Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2009-09-30

Dagens löptur


Har nyss varit ute på det andra passet i mitt nya löparliv.
Idag med fokus på teknik. Sprang inte speciellt fort utan försökte hela tiden tänka på hur jag satte ner foten och att steget skulle göra att jag tar mig framåt. Hade ju läst på en del igår, och läste då om att man använder vaderna väldigt mycket, och många tipsade om att göra tåhävningar för att stärka vadmuskulaturen. Så när vaderna började bli styva redan efter nio minuter så gissade jag att jag gjorde någonting rätt i alla fall. Kände inte av framsidorna av låren alls idag, det tolkade jag också som ett bra tecken. Tekniken sitter givetvis inte efter första passet, det förväntar jag mig inte. Kände mig väldigt "studsig" när jag sprang. Försökte hela tiden tänka på att sätta ner fötterna under mig, när de var på väg bakåt. Så att säga. Detta för att ha driv i steget. Igår sprang jag som många färska joggare kanske gör, med sträckt "framben" och hälen i först. Idag var jag mer upp på tårna. När jag kände av lite trötthet eller ville säkna farten så använde jag mig av hälisättning. Ganska talande att jag väljer att sätta hälen i först när jag vill bromsa. Dumt att göra det om jag vill gasa, med andra ord.
Orken var det inget fel på, och jag hade kunnat springa i den takten väldigt långt. Tror ärligt talat att jag skulle ha kunnat hålla på så i någon timme. Men när jag kom hem och började gå kände jag hur ansträngda vaderna blivit. Vaderna och hälsenorna är ganska styva nu. Strechade baksidan av benen en hel del direkt efteråt och skall ta ett varmt bad nu, följt av lite mer streching. Om jag kommer ur sängen imorgon utan att hälsenorna går av, så joggar jag nog ungefär en timme imorgon också.

Om ni vill se vart jag sprang, så har jag ritat in en karta på eniro.se, som ni kan se här. Totalt 9.8 km enligt Eniro. 52.37 minuter. 5.22 min / km alltså. Om jag räknat rätt och sträckningen på Eniro stämmer bra. Snittpulsen blev 152.

Joggade faktiskt förbi en annan joggare idag. Tror dock det var en fotbollsspelare. Stora shorts, säckiga strumpor, sweatshirt och kobent. Men jag var snabbare! De sista kilometerna var svagt utför, från Lugnet ner till där jag bor. Då kom en joggare med joggingvagn. Och passerade mig! Jag skyller på att vagnen måste ge bra skjuts och stöd utför. Han såg dock ut att vara mer rutinerad löpare än den där andra killen såg ut att vara.
Kränkningsstatus idag alltså: 1-1

Vintern 2009-2010


Har ni satt upp några mål för 2010 än? Eller laddar ni bara för Northwave CX-Cup? Vinterträning är fint skit. Ambitiös i oktober-november, småskadad/sjuk i december-januari, toppform i februari, läger i mars och i april åker ni första tävlingen och inser hur bra...
...alla andra är.

CrossVegas 2009


Där snackar vi stort antal deltagare i elitklasserna..

XC-träning


Filip hade ett fruktansvärt humör nu på morgonen, det enda som fick honom glad var löfte om att cykla. Så nu är vi ute och hojar. Vi har åkt hans två kilometer långa slinga, provat lite stig och nu åker vi rutschkana. Utan cyklar dock.
Nu vill han cykla mer, på återhörande!

2009-09-29

Träningsprogram Hackmora Bergslopp

29:e september: Löparkarriären började idag med kilometertest samt 600 m uppvärmning och 1600 m nedjogg
30:e september: Lätt distansjogg med stort fokus på att få till någon form av löpsteg. Ca: 45 min.
1:a oktober: Lätt distansjogg med stort fokus på att öva teknik, lite mer tryck i backarna.
2:a oktober: Vila.
3:e oktober: förhoppningsvis cykla till Hackmora (30 km), springa backen och sedan cykla hem
4:e oktober: Backintervaller på Jungfruberget
5:e oktober: Lätt distansjogg 1 timme.
6:e oktober: Vila.
7:e oktober: 30 sekundersintervaller
8:e oktober: Kilometertest + backintervaller. Alternativt vila vid träningsvärk.
9:e oktober: Vila
10:e oktober: Lätt jogg.
11:e oktober: Hackmora Bergslopp

Vid problem med träningsvärk eller andra besvär så kommer givetvis träningsprogrammet att ändras. Och detta är bara hur jag hoppas kunna göra, och inget jag vill rekommendera andra att efterapa.

Jag har denna eftermiddag och kväll kollat en del sidor om löpning, för att se om jag kan lära mig något. Främst är det ju tekniken för ett bra löpsteg jag vill lära mig. På Marathon.se hittade jag en del om träning, men väldigt lite om teknik. Och träningsbiten tror jag att jag kan klara rätt bra utan hemsidors hjälp.
Citat Marathon.se:
"Hela poängen med att över huvud taget springa intervaller är att alternera hårt arbete med pauser - som är de egentliga intervallerna.".
Studerade lite filmer på Youtube och räknade ut att Haile Gebrselassie hade kilometertider på under 2.58 när han tog världsrekordet i Marathon. Om jag någonsin springen EN kilometer på den tiden är jag ruskigt nöjd.
Till slut hittade jag på några vettiga sidor om just själva tekniken vid löpning. Tyvärr inte så mycket om hur man skall tänka och vad man praktiskt skall göra, utan mer teorin bakom ett bra löpsteg. Jag får helt enkelt prova på själv och se hur det går. Kanske ber jag någon kunnig person hjälpa mig också.
Har mindre ont i benen nu, än jag hade i eftermiddags. Med lite tur vaknar jag med smärta imorgon istället.

Första kilometertestet


Så var då det avverkat. Har faktiskt joggat 2.2 km också, förutom kilometern på tid. Det var ganska blåsigt idag, för att vara Falun, och runt åtta grader i luften. Cyklade upp till Lugnet för att inte komma dit helslut och med trasiga ben, värmde sedan upp ytterligare genom att jogga 600 meter. Redan på första hundringen fick jag ont i framsida lår, på bägge benen. Som träningsvärk, så kändes det. Jag som hade hoppats att de nya smärtorna skulle visa sig efter att jag sprungit. I kväll, eller kanske imorgon. Men hundra meter in i uppvärmningen? Nåja.
Jag hade redan innan jag åkte upp till Lugnet, tänkt att ta mellantider på varje tvåhundring. För att på så vis hålla lite koll på tempot. Vilket tempo det än skulle bli ville jag veta det under loppets gång. Hade räknat ut att jag borde ligga mellan 36 och 48 sekunder/200 meter för att klara tre till fyra minuter.
Det blåste sida mot på upploppet och medvind i kurvan efter mål. Det hade varit bra att läsa Djurbacks tips om tre rakor medvind och två i motvind, eller om jag kunnat använda min egen hjärna innan start. Nu blev det mer motvind än medvind idag, hade kanske tjänat en sekund eller två på att starta vid målet och gå i mål på motsatt sida banan.
Stod och funderade en liten stund innan jag insåg att det var lika bra att bli av med det hela. Så jag startade klockan och började springa, eller vad man nu kan kalla det. Första tvåhundringen gick lätt, kastade ett öga på mellantiden. Låg ungefär där jag ville vara, så nu var det väl bara att hålla det tempot.. Tappade dock lite tid på de två följande tvåhundringarna. Med ett varv kvar försökte jag höja farten lite, nu var det ju bara ett varv kvar och så jäkla tvärstum skulle jag väl inte behöva bli. Sista tvåhundringen var alltså motvind och sida mot och där skulle spurten börja. Men spurt och spurt, jag kände mig som jag tror att ett träsktroll skulle se ut om det sprang. Inte direkt så jag kände mig som Haile Gebrselassie när jag älgade på. Det finns lite att göra teknikmässigt kände jag.
Men var ändå hyfsat nöjd med tiden. Det borde ju finnas stort utrymme till förbättring, hoppas jag.
Efter jag hämtat andan en kort stund så joggade jag lite lätt i fyra varv. När allt springande var över så cyklade jag en omväg över Jungfruberget och hem. Ville få lite cirkulation i kroppen utan att riskera att förstöra benen ännu mer...
12 dagar kvar till Hackmora Bergslopp, nu ska jag försöka lära mig tekniken lite snabbt. Tror att det faktum att det är uppförsbacke nästan hela vägen är en fördel för mig som cyklist. Mot om jag varit tvungen att springa utför... Om jag ska gissa på varför jag fick ont direkt under uppvärmningen, så tror jag att det beror på att jag "bromsar" mig fram. Då utsätter man väl framsidan onödigt mycket? Måste alltså lära mig att få till det rullande flytet. Eller beror det på annat?
Tiden då, undrar säkert ni. Jo tiden blev tre minuter, tjugofyra sekunder och två tiondelar. Stort grattis alltså till Adam Steen som nu vunnit två bloggtävlingar i rad på min blogg. Snacka om toppform.
1:a 200 m: 40.6
2:a 200 m: 41.9
3:e 200 m: 42.5
4:e 200 m: 39.7
5:e 200 m: 39.5
Totalt: 3.24.2
Sprang alltså som snabbast under sista 200, trots motvinden. Så viss fartökning måste ju ha skett, även om det kändes som om jag stod helt jävla stilla. När jag kom ut på sista rakan så tittade jag mot målet och tänkte att jag strax går i mål. Men tiden måste ha stannat, så där lång tid tar det aldrig när jag cyklar...

Dagens post


Kändes rätt klockrent. Grym tajming! Jag måste ju skaffa mig ett par turplankor. Ska bli intressant att bläddra lite senare, måste ju lära mig om nytt material nu. Är ju helt grön på löpning och skidor.. Nu ska jag ut och springa, håll tummarna!

Kilometertest idag


Skorna. Ett par New Balance 828, direkt från Steéns sport och trading. Givetvis skall det vara mycket vitt även i löpskor.

Om jag får en liten lucka, så sticker jag iväg och kör mitt första kilometertest redan idag. Så passa på att gissa min tid, och tävla om en energikaka och en gel.
Att gissa tid är givetvis skitsvårt. Kul att många tycks tro att jag klarar 3.30, jag gissar själv på någonstans mellan 2.55 och fyra minuter. Fysiken för att springa hyfsat fort, för en motionär, borde jag ju ha. Men löpsteg eller vad det kallas, det saknar jag ju. Hur som helst, under fyra vill jag vara. Inte för att jag vet vad den tiden säger, men det känns bara som en tid att klara.
Något som jag själv tror blir ett problem är farthållningen. Jag har ju ingen aning om hur ont det skall göra för att en kilometer skall gå på så kort tid som möjligt, risken är ju stor att jag är tvärstum sista 950 meterna av testloppet, och då blir ju tiden därefter.

Min löpkarriär i korthet ( det finns ingen lång version heller, tyvärr.. ):
- Joggade lite under högstadietiden, var som snabbast topp 3 i klassen kanske. Vill minnas att jag sprang en km på tid under 3.30. Men det kan ju vara ett fantasiminne också, vad vet jag. Men då sprang jag ju någon gång då och då också, så helt borttappad var jag ju inte. Jag spelade innebandy under den tiden och joggade som extra träning.
- På en vintercykeltävling, här i Falun, sprang jag ifrån svenske mästaren i triathlon; Jonas Djurback. Det var ett långt parti med mycket snö, så vi var tvungna att springa en sträcka. Då fick jag, helt oväntat, en lucka till just Djurback som var placeringen bakom mig. Troligtvis min största löpmerit och ett fruktansvärt minne för Jonas. Han ville ha revansch redan dagen efter då han skulle springa 3000 meter på banan i friidrottshallen, men jag avböjde.
- När jag var i Thailand för några år sedan (3?) så sprang jag två vändor om ca: 45 minuter på stranden. Hade ingen cykel med mig och ville inte tappa allt för mycket träning, fick så jävla ont i ryggen att jag knappt kunde gå ett par dagar efter det. Men då hade jag också haft ryggbesvär fram till den resan också.

Sedan jag slutade med innebandyn för runt 10-11 år sedan har jag alltså bara sprungit för springandets skull två gånger i Thailand. Annars springer jag ju ibland till bussen och efter barnen...

2009-09-28

Kilometertid, löpning

Jag ska springa min första löptävling, någonsin, om knappt två veckor; Hackmora Bergslopp. Men jag har inte riktigt hunnit komma igång med träningen, ännu... Det första jag skall göra är att springa en kilometer på Lugnets löparbana, som ett litet test. Vill se hur "snabb" jag är, och också hur mycket jag förbättrar mig senare. Tänker ju jogga en del framöver. Det är ju en väldigt effektiv träningsform och man behöver inte mycket tid för bra effekt. Jungfruberget ligger ju på andra sidan stora vägen bara, där blir det nog en del löppass. Det som talar emot en skrällseger i Hackmora Bergslopp är att jag, förutom två strandlöpningar i Thailand för några år sedan inte har sprungit sedan innebandykarriären för tio år sedan. Om det ens räknas? Jag är alltså rätt grön på det hela.
Jag skulle vilja veta hur fort ni springer en kilometer, törs ni avslöja det?

Sen tycker jag att vi kör en till tävling; Gissa min tid på mitt första kilometertest.
Världsrekordet verkar vara 2:11.96, bara så ni får något att räkna på...
Den som kommer närmast i sin gissning vinner en energikaka och en gel från High5.

[Öijers cykelskola] Förberedelserna inför OS 2028 pågår för fullt


Idag går vi igenom det här med langning, inga konstigheter.
Langaren står alltid på höger sida i färdriktningen, gärna klädd i teamkläder eller annat plagg som syns bra. Eventuellt kan langaren ha en så kallad Extraflaska i andra handen. Den kan innehålla vatten ( för att spola av lerigt drivpaket eller hälla över het cyklistkropp ) eller sportdryck. Jag har hört att man kan ha en cykelflaska med skruvkork, som inte är genomskinlig och som innehåller verktyg och extra slang. Men eftersom det bryter mot reglerna så vet jag givetvis ingen som gjort så, jag har bara hört att man skulle kunna göra på det viset. Det är en fördel om två eller fler personer langar åt samma cyklist, om första langningen misslyckas så har cyklisten en andra chans.
Om langaren har flera cyklister att langa åt bör flaskorna märkas med namn. Och om någon cyklist har olika innehåll i sina flaskor bör de numreras i den ordning som de skall langas. Cyklister brukar vilja få rapporterat tidsavståndet till framförvarande cyklist/grupp. Men om avståndet är snabbt växande ( om cyklisten i fråga blivit avställd ) eller allt för stort, så är det bättre att inte ge någon tidsrapport.
Exempel: efter att ha varit avhängd i sju mil på Finnmarksturen så kommer jag till sista riktiga backen med en mil kvar. Och där ropar någon att jag är en halvtimme efter täten. Tror ni det peppade mig?
Att ge tider åt konkurrenter är inte helt fel alltså. Lägg på lite tid för att ta bort jaktlusten och om du kan ge två rapporter inom kort tid så informera den jäveln om ett stort tapp.
Exempel: X km in i loppet anger du '40 sekunder upp', fast det egentligen bara är 22. X +5 km in i loppet anger du 'två minuter upp', fast avståndet i själva verket är oförändrat; 22 sekunder. Genom detta tilltag tar du udden av de som jagar din cyklist.
Så, då vet ni lite om hur man langning går till på cykeltävling.

Fredrik Svärm är sveriges finaste elitåkare i MTB

Det blev en rafflande avslutning där Oscar Ekstam plötsligt fick energi och gick från en riktigt dålig placering på söndagmorgonen, till delad ledning och till slut en andraplats. Men Fredrik Svärm samlade energi och kunde hålla undan och vann till slut med en ynka poäng. Henrik Andersson som inledde så starkt tappade tyvärr en hel del på slutet och gick från solklar ledning till en tredjeplats.

Kanske kommer denna lista att så småningom ta över Cyclesports ranking. Det blir ju mer rättvisande om folket får bestämma vem som egentligen skall toppa listorna.
Topp 10 i årets viktigaste tävling:
1 Svärm Fredrik 46 (17%)
2 Ekstam Oscar 45 (16%)
3 Andersson Henrik 40 (14%)
4 Blomqvist Alexander 39 (14%)
5 Lindgren Emil 11 (4%)
6 Darvell Magnus 9 (3%)
7 Salomonsson Mikael 8 (2%)
7 Wetterhall Alexander 8 (2%)
9 Gustavsson Niklas 7 (2%)
9 Wirenstedt Paul 7 (2%)

Stort grattis till Fredrik Svärm!

Adam Steen blev den stora vinnaren i utlottningen av energikaka. Stort grattis också till dig.

2009-09-27

Bilder från dagens crosstävlingsträning

Cha cha!
Jorå, idag var jag med på tävlingsträningen. Tog med kameran också, gör väl mer nytta med den än på cykelsadeln kanske. Inför träningen hade jag tänkt trimma med tävlingshjul, men fick välja bort det på grund av tidsbrist inför träningen.
Från start försökte jag hänga med Jens så länge som möjligt, det gick väl i ett halvt av tre varv ungefär. Han körde ju tubdäck. Sedan kom Oscar ikapp efter ett varv och vi hade sällskap till sista varvet då jag kunde avgöra till min fördel. Pangpang och 188 i puls. Det gick. Sista halvan åkte både Oscar och jag runt i distansfart. Två stumma stackare. Jens ska köra världscup kommande helg, så han har väl lite panik, och kör därför fort..
Nåja, nu till det viktiga; bilderna.


Jens körde sig gul och blå från start idag.


Hopptorn.


Hopptorn.


Jo.


Rött, vitt, blågult och grönt i en skön blandning.


Jens lägger ner hojen på krönet av en spurtbacke.


Powerpåkarna sprintar lätt upp för trappan.


Det är inte så svårt att lista ut vems cykel jag fotat här.


Hopptorn.


Hopptorn.


Både Oscar och jag upplevde att Jens svävade fram idag.


Gossarna tar sig ner för Droppet.


Fightningfaces.


Grönt gräs, är det snö här den 24:e oktober? Vi kan bara hoppas.


Hopptorn.


CX = tight action. Alltid och jämt.

Cadel Evans

Jag säger då det. Men först, Fabian Cancellara. Han fick håret att stå rakt ut på benen ett tag där. Men bäst idag, efter sju timmar i sadeln, så ger Cadel Evans verkligen allt i sista backen. Allt. Cadel Evans var helt enkelt killen med mest kräm kvar i påkarna på slutet. Okej, Fabian hade inga skitben heller, men drabbades av fiaskodefensiva spanjorer som förstörde både Fabians och spaniorernas dag.
Ah. Fantastiskt. Visst kan man följa alla sju timmar av VM, men om man inte har tid räcker det med att slå på TV-apparaten med runt timmen kvar till målgång. Jösses så tråkigt det var långa stunder. Tur att jag hade träning och barn som höll mig borta från sändningen på förmiddagen.

I den mer prestigefyllda tävlingen, till höger här på bloggen, har nu Fredrik Svärm gjort ett ryck. Och därmed gått ikapp och förbi Henrik Andersson. Alexander Blomqvist försöker hänga på och har tagit sig förbi Henrik, men Svärm går i från. Samtidigt kan jag rapportera från bloggens statitik att jag aldrig tidigare haft så många besökare som kommer via Facebook, som jag har idag.

Ett gäng bilder från dagens träning kommer, senare. Nu skall barnen ha mat.

Dubbelpass


Efter avslutad tävlingsträning, där Jens hade lekstuga, så kom jag hem till en cykelsugen Filip. Dags att bli förnedrad igen alltså.

Drama

Ni följer väl utvecklingen i tävlingen till höger? Tävlingen avslutas idag och jag hade ärligt talat inte trott att det skulle bli så här spännande. Mellan ettan och tvåan skiljer det bara en röst och trean är bara 4 röster från delad ledning. Frågan hela cykelsverige ställer sig idag är; Vem kommer bli Sveriges finaste MTB-åkare?

I skuggan av denna mycket spännande tävling avgörs herrarnas linjelopp i VM idag. Tre svenskar till start. Vem tror ni vinner? Jag sätter tror på Valverde. Tyvärr.

Snart dags för tävlingsträning på Lugnet, jag tar med kameran...

2009-09-26

Superstars på tv3


Såg just Superstars på tv3. Även om det inte är på samma nivå, så kan jag inte låta bli att oroa mig. Är det så där dålig jag kommer se ut nu alltså? När jag, som cyklist, ska prova på löpning och längdskidor. Jag får nog testa några gånger själv, innan jag skämmer ut mig inför andras ögon.

Fest


The Öijers has left the building!

Förfest


Igår kom jag på att jag kunde kolla innebandy idag. Senare på kvällen insåg jag att vi ju skulle på kalas för en 30-åring samtidigt som innebandymatchen börjar. Tuff luck.
Det innebär också att jag missar slutet av U23-VM, så ni som tittar på loppet får gärna skicka rapporter med sms.. Om någon, som läser här, är på innebandyn så får ni också gärna skicka rapporter.

Jo, det är jag som ätit också det som var på tallrikarna under. Dagens barn är för dåliga på sötsaker. Emily äter hellre frukt, än godis och kakor. Har ni hört något så underligt någon gång? Men för en sockerist som mig är det ju bara att tacka och ta emot.

Tävlingsträning cross på Lugnet imorgon. Samling klockan 10. Det tävlas i heat, så avhängda cyklister får ytterligare chanser att bli avhängda.

Live stream U23 world championships Mendrisio

Jorå så att. Här är en, för mig, fungerande länk:
http://www.channelsurfing.net/watch-uci-road-world-championships.html

Skitdag för Emma, nu laddar vi för U23-herrarna

Emma fick byta cykel lite för många gånger idag, en gång är ju egentligen en gång för mycket. Men tre stopp under ett VM, det är fan inte skoj det. Grym insats av italienska laget, mycket snyggt kört och en värdig vinnarinna. Det var ändå en rätt intensiv och spännande tävling. Damklassen är dock inte lika jämn som herrklassen, så det brukar väl hända lite mer där. Jag blev lite förvånad över hur mycket som verkligen skiljde damcyklisterna utför. Några bromsade sig fram i hela utförslöpan, samtidigt som andra körde kanonkula rätt genom fältet.

Igår började jag kolla efter TV-sändningarna för U23, men insåg att det inte skulle visas någonstans. Galenskap. Man visade ju för fan tempoloppet. Och alla vet ju att det är linjeloppen som är intressanta.
På den här sidan: http://www.myp2p.eu/broadcast.php?matchid=49978&part=sports.
Klicka bara på länkarna som det står "play" på. Någon fungerar nog. Annars kanske någon bloggläsare har ett säkert tips?

2009-09-25

Fråga om fråga

Sent på söndag kväll bör frågan (tävlingen) till höger avslutas, då är det alltså dags för en ny fråga. Har ni något förslag, är det något cykelrelaterat som ni gärna skulle vilja ha svar på?

Måste också påpeka att av fem cyklister som jag gett wild card, är fyra i topp. Det är bara Calle som inte riktigt fått den respons jag trodde han skulle kunna få. Snacka om att jag kan det här med att plocka ut cyklister.
Ni förstår om jag skulle styra ett proffslag, eller ett svenskt MTB-team. En sådan succé det skulle bli, men då skulle inte Calle få en plats.

Rösta på Stefan Carlsson

Sitter ni där hemma och vet inte vem ni skall rösta på i listan till höger? Lägg er röst på Stefan Carlsson. En kille som inte tvekar på att ta en förning på tävlingarna och som alltid jobbar hårt. Inga otrevligheter, bara ödmjukhet kombinerat med råstyrka. Hamnar man efter så kör han ikapp åt en. En fin kille, helt enkelt.
Vote Stefan C!

Bergsstigen, Lugnet

Körde Bergsstigen i Lugnet-terrängen nu på eftermiddagen, 10 kilometer mestadels på stig. Leden är riktigt fin och innehåller bitvis partier som utmanar även elitcyklister rent tekniskt. Fick sällskap av två spänstiga atleter, vilket var lite oväntat och mycket trevligt. Vi kom ikapp en kvinna som var ute och joggade leden. I en brant backe på stig så kom hon faktiskt ikapp mig igen. Vet inte om det var hon som var snabb eller backen som var brant och svår...
Totalt var jag ute strax över en timme. Hade sagt till frugan att jag skulle vara ute en och en halv till två timmar. Men som jag sa till grabbarna innan vi skiljdes åt; jag vill ju inte bli övertränad.


Här fick till och med jag kliva av hojen och gå några meter.


Mötte Adam Steen och Jonatan Steens storebror Mikael och IK Jarls Tobias efter någon kilometer, och fick sällskap under resten av turen.

Out of office


Är i dirten med grabben, återkommer senare i eftermiddag. Vid brådskande ärenden kan jag nås på mobilen.

Det ligger på


Bilden tog jag när jag hämtade Filip på dagis för en och en halv timme sedan. Den andra pojken censurerade jag, alla vill ju inte synas eller se sina barn på internet.

Ronyas mamma och barnens kusin kommer hem till oss i kväll. Vi städar och tvättar hemma. Barn lämnas och hämtas. Just nu är Filip och jag på väg till affären för att handla, då har jag tid att blogga. Pontus Johansson var förbi och hämtade ett par Dugast Typhoon Cotton 34 mm. Så han kommer ju åka som en kung i CX-Cupen.
När det har lugnat ner sig hemma är det tänkt att jag ska cykla en sväng också. Det skall bli skönt, blir nog en sväng till Lugnet.

2009-09-24

Fabian Cancellara

Idag fanns det bara Fabian Cancellara på Tempo-VM. Man hade lika gärna kunnat ge honom alla tre medaljer och bara haft honom på prispallen. Alla andra var statister i Cancellara-show.
Gustav Larsson hade otur idag, oturen bestod i att lille Fabian föddes 18:e mars för 28 år sedan. Tänk. Om Fabians föräldrar hade fått en dotter eller skickat gossen till fotbollsträningarna, då hade Gustav Larsson varit bäst i världen på tempo. Då hade svenske Gustav varit guldmedaljör på både OS och VM. Nu gick han istället från Silver-Gustav till.. Silver-Gustav. Kan inte vara lätt att prestera sina livs bästa lopp när det verkligen gäller, och ha en så stor överman. Grattis till ditt livs prestation, och silvret. Liksom.

Största kändisen under SVT:s sändning var givetvis jag. Hörde ni mitt namn? Inte jag heller, men andra gjorde. Jag var på kort matpaus med Filip. Och just då passade de på att nämna mig. Typiskt.

På frugans rulle


Hej vad det går!

IKEA till Borlänge

I Stockholm rånas en värdedepå med hjälp av helikopter på bästa Hollywoodmanér. Här i Dalarna skall IKEA etablera sig, och det är den hetaste nyheten här just nu. I Borlänge har IKEA köpt tomt och allt pekar alltså på IKEA-etablering inom något år. Före dess skall riksvägen dras om en aning, för att passa IKEAs planer. Bara att dra om vägen beräknas kosta 40 miljoner, inga konstigheter. Tomten sålde ett av Borlänge kommun bildat bolag för 53 miljoner, samma bolag köpte tomten 2007 för 84 miljoner.
Det kostar alltså en hel del slantar för att få en jätte till byn. Men tanken är ju att det skall betala sig på lång sikt.

Helikopter-rånet då, vad tycker ni? Egentligen bör/får man väl inte säga sådant här. Men fy fasiken vad fränt. Imponerande. Vilka killar. Helikopter, sprängningar, säckar med pengar och poliser som bara kan se på. Ja, jäklar ja. Fint att det finns arbetslösa med lite go i. No more A-kassa för det gänget. Brottslighet skall givetvis inte uppmuntras, men jag kan ge mig fan på att även poliserna som utreder rånet somnar med ett léende på läpparna. För det här var ett riktigt jävla rån det.

Som ni kanske märker har jag inte cyklat idag. Det duggregnar också, så valet att stanna hemma var helt rätt. Nu är det dags att hämta hem huliganerna från dagis. På återhörande!

Avundsjuka


Jag skulle också vilja ha en sådan där mjuk och härlig overall. Det, och en sparkdräkt. Då skulle jag vara kung hela dagen.

I förrgår hade den här bloggen 874 helt unika besökare. Hajar ni? 874. Helt. Unika. Det är kul att se att se att det blir fler och fler som läser här. Det blir så mycket lättare att uppdatera bloggen när jag vet att flera hundra personer följer den. Samtidigt lägger det ju en viss press, men det gillar jag.

Insåg i morse att jag glömde bort Anders Ljungberg i omröstningen. Han får nästan skylla sig själv, så mycket som han är utomlands och tävlar.

Cykla elle inte cykla? Det är ju ruskigt kallt ute. Typ noll grader när jag cyklade med barnen till dagis. Kallt fy fan.

2009-09-23

VIKTIG OCH STOR TÄVLING I BLOGGEN!!!!!

Vad tycker ni egentligen om att jag har frågor med svarsalternativ till höger, är det kul eller bara irriterande?

Efter att ha haft mer eller mindre seriösa frågor där ett tag, så har jag nu gjort en riktigt seriös frågeställning. Vem är finast i MTB-eliten. Bara killar givetvis, då alla som röstar vore sexistiska om det fanns kvinnor att välja. Så för att undvika sexism så har jag bara valt killar som objekt.
För att göra tävlingen lite mer spännande så har jag inte lagt till mig själv i listan. Istället tog jag de som är topp 20 på den så kallade rankingen och sedan valt ut några åkare som fått wild card.

Om ni röstar, och törs stå för ert val, så skriv gärna en kommentar här i inlägget om ditt val. Motivera gärna. Bland alla inkomna modiga röstare lottas en energikaka ut. Plus givetvis länkning om personen i fråga har en blogg/hemsida.

Den som vinner omröstningen vinner, håll i er nu;
- en energikaka
- en gel
- en cykelflaska
- en länkning om personen i fråga har en blogg/hemsida

Som ni ser är det mycket som står på spel och en del röstfiskande lär förekomma. Låt finaste man vinna!

Stort

Stefan Määttä vann en tävling i Calle Schulmans blogg. Det är stort. Synd bara att det inte blev en länkning från Calle till Stefan. Det hade varit ännu större.

Filip i Bojsendirten

I vårt kvarter finns det en liten rundbana med gupp och ett par doserade kurvor. Som en liten oval med gupp helt enkelt. Hur kul som helst, tycker barnen. Borde finnas i alla kvarter, som komplement till fotbollsplaner och gungor. Den är kanske inte så välbyggd egentligen, men det spelar ingen roll om man är två år och älskar att cykla. Idag gjorde Filip premiär i dirten.


Aweeee!


Ebbah får vackert vänta till i vår med att cykla. Fötterna når inte riktigt ner när hon sitter på sadeln. Ibland skjutsar jag henne ändå på cykeln, och det älskar hon.


Full fart, full fokus och full glädje. Dirten var en hit.


Lite svårt var det dock att komma upp på största hoppet, en aning brant.


Här är Filip i full färd med att styra upp en sladd som han fick i lösgruset. Det gick vägen, så klart.

Gunga


Ebbah och filip gungar, Emily gungar på gungbräda med kompis och i bakgrunden spelar ett gäng barn fotboll tre mot tre. Ronya har nyss åkt till jobbet så vi får försöka klara oss själva...
Härligt höstväder, sol och lagom kallt.

TV-Tider landsvägs-VM

23.09 VM-Tempo Herrar U23 Eurosport 09:30-12:45
23.09 VM-Tempo Damer SVT 2 13:50-17:20
23.09 VM-Tempo Damer (forts.) SVT 1 16:55-17:55
23.09 VM-Tempo Damer Eurosport 13:55-17:15
23.09 VM-Tempo Herrar U23 (repris) Eurosport 17:15-18:00
24.09 VM-Tempo Damer (repris) Eurosport 09:40-11:00
24.09 VM-Tempo Herrar SVT 2 11:20-17:20
24.09 VM-Tempo Herrar Eurosport 12:00-17:00
25.09 VM-Tempo Damer (repris) Eurosport 10:45-12:00
25.09 VM-Tempo Herrar (repris) Eurosport 12:00-14:00
26.09 VM-Linje Damer SVT 1 10:45-12:00
26.09 VM-Linje Damer Eurosport 09:30-12:45
27.09 VM-Linje Herrar Eurosport 10:45-12:00
27.09 VM-Linje Herrar (forts.) Eurosport 13:00-17:15
27.09 VM-Linje Herrar SVT 1 10:20-17:55

Hur tror ni det går för svenskarna? Och vilka vinner de olika loppen? Blir Silver-Emma Guld-Emma? Blir Silver-Gustav Guld-Gustav? Spänningen är förstås olidlig. Just nu pågår U23 herrarnas tempolopp, det ska jag fira med att handla lite och sedan hämta barnen från dagis. Men vi hinner ju se rätt mycket ändå, Filip och jag.
Jag har ju haft en fråga om hur ni skall följa VM, själv väljer jag Eurosport även om jag tycker det är jättekul att SVT kommer visa.
Här kan man se livestream just nu: http://www.justin.tv/tvseba01/popout

Mot dagis!


Har ni planerat för någon träning idag, eller något annat kul?

2009-09-22

Vi tar det lugnt


Lite klent med bloggning idag. Stackars Ebbah tycks vara sjuk igen. Het och gnällig på kvällen. Familjen sväljer ju en del tid och jag bollar flera projekt samtidigt, så bloggen blir lite lidande av detta.
Darvell gjorde löp-premiär här om dagen och joggade en mil. Det är ju det fina med vältränade människor som provar på ny idrott. Vi orkar längre än vi borde. Darvell har ont nu. En otränad individ orkar inte pressa kroppen lika mycket och får därför en mjukare start om den provar en ny idrott. Vältränade cyklister orkar springa länge, även om kroppen får lida efteråt. Tekniken saknas och det är lite ny användning av musklerna.
Jag har själv tänkt börja springa och också deltaga i Hackmora Bergslopp. Ser fram mot ny smärta, löpning är en fin träningsform.

Blå milspåret; check

Ni vet hur det är; blöta stenar, dålig form, för mycket luft i däcken och en ovanligt stor portion otur. Jag körde på ganska bra inledningsvis och pulsen låg ganska mycket runt 165-170, utför och vid vissa andra passager sjönk givetvis pulsen. Mot slutet var kroppen dessutom inte så stöddig längre. Snittpulsen blev 156 och det tog 44 minuter och 4 sekunder att åka milen. Så ni förstår kanske att det inte är någon vidare snabb mil. Om man skulle plocka bort något nedfallet träd och kanske putsa till ett par blöthål skulle helhetsupplevelsen öka lite. Men jag gillar den ändå. Det finns rätt många små tekniska utmaningar. Det är kul att få tänka lite på hur man ska cykla ibland, och inte bara lösa allt med kraft.


Tvingades till ett stopp i den snabbaste utförsåkningen, en mördarpinne de luxe försökte, med hjälp av min vevarm, slita av bakväxeln. Inte så ofta som pinnar är så agressiva faktiskt, denna fick lov att avlivas direkt efteråt.


Här är det bara ett par hundra meter kvar, passade på att ta en fotopaus.

Blå milspåret, Stångtjärn


Det är dagens träningsmål. Ett milspår med nästan bara stig och en del svårigheter. Har lämnat barnen på dagis och skall precis nu börja äta frukost. Om någon vill följa med får ni höra av er å det snaraste.
Tar inte med någon systemkamera idag, tänker kötta lite. Men jag har ju alltid mobilen i fall att jag skulle se en björn, Eller något annat spännande.

2009-09-21

Filip och jag är och handlar


Vi oroar oss inte för tjuvar, för som ni kan se så har vi låst cyklarna.

Lätta MTB-hjul till salu


Har inget tänkt pris på dessa då jag inte egentligen planerat att sälja dom. Men om någon är intresserad kan ni skicka ett bud till henrik@cyclocross.se
Fälgar: Edge Composites
Nav: Tune Prince 28 / Princess 28
Ekrar: DT Aerolite

Inga snikhjul allstå, utan bara de allra finaste komponenterna. Hjulen väger 1066 gram med klistermärken och 1065 gram utan klistermärken. För tubdäck, om någon köper hjulen så får ni däcken som sitter på. På så vis slipper jag slita loss dom... Just nu sitter ett par Dugast med Furious Fredmönster på. Jag säger bara custom. Hjulen har varit och kanske fortfarande är sveriges lättaste MTB-hjul för skivbroms. Bara en sådan sak.
Ni behöver inte skicka in skambud, då jag inte säljer hjulen om inte någon lämnar ett vettigt bud.

2009-09-20

Inga konstigheter

Falun


Fin stad det. Vi har hälsat på R på jobbet, nu ska vi handla, hämta Emily hos en kompis och sedan leka.

Fel på Google Analytics?

Jag använder Google Analytics för att läsa av trafiken på min blogg. Se vilka som länkar hit, från vilka sidor mina besökare kommer och vad man söker på för att hitta hit. Vilka länder och städer folk bor i som läser på min blogg, hur länge man stannar och hur många sidor man kollar innan man ger sig av. Ni hajar.
Brukar kolla den där statistiken mer än en gång per dag och besöker också sidor som länkar till min. De senaste dagarna har det plöstligt blivit färre besökare från andra sidor och dessutom färre sidor som länkar. En katastrof givetvis, om det inte vore för att det plötsligt ökat enormt med besökare som kommer direkt till min sida. Utan att ha gått via någon annans sida alltså.

Vad tror ni det beror på?
1. Google Analytics har fått spatt.
2. Något hundratal människor har de senaste dagarna beslutat sig för att lägga min sida som startsida eller favorit, för att slippa besöka andra sidor för att hitta hit.
3. Ärligt talat, vem fan bryr sig?

Vi kör ett test. Om alla länkar till min blogg idag, så ska jag se om länktrafiken ökar. Ni som lägger till länk till min blogg, skriv en kommentar här så länkar jag tillbaka vid ett senare tillfälle. Se så! Länka nu, ingen blogg är komplett utan länk hit.

Ny elitsatsning?

Vet ni vad som skulle vara riktigt kul, inspirerande och intressant? Att göra en riktig satsning på längdskidor en säsong. Bara se hur bra jag kan bli på det, på en vinter liksom. Visst, satsar jag ett år så är det troligtvis året efter som jag kan börja se riktiga resultat av det. Men hur bra kan jag bli på en säsong? Jag har ju inte stått på ett par längdskidor på 12-13 år, och utan att överdriva så är jag inte jättestark i överkroppen. Så att säga. Är väldigt säker på att jag inte klarar tio armhävningar i rad till exempel. Men skidåkning är inte armhävningar, som tur är.
Givna målet Vasaloppet i mars, och så starta från grunden i oktober och lära mig allt. Vallning, teknik och allt annat som hör till. Hur man drar i konkurrenters stavar på ett bra sätt och annat matnyttigt.
Det skulle ju vara skitkul. Faktiskt.

Ett av mina idrottsliga mål, nu när jag är motionär, är ju bland annat Vasaloppet. Med eller utan satsning. En annan utmaning vore ju att köra loppet utan att stå på skidor innan. Det skulle göra ont på riktigt, flera dagar efteråt. Härligt.

Något annat jag skulle vilja göra, men inte lika viktigt kanske, är ju att springa Hackmora Bergslopp i Sågmyra. Men det är ju det här med utrustning, jag äger inga träningskläder för annat än cykling. Och cykelbyxor, cykeltröja och MTB-skor känns inte helrätt för löpning. Och man kan inte komma och se ut hur som helst när man skall utöva idrott. Stil is allt.
Tänk er själva; någon i löparshorts och linne på en cykeltävling. Det funkar liksom inte. Så jag måste kanske prioritera bort det. Eller har ni bra tips på skor för grusväg och stig och givetvis ett par moderiktiga löparshorts?

Den där avslutningen blev ju riktigt rolig. Moderiktiga löparshorts.

2009-09-19

LLSM - långa versionen av ett kort långlopp (del 2)

Läs först del 1. För er som läste del 1 men inte orkar läsa om allt för att komma in i det hela igen kommer här slutstycket för att påminna er:
"Vi åker upp för den lilla slakmotan till första langningen. Där har jag, nu i efterhand, sett att vi låg 32 sekunder bakom täten. "Vi" var i detta läge; Niklas Andersson, Niklas Gustavsson, Håkan Löfström, Mathias Bergkvist, Mikael Salomonsson och en flinande Alexander Wetterhall hade gjort oss sällskap. Vi kunde se Jesper Dahlström som kämpade för att återansluta till täten, fem till tio sekunder efter gruppen.
Vi är nu cirka 13 km in i det 69 km långa loppet och jakten var igång..."


När Wetterhall flinade åt mig så log jag tillbaka, inte för att han var där. Utan för att jag skulle få en bra resa, troligtvis hela vägen till tätgruppen som nog skulle köra avvaktande på detta lätta parti. Med Jens Westergren i tätgruppen behövde jag nämligen inte dra en enda meter när de övriga skulle köra in 32 sekunder på sveriges bästa MTB-cyklister. Efter några förningar kom en backe som uppskattningsvis tar 45-60 sekunder, Wetterhall drar en riktigt hård förning in i backen och farten hålls hög även i backen. Tack vare detta försvinner Niklas:arna från gruppen och vi är nu fem. Fyra dragvilliga och jag.
Wetterhall morrar lite en gång då jag råkat glida med upp i gruppen och sedan växlar bort från andrarullen. Jag ursäktade mig med att Jens var där framme, och jag inte ville få upp fler duktiga cyklister som kunde utmana honom. Med pojkarna Håkan Löfström, Mathias Bergkvist, Mikael Salomonsson och Alexander Wetterhall som draghjälp tar vi snabbt in tid och efter några kilometers jakt kommer vi ikapp täten. Skönt med en andra chans, tänkte jag. För det måste ju bara ha berott på otur att jag tvingades släppa så tidigt i loppet...
Strax efter att vi kommit ikapp kommer en backe som tagit 2½-3½ minut på träning, eftersom jag vet om den så glider jag upp i gruppen för att sitta långt fram när vi går in i backen. De övriga jagande stannar längst bak. När backen kommer råkar jag hamna först, och där sitter jag till Wengelin tar över vid toppen av backen. Skönt att få åka sitt egna tempo upp tänkte jag och väljer sedan en mer passiv roll. Lite småsnack hinner man med där framme, det är alltid jobbigare att jaga än att vara där.
Ut på asfalten och in mot nästa backe där jag återigen sitter ganska långt framme. Det är bara cirka fem kilometer från ena backen slutar till banans längsta backe tar vid. Wengelin sätter ett högt tempo direkt i botten av backen. För mig var det ett riktigt högt tempo och jag får bita i rätt rejält innan jag kapitulerar och väljer ett eget spår upp så andra kan hänga med tåget.
Några andra är också trötta, men inte lika stumma som mig. Palmberg tuffar förbi med Wetterhall och Löfström på rulle. Jag kommer inte in på rulle men har ändå beslutat mig för att hålla mitt egna tempo upp nu. Jag har ju ändå släppt och min enda chans att komma tillbaka är att inte spränga mig totalt i backen. Vänder mig om och ser någon som tvingats ge sig mer än mig och några ansikten jag inte sett tidigare under loppet. Folk är på väg ikapp, var min skräckslagna tanke. När vi kommer upp på toppen (28 km in i loppet) ser jag fortfarande Palmberg, Wetterhall och Löfström framför mig.
Precis bakom mig har jag nu Rickard Tynell när vi svänger av in på stigen. Den här stigen kan jag och nu skall det gå fort. Börjar med att tok-klanta mig de första metrarna så jag får jogga lite med hojen. Jävligt snyggt, tänkte jag. Här ska jag briljera, och istället springer jag med cykeln. Kommer ner mot blöthålet, som jag rekade kvällen innan. Björn hade byggt lite där för att man skulle kunna cykla, men jag bestämde mig ändå på morgonen för att springa. Det var ingen lång spång utan tre delar spång och ganska blött mellan. Så för att vara på säkra sidan skulle jag springa. Kommer till första spången och beslutar mig för att cykla, smart som jag var i min desperation. Kör ner framhjulet och tvingas av hojen från stillastående. Muttrar lite och joggar igen. Det var ju den satsningen på stig det.. Det börjar bära av utför och jag prickar alla spårval, får upp lite flyt i åkningen och Rickard Tynell försvinner väldigt snabbt bakåt. Hoppet börjar återvända och jag tror att jag kanske tar in lite på åtminstone Löfström och Wetterhall. I slutet av nedfarten så ser jag Löfströms rygg, uppskattar att han är 10-15 sekunder före mig när vi kommer ner på grusvägen. Men han har folk framför sig som han kanske kommer ikapp. Kul, ska jag sitta ensam nu och jaga i fyra mil, funderar jag för mig själv samtidigt som jag stoppar huvudet under armen och kör.
Det är en lite mindre grusväg vi åker på som leder ner till andra langningen på en större grusväg. När jag kommer ner ser jag en ganska stor grupp och Löfström några sekunder bakom. Här var jag ett 20-tal sekunder bakom gruppen, och nu var det grusväg igen. Och jag var ensam. Tempo tempo tempo, tänker jag för mig själv. Jag tar inte in 20 sekunder, ensam, på en grupp på grusvägen. Istället försöker jag hålla ett jämt tempo, grusvägen mäter ungefär tre kilometer, och kör jag bara klokt tappar jag nog inte allt för mycket mer. Kanske kan jag ta in lite i nästa skogsparti som kom 33 kilometer in i loppet...

Först några foton tagna av min mor:

Upp för backen och i efterföljande skogsparti hade det hänt grejer. Calle och Matthias kom ut i ledning.


Sex sekunder efter kom sluggern Magnus Darvell.


Lars Bleckur var 14 sekunder efter täten.


Den grupp jag såg framför mig när jag kommit ner på vägen var hela 1.04 efter Wengelin/Friberg.


Skidåkaren Håkan Löfström var sex jobbiga sekunder efter gruppen. Att han är skidåkare ser man lättast på strumporna och det uppkavlade understället.


Å så jag då. 22 sekunder efter gruppen och alltså 1.26 efter täten.


Foto: Robert Österling
Som ni kan se så var jakten väldigt lugn och sansad. Tempo bla.. bla..