Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2010-03-18

Hur stor lutning för maximalt antal höjdmeter per tidsenhet?

När man cyklar så tänker man. En trevlig sysselsättning. Ofta slipper man tänka på allt annat som man måste tänka på annars i vardagen. Idag började jag fundera på det här med höjdmeter per minut. En flack backe ger ju inte speciellt många höjdmeter per minut, men en brant backe ger bra med höjdmeter per minut. Men någonstans måste det ju vända igen, när backen blir så brant att det helt enkelt går för sakta. Förstår ni vad jag menar? Detta är givetvis något individuellt beroende på teknik, fysik och vikt. Men går det att på något vis att räkna ut eller har det gjorts någon studie på detta? Vad har/får ni för tankar kring denna mycket viktiga frågeställning?
Alberto Contador åkte väl någon backe jättefort i somras och man pratade om att han gjort betydligt fler höjdmeter per tidsenhet än tidigare duktiga cyklister. Men, han kanske hade medvind, en bra och kort resa till backen och backens lutning kanske låg nära hans maximala höjdmeter per tidsenhet.

3 kommentarer:

  1. det arbete man utför för att transportera sig själv och cykeln massan M är Mgh där g är tyngdaccelerationen 9.81m/s^2 och h= höjdmetrarna du ska uppför mätt vertikalt, arbetet är således lika för en flack backe som en brant om man bortser från luftmotstånd, friktion mm, så jag skulle säga desto brantare desto bättre bara man har utväxling så man kan trampa effektivt, en flackare backe ger ju högre fart = mer luftmotstånd oxå

    SvaraRadera
  2. Jag försöker koncentrera mig och läsa. Men det enda jag ser är bla bla bla och så lite bla bla till. Det kan nog jämföras med om jag skrev en hel blogg som bara handlade om strumpbyxor eller dylikt. Då skulle du försöka läsa men du skulle bara se bla bla bla och så lite bla bla.
    Förresten kanske jag kunde ha sagt det här till dig. Du sitter ju bredvid mig. Men du blir så glad då du får en kommentar. Så varsågoooood (Olivier de Paris)!!

    SvaraRadera
  3. Snabbast höjdmeter får man såklart i fritt fall.

    SvaraRadera