och byxorna är fortsatt perfekta. Dragkedjor på utsidan av underbenen gör att man lätt kan ta av dom även med skidskor/pjäxor på fötterna.

Falu CKs ordförande har avgått

Mer om det kan ni läsa här: http://www1.idrottonline.se/templates/NewsPage.aspx?id=507745
Det är alltså inte om någon kris eller något bråk som gör att Per Helin väljer att avgå utan det är av personliga skäl. Per har gjort ett bra jobb i styrelsen och vi tackar givetvis honom för den tid han varit med.
Min titel i styrelsen har varit Vice Ordförande, vilket betyder att nu när vi inte har någon ordförande så är det jag som axlar ansvaret och uppgifterna som normalt ligger på en ordförandes axlar. Ny ordförande väljer man på årsmötet. Jag tackade ja till att vara med i styrelsen för att jag ville vara med och påverka föreningens utveckling och nu får jag verkligen chansen till detta. Inget som jag hade räknat med i höstas kanske, men det skall bli väldigt spännande, intressant och jag är väldigt motiverad inför uppgiften.
Som jag tidigare har skrivit om så har vi ett föreningsmöte tisdagen den 23:e februari, läs mer om det på http://www.faluck.com/ och anmäl ert intresse så vi vet på ett ungefär hur många som kommer.

2010-02-17

Dagens statusuppdatering på Facebook

"Petter Myhlback Tror att det blir en dopad ryss som vinner ikväll.
för 7 timmar sedan · Kommentera · Gilla "

Fick han rätt eller var det en ren rackare som vann? Det är ju bara att gratulera det ryska vallateamet till dagens framgångar. Kanske åker de Maplus? De båda väldeffade ryssarna, Nikita Kriukov och Alexander Panzhinsky, hade taktiken klar; de skulle spränga de tjocka norrmännen för att undvika spurt. Och som de lyckades.

Spårstatus : Falu kommun : Stångtjärn



2010-02-17 kl 14:20 Rapporterat av: Henrik Öijer Betyg (4/5)
Nyspårat Elljusspåret och 6 km

Det gick tungt idag. Hur vallar man för -1, snöfall och åtta centimeter nysnö egentligen? Dåligt fäste och dåligt glid. Trötta skidåkarmuskler sedan gårdagen men ganska så trivsamt ändå. Åkte totalt 12.8 km och jag spårade 1.8 av dessa. Övriga 11 km hade några tappra själar varit ute före mig och plattat till snön, men det gick inte snabbt ändå. Planen för dagen var att åka skitfort i ungefär en halvtimme. Nu gick det inte speciellt fort och pulsen blev inte så hög. Svårt att få upp puls när fokus ligger på balans, teknik och ren råstyrka för att ens ta sig framåt. Mina svagheter inom längdskidåkning är balans, teknik och ren råstyrka. Snittade 158 när jag tog i så gott jag kunde. Påminnde lite om att cykla MTB med dubbelpunktering. Sladdrigt, kräver mycket kraft för att komma framåt och går inte speciellt snabbt.
För att ändå få känslan av fart så åkte jag i tävlingskläderna och utan handskar. Lite låtsaselit alltså.
66 ½ minut på klockan gav en kilometerfart av fem minuter och 12 sekunder. Så trots snöfall, ospårat och trött kropp är jag i alla fall snabbare än jag var på julafton när jag gjorde högintensiv premiär (5.35/km).

Att folk inte förstår..


Man ska ju hålla till vänster här. Varför har de då bara åkt i högra spåret? Mycket nysnö och snöfall. Blir ett intressant och säkert ganska långsamt pass.

Min kompis Björn Ferry

Igår vann Björn Ferry OS-guld i publiksporten skidskytte. För mig var det mer glädjande än Charlotte Kallas guld. En stor orsak till detta var nog det faktum att Kalla skulle komma hem med minst ett guld samtidigt som Ferry inte hade något medaljtvång från svenska folket.
Angående rubriken så har jag ju länkat till Björn Ferrys blogg i väldigt lång tid. Ni hittar den under Länkar, ganska långt ner. Kompisar länkar ju till varandra, så jag förväntar mig nästan en länk tillbaka. Det skulle passa ganska bra idag faktiskt. Björn, läser du detta? Tror nämligen att ett OS-guld genererar rätt bra trafik till den personliga bloggen/hemsidan (kolla hans gästbok...).
Appropå Kalla så har jag igår fått 14 helt unika besökare som sökt på olika fraser innehållandes Charlotte Kalla och doping, vilka härliga gamar det finns där ute.

2010-02-16

Stum

67 minuter i Stångtjärns elljusspår. Sex stakintervaller om 75-90 sekunder plus fyra fem kortare stakintervaller om ca: 20-30 sekunder i motlut. Blev tvärstum ganska snabbt. Känns att jag saknar både teknik och styrka för att kunna åka fort. Åka halvfort går ju bra på grundkondition och Ta sig fram-teknik, men för högre fart krävs mer grenspecifik kroppsform. Och givetvis bättre teknik. Stum främst i magen, men efter ett par intervaller så började axlarna att surna till också. När jag skulle hem så ville jag bara gå hem. Alltså kliva av skidorna och verkligen GÅ hem. Rackarns skönt ändå att bli stum, synd bara att jag inte blir stum för att jag åkt jättefort eller slaktat kroppen rejält. Utan bara stum för att jag är en tunnis utan vettig teknik.
Nu ska jag vika ner mig för dagen och sova riktigt gott. Filip hade 39.4 i kroppstemperatur nu på kvällen så han och jag blir hemma imorgon också.

Briko Maplus Ski Wax

Jag har ju glömt att berätta för er om hemsidan som jag fixade med här om dagen. Det är en sida för den svenske generalagenten av valla och vallatillbehör från Briko Maplus. Inget fancy eller high-tech när det gäller hemsidebygget. Bara något enkelt och väl fungerande för att snabbt säga att; Här finns vi. Om någon som läser detta behöver en enkel hemsida för något ändamål så kan jag nog hjälpa till. Tanken är att jag ska göra en mer avancerad sida åt Briko Maplus när jag har mer tid. Med elva olika pulver och åtta sprayer så har du snabba skidor oavsett yttre förutsättningar. Ni behöver inte kommentera grafik och layout då jag har "lånat" lite från den internationella sidan för Briko Maplus.

Skidskola / teknikskola längdskidåkning

Tänkte pusha lite för Adam Steens Skidskola, innan jag hämtar Ebbah på dagis. Adam är en duktig elitåkare i längdskidor och har, om jag minns detta på rak arm blivit 2:a, 5:a, 5:a och 8:a i de nationella långlopp som han ställt upp i denna vinter. Han kommer leda träffen tillsammans med sin bror, multitalangen, Jonatan Steen.
Så är skriver han själv lite kortfattat om skidskolan:
"Nästa skidtekniksträff är lördagen den 20/2 ca 12.00-14.00 vid Stångtjärn, välkomna!
Är du intresserad av att få hjälp med skidteknik, vallning, träningsupplägg eller annat? Kontakta mig, eller kika in på mitt företags sida."
Mer info via http://www.adamsteen.se/

Vid förra skidskolan kom så väl nybörjare som elitmotionärer och fokus kommer ligga på klassisk teknik och de olika växlarna inom den klassiska längdskidåkningen. Det är helt fristående skidskolor, så man behöver inte ha varit med på den första för att vara med denna gång. Efteråt kommer Adam äta på en restaurang och deltagarna är välkomna att äta på samma ställe och snacka skidåkning "gratis" på ren bonustid.
Stångtjärn är mitt favoritställe för skidor i Falun, för er som inte känner till det.

Charlotte Kalla är en dopad nazist!

Det är inte jag som påstår det, utan Fredrik Ericsson i ett skarpladdat inlägg på hans blogg. Men okej, läser man igenom blogginlägget så påstår han inte riktigt det heller. Ibland behöver man ta i lite för att tvinga upp ögonen på folk. Dagens mest läsvärda blogginlägg, bortsett från detta givetvis.

The Baseballs

Yoko Jakamoko Toto

är det på TV just nu. Filip fortsatt febrig och därmed hemma med mig. Och därmed siktar jag in mig på kvällsträning i Stångtjärns elljusspår. Hade planerat för ett besök på Vibes For Life också, men det blir en härlig dag med min son istället. Ska försöka plöja lite studier också innan Ebbah hämtas från dagis i eftermiddag. Filip har haft en lång period som mammas pojke, men nu är han pappas "lilla bebis" som han själv säger. Och så säger han "pappa Pitchip ååmpiss", alltså "pappa och Filip är kompisar". Ungefär. Det är härligt med små barn som utvecklas så fort, det svänger om vardagen.

På styrelsemötet igår beslutade vi ingenting. Faktiskt. Vi hade förvisso bara en punkt för mötet också och kunde inte fatta ett beslut igår med det underlag som vi hade. Vi hade en bra diskussion och det blev ganska händelserikt ändå. En spännande tid väntar i Falu CK.
För alla medlemmar har vi ett medlemsmöte tisdagen den 23:e februari 18.30 i vår klubblokal, läs mer och anmäl ert intresse här: http://www1.idrottonline.se/templates/NewsPage.aspx?id=495739

2010-02-15

Jag tror...

..att Markus Hellner kommer vara stum till midsommar ungefär. Fantastisk insats ändå av gossen, och Johan Olsson med. Att han åkte fel nere på stadion gör ju inte så mycket. Det är ju bara OS.
"Jag är ju skidåkare och inte orienterare"

Tävla i OS iförd jeans?

Charlotte Kalla vann OS-guld idag. Men det där vet ni ju. TVn står på i bakgrunden och just nu visas kvalet för snowboardens boardercross. Där en hel del av de som försöker ta sig vidare till finalomgångarna tävlar i jeans. Visst, jeans är ju ett slitstarkt tyg och så... Men inte såg ni någon längdskidåkare som tävlade i jeans eller? Det kanske är jag som blir gammal väldigt snabbt, men det känns inte riktigt som om det hör hemma i OS. Nej, nu byter jag OS-kanal och tittar på en riktig idrott.

Filips tur


Eller otur? I början av förra veckan var vi med Ebbah på barnakuten för hennes magproblem, i slutet av veckan fick Emily magsjuka och nu har Filip fått feber. Verkligheten i en småbarnsfamilj. Nu ska jag fly fältet för ett styrelsemöte med Falu CK.

Magen håller

Så här såg de välanvända spåren runt tjärnen ut idag.
Var ute och testade magen idag. Från början var detta tänkt som en vilodag, men då var också lördagen tänkt som en hård träningsdag. Eftersom lördagen blev vilodag så kunde jag gott ut och testa magen idag, inför en viktig skidvecka. Provade mina 27 år gamla Fischer RCS och mina 155 cm långa One Way 940. Eftersom jag brukar åka 150 cm så kändes det till en början ganska ovant, men efter liten stund så var det faktiskt rätt okej. Eftersom jag inte är skidåkare eller har någon bra, inlärd, teknik så är jag nog mer öppen och mottaglig för att prova lite nytt. Intressant var dock att jag kände skillnad i styvhet mot mina Diamond Storm, dessa 940 "dallrade" till mer när jag satte i stavarna i snön med mina enormt kraftiga stavtag. Skidorna gick faktiskt över förväntan och jag avverkade 7.2 km i halvfart på 31 minuter och 35 sekunder, vilket ger en kilometerfart på 4.23.
Provade att ta i lite grann, utan att pressa mig, några korta partier och magen kände jag aldrig av. Så det ska nog gå bra med skidträning och tävling denna vecka.

Träningsfakta:
Tid: 31.35
Distans: 7.2 km
Snitt/maxpuls: 155/171
Kilometerfart: 4.23
Höjdmeter: 95
Väderförhållanden: - 10 och strålande sol

Totalt sedan 100 dagar kvar (27:e november)
31 timmar 24 minuter skidor (390.7 km på 23 träningar och en tävling)
17 timmar 28 minuter cykel
4 timmar 26 min löpning
2 timmar 05 min styrketräning

Vår igår, kallt idag

Igår på när jag cyklade så kunde jag känna hur solen värmde min rygg, idag kunde jag känna hur de fjorton minusgraderna försökte beröva mig känseln i mina tår. Men det är vackert också när det är kallt. Måste vara solen som gör att allt blir så vackert nu.
Igår hade jag faktiskt inte ont i min mage. Muskeln som jag haft ont i känns dock spänd och stram, men det smärtade aldrig under gårdagen. Lite svårt att förklara känslan, det känns lite som ärrvävnad i magen när jag testade att sträcka lite på mig. Ska prova att åka lite skidor idag, kanske jag kan göra illa mig igen.
Tog ett par bilder när jag gick till dagis, för er skull. Ni kan gissa vilken kamera jag använde för bilderna. En lycklig vinnare får en godis.



2010-02-14

Livskvalité på en vinterhoj

Mycket bättre förhållanden än idag blir det inte för vintercykling; -2, mycket snö i naturen, en strålande sol som dessutom nu har börjat värma lite igen och pigga ben. Vi går mot vår. Ronya skickade iväg mig på en tretimmarsrunda idag och jag beslutade mig för Enviken-Svärdsjö-Toftbyn-Sundborn-Skuggarvet. Hade lite dålig koll på hur lång tid rundan tar på vintern, men det gick ju ganska bra med facit i hand. Gick lite långsamt inledningsvis då jag skrev ett ganska långt blogginlägg i de inledande motluten och tvingades stanna för en frambromsjustering och pisspaus. Men efter det rullade det på ganska bra och första timmen hade jag en snitthastighet av 25.5 km/h. Utnyttjade det faktum att jag är motionär och åt en energibar redan efter 1.45 och hällde i mig all sportdryck (0,5 l.) jag hade med mig under passet också.
Mellan Enviksbyn och Linghed plockade jag fram Sation och brände av ett par foton:

Från 1 timme till 1½ timme hade jag ett snitt på 26.4 och när två timmar passerades var totala snittet på 25.8 km/h. Men då närmade jag mig Sundborn och hade jag de fruktade Skuggarvsbackarna framför mig. Gjorde ett försök att videoblogga i sista backen, men blev inte nöjd med resultatet så ni slipper se det. Hade en liten svacka på 15-30 min under passet men i övrigt var det en ganska bra kropp som fick njuta av vintercykling när den är som bäst.

Träningsfakta:
Tid: 2.51
Distans: 68,9 km
Snitthastighet: 24.2 km/h
Höjdmeter: 555
Väderförhållanden: - 2 och strålande sol

Totalt sedan 100 dagar kvar (27:e november)
30 timmar 52 minuter skidor (383.5 km på 22 träningar och en tävling)
17 timmar 28 minuter cykel
4 timmar 26 min löpning
2 timmar 05 min styrketräning

Mina 'nya' Fischer RCS


Jag har cyklat och ska skriva om det. Senare. Under tiden ni väntar kan ni väl spana in skönheterna ovan. Samma modell som vann femmilen på VM 1982. En ren tävlingsskida alltså. Fick dom av Lasse, det tackar vi för!

Lämnar Falun bakom mig


Bakom mig ser ni en bro som använts några gånger på långa lugnet. Annars används den i princip inte. Tanken var nog god när man planerade och byggde den. Men sedan tog det stopp. Det går liksom ingen cykel eller gångväg från bron. Det är bara en bro med små stigar till och från. Av mig länge ansett som en av de sämsta investeringarna i kommunen. Men nu när man planerar två eller tre nya hoppbackar på Lugnet, för många miljoner som inte finns, så verkar ju en bro för några hundra cyklister och ett och annat rådjur som en riktigt bra investering.

Vad är grejen egentligen?


Varför vill barnen somna sent och vakna tidigt? Filip tycks ha ställt sin inre väckarklocka på 20 i sju då han vaknat ungefär den tiden flera dagar i rad nu. Jag vet att 06.40 inte är dödstidigt, men för en morgontrött rackare som mig är det flera timmar för tidigt. Igår fick jag förresten ett par skidor att träna på och leka med. Ett par Fischer RCS. Så nu har jag två par skidor och fem och två halvor stavar. Vem kunde tro det i somras?

2010-02-13

CX i Sverige 2010

Efter en lång förmiddag så var jag på möte med en man angående CX-frågor. Hos cykelförbundet har man  startat en projektgrupp som ska ta hand om CX i Sverige. Något som givetvis vore något för mig, eftersom jag ju är väldigt förknippad med sporten. Men jag har varit, och är, osäker på om jag kan lägga den tid som krävs för en projektgrupp. Ska jag göra något, så vill jag ju göra det bra.
Hur som helst. Efter att ha varit diktator i fyra upplagor av min diktatur, CX-Cupen, så ska jag nu släppa in annat folk i styrningen av cupen. Det är fortfarande mitt barn, och jag har vårdnaden. Men jag ska liksom släppa in några bonusföräldrar. Så kanske jag kan uttrycka mig.
Jag gör det inte för att jag känner att jag måste göra det, eller att jag inte klarar av jobbet. Utan för att cupen ska vara en del av någonting större. En CX-familj. Exakt hur det kommer se ut återstår dock att beslutas om. Jag kom faktiskt på en riktigt bra idé för cupen nu i veckan. Som jag tycker är en bra idé alltså. Utan att tveka skulle jag införa detta om allt hade varit som förr. Om jag var diktator. Vissa har kallat mig general, vilket ju varit kul... Men nu lär jag nog hålla käft ett tag, bolla idén med bonusföräldrarna och låta dem vara med och bestämma.
Ni förstår ju själva vilken skrämmande värld jag kastar mig in i. Allt går snabbare och är enklare om man är ensam om beslut, men för sportens skull är det bättre om vi är fler. I annat fall kan jag alltid gräva ner mig i en spindelhåla, gömma mig där och låta Förbundet ta över min diktatur...

Jaja. Hur som helst så har vi varit hos min mor under eftermiddagen/kvällen där vi åt mat och roade oss, och jag har nyss lagt Filip i sin säng. Skulle träna i kväll, men dels blev det ju väldigt sent. Och det är något så förgrymmat kallt ute. Hade jag kunnat åka skidor eller springa så hade det inte varit några större problem med minus sexton grader. Men när man cyklar så fryser man mer än vid skidor eller löpning. Så jag vilar. Igen. Nu har jag inte tränat sedan stan brann, så imorgon får jag väl riva av ett sjujäkla pass helt enkelt.

Tänk om...


Tänk om man hade det så här bra.
Min dag har varit annat än toppen, men halva dagen är ju kvar! Har mer ont i magen idag än jag hade igår. Kanske beror det på att jag råkade nysa igår kväll. Det. Var. Inte. Kul.

2010-02-12

Kvällens stora fråga

Cykellampor som är bra, finns det? Och då talar jag inte om strålkastare, utan bara något som man syns med. Riktigt dyra lampor som man kan blända långtradare med tror jag säkert är bra. Men jag är ute efter något som duger för vägcykling i mörkret. Som inte kostar massor av hundralappar. På vinden ligger flera lampor med trasiga fästen, någon hel framlampa där fästet är så uselt att lampan vrider sig om vägen inte råkar vara helt slät. Baklampor brukar vara okej, men framlampor brukar inte överleva länge i min ägo.
Hade tänkt träna ikväll. Nu när ungarna somnat. Så jag var mentalt förberedd och hade skickat ut resultatlösa träningssällskaps-sms när jag råkade titta på termometern för att avgöra klädseln. Det är minus S E X T O N grader ute. Det betyder noll träning för mig idag. Tanken var annars att överge denna varannandag-träning som jag bedrivit ett tag nu. Vore fint med två dagar i rad någon gång så det blir lite power i kroppen.
Nu ska jag fundera på om den perfekta cykellampan finns, och hur jag ska träna inför nästa helgs skidtävling som jag måste åka överjävligt fort på. Ö V E R J Ä V L I G T fort. Hör ni det?

Två sjuka barn


Emily är magsjuk och har haft kräkfest sedan klockan ett i natt. Filip kom hem, såg Emily i soffan och blev akut avundSJUK.

Borlänge


Är i grannbyn och har utökat stavsamlingen. Ett par nya diamond storm och ett par One way 940. Tog mina 940 fem centimeter längre än jag haft/har på mina diamond storm. Bara för att prova på lite längre stavar och se hur det känns. Blir det skit så behöver jag bara plocka fram sågen. Magen är inte helt bra än, men känns bättre. Kan kanske bli en skidtur på söndag.

Dagens stora fråga

Jag har haft denna fundering i många år, och jag tror nog att de flesta av er som läser här också har funderat över detta. Med tanke på hur många som faktiskt läser min blogg dagligen så kanske det också kan finnas någon i denna stora skara som också sitter på ett svar.
Varför sjunker gammal O'boy så mycket långsammare i mjölken, än ny O'boy?

2010-02-11

OS 2010 i Vancover

Om ca: 30 timmar startar festen. Och redan kommer första stora skandalen. Hela 30 aktiva stoppas från OS på grund av dopingmisstankar. Här kan du läsa mer om dopingskandalen: Aftonbladet.se
Just nu hålls en presskonferens om ärendet och de som stoppats har inte lämnat något positivt test utan deras värden har pendlat för mycket.

Ofokuserad och trött


Ebbah byter blöja på katten, det är dags för natten. Här hemma ska projekt Läggdags snart dras igång, med buller och bång. Jag kan er lova, att de vuxna i familjen också vill sova. Det gäller att vila och samla energi, för man vet aldrig hur morgondagen kommer att bli. Nu är det dags för mig att sluta, ty snart börjar barnen att tjuta.

5.59.8


Är dagens snabbaste tid i Högbo. Alltså sex sekunder snabbare än med Oscar i förrgår och bara ett par sekunder långsammare än min bästa tid, i sällskap med Robert, inför min bästa säsong 2008. Inte illa för en motionär med en massa barn. Nu är jag på väg hem för att fira med dusch.

Nu ska ni få höra...

Henrik "Mr Konservativ Bakåtsträvare" Öijer har laddat ner Firefox, Safari och Google Chrome idag. Detta bara för att se om sidan jag gör också fungerar i annat än Webbläsaren (IE).
Sidan är "klar" och tycks fungera i de webbläsare som jag nu testat den i. Det är ingen avancerad sida som sagt, och jag har gjort lite ful-lösningar. Allt för att få klart den snabbt bara. Tyvärr krånglade registreringen igår när jag ville slänga upp den på nätet, hoppas problemet kan lösas efter den paus jag nu tar för att träna.

Hace frio hoy


Blev det där rätt? Sitter skolspanskan som gröt i Gundes mage?
Barnen är på dagis, jag handlar och försöker få tag på en som jag borde pratat med för många dagar sedan. Men våra scheman tycks inte matcha så bra. När jag har handlat så ska jag hem för frukost och mer jobb med den där hemsidan. Tar en paus för lite cykelträning innan Emily kommer hem med en kompis halv två. Då äter jag lunch och gör förhoppningsvis det sista på hemsidan innan barnen ska hämtas klockan tre. 

Att det blir cykelträning beror på att jag fortfarande inte är hel i magen. Trök.

2010-02-10

God natt

Ska jag ha denna som ny header kanske? Den somriga bilden känns inte riktigt vinter.
Eftermiddagen och kvällen har jag spenderat med en hemsida. Inget avancerat i PHP, utan jag fegar med HTML som jag känner mig hemma i. Gör sidan åt ett företag inom vintersportsbranschen och prio ett är att få den klar och ute på nätet snabbt. Därför blir det en sida i HTML först, och sedan gör jag nog en mer dynamisk sida i PHP när jag har mer tid på mig.
Ni undrar säkert hur det är med min mage. Jo, igår morse kändes det lite bättre och det gick att cykla utan att det kändes något alls. Men när jag tränat klart och tagit den obligatoriska bilden till bloggen så tänkte jag mig inte för, utan hoppade upp på cykeln på äkta cyclocross-manér. Detta gjorde att magmuskulaturen sträcktes ut och jag fick förbannat ont igen. Nu har jag aldrig någonsin blivit knivstucken, men jag kan gissa att känslan är nog ungefär densamma som det jag kände i hoppögonblicket. Idag har magen varit sämre än igår morse, men imorgon är en annan dag. Hoppas att det läker snabbt, för jag behöver åka mycket skidor och dessutom köra ett par till tävlingar inför Vasaloppet.

Viktrapport


Från i förmiddags på Vibes For Life. Väger alltså inte ens 70 kilo med frukost i magen och strumpor och kalsonger på mig.

Reklam hos MQ


Hur tänkte de ansvariga där?

Dagen är i full gång


Är på dagis där jag precis har lämnat barnen. Nu ska jag till Vibes for life för att lära mig maskinerna och övningarna som krävs för att bli stark som hulken.

2010-02-09

Skidor med kidzen

Emily och Filip på skidor, Ebbah som support.

I slutet av passet fick Ebbah, 20 månader ung, prova på det här med skidåkning. Och som ni ser så älskade hon det. Hon tog sig faktist fram också. Får bli ett skidset åt henne med.

Även duktiga skidåkare faller då och då...