Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2009-06-30

Kvällens räknestund

Satte mig och räknade på vad min cykel var värd. Om man köpte alla delarna var för sig. 78809 kronor blev svaret. Då "köpte" jag det mesta på Cyclecomponents.com, men det som inte fanns där "köpte" jag på brittiska nätbutiker. Den var lite dyrare än jag själv trodde faktiskt. Men skulle man köpa min cykel komplett skulle man nog få ett lite lägre paketpris.

Snubblade in på Jesper Saléns blogg nyss, har gjort det förut också. Och den är rolig, så nu ligger den bland favoriterna.

Filmtips

Har kollat på dokumentären om skidstjärnan Jon Olssons liv idag. Om ni någonsin undrar hur svenska elitcyklister har det så kan ni kolla den dokumentären. Det är ju ett hårt liv vi lever, med fotograferingar, kontraktskrivande och att designa nästa års prylar. Så ibland är det ju skönt att packa in utrustningen i sin lilla sportbil, åka iväg och bara träna lite ensam ett tag.

Det var ju ett jävla liv på internet när Vacchi och Adamsson gick ut med att de skulle ha en sida på nätet, där de genom videoklipp skulle fördjupa sig lite inom cykel. Många verkade älska idén. Ni har väl inte missat att sidan fått ett utseende och att Robban lagt in några kortare klipp?

Efter att jag såg Jon Olssons dokumentär blev jag väldigt sugen på att göra MTB-film. Insåg dock att det blir väldigt svårt att få det att verka fränt. Det är ju inte direkt så många stora hopp och trix i crosscountry. En kille som nöter upp längs en liftgata blir ju inte så actionladdat direkt.
Men långlopp borde man ju kunna göra vettiga TV-sändningar av. När skall det ske? Har ni några bra tips om filmer eller filmklipp med crosscountry-cykling?

Tjockt varmt


Favorit i repris; Bojsen beach.

2.18 i solen


Temperaturen vandrade mellan svala 23 och upp mot varma 31 i slutet.
Jag åkte först lite favoriter kring Stångtjärn, Hemingsbo och Källslätten, sedan åkte jag en del av världscupbanan baklänges tillbaka mot Stångtjärn.

Bland annat upp och förbi denna lilla tjärn. Ibland är det bara en pöl och ibland, som idag, är det mycket vatten här. Läcker miljö med en del döda träd som står eller ligger i eller bredvid vattnet.
Hade en tid att passa idag. Men annars är jag inte främmande för långpass i steksolen. Jag verkligen älskar det. När luften står stilla, svetten rinner och jag sitter i någon backe längs ett öppet hygge och solen bränner min kropp. Stigarna är snustorra och halsen likaså och man får stanna vid någon källa eller brunn och fylla på med kallt och friskt vatten.
Det är svensk MTB-sommar när det är som allra bäst.

Soligt, torrt och varmt


Man måste älska svensk sommar när det är så här fint. Är ute på tur. Utan pulsmätning, använder mig av den berömda 'känslan' och bara njuter.

Dags att bli fri


Solleröstygnen skall väck. Ebbah sov nästan till åtta. Halv nio hade jag tid. Man kan inte lita på någon nu för tiden, inte ens sin egen dotter.

2009-06-29

Aktuell rapport

Imorgon skall jag ta ut stygnen. Och sedan ut och cykla lite. Få lite bränna över sårdelen av mitt ben tänkte jag. Filip skall vara på dagis en sväng, sedan blir det mycket tid med ungarna givetvis. De små liven.
Ska försöka få ett urinprov från Ebbah imorgon bitti, hur det nu ska gå.

Ronya var på en intervju idag och skall nog börja jobba lite som vikarie snart. Bättre det än inget. Önskar att jag kunde hitta på någon sysselsättning också. Någon som har något på lut?

Angående Calle Schulmans körkort. Jag är ju så snäll och ärlig. För snäll och ärlig för att göra något elakt med uppgifterna. Men om det finns någon elak jävel som vill köpa bilden av hans körkort, så kan ni lämna ett bud.

Calle Schulmans körkort

Idag bloggade Calle Schulman om att han fått tummen ur och äntligen hämtat sitt körkort. På bilden var hans körkort. Jag tänkte att det där kanske inte är så smart. Tänkte också så när jag sa åt Fredrik Ericsson att ta bort sin bild som han hade lagt upp angående sina fartböter. Där stod ju nämligen hela hans personnummer.
Carl Johan Morgan Schulman hade givetvis inte cencurerat något på sitt körkort. Så jag sparade helt sonika den bilden. En stund senare var jag in på bloggen och då var inlägget borta och nu var det istället någon klänningklädd dam som böjde sig framåt som senaste inlägg. Alltså hade någon tipsat honom om att det inte var så smart...

Vad kan man egentligen göra med någons personnummer? Alltså inklusive de fyra sista siffrorna givetvis. Jag gissar ju att jag kan registrera mig på olika sidor naturligtvis och kanske beställa saker. Vad mer för hyss kan man göra?

Ska jag:
1. Kontakta Calle och köra lite klassisk utpressning mot en länk i hans blogg eller något annat dyrbart?
2. Ska jag beställa hem lite saker åt honom, som jag tror att han behöver?
3. Ska jag bara ta bort bilden?

Bojsen beach


Vi är på väg dit nu. Småbarnen, Ronya och jag. Ungarna ska få kylas ner lite i vattnet. 31 grader i skuggan, senast jag kollade. Härligt!

Tävling: Vinn fristart till Gotland Bike Battle

Hemsida: www.gotlandbikebattle.se



Tävling här på bloggen:
Vinn en fristart till Gotland Bike Battle 14-16/8 2009. Allt du behöver göra är att skriva en kommentar här i bloggen eller skicka ett mejl till henrik@cyclocross.se och skriva att ni vill vinna. Om ni skriver kommentar, så glöm inte att ange er e-post eller liknande. Är ni anonyma så kan jag ju inte få tag på er om ni vinner. Bland alla som hört av sig kommer jag dra en vinnare.

Börje Salming skall köra GBB 2009. Passa på att utmana hockeylegenden i detta cykelrally. För upplägget på tävlingen är likt ett rally, med sju sträckor på två dagar. Det finns tävlingar för barn/ungdomar, nybörjare, motionärer, elit och man kan också köra en stafett i ett två, tre eller fyrmannalag.
I anmälningsavgiften ingår också en gemensam pastamiddag som hålls under lördagsaftonen. Där visas också film från första dagens tävlande, det delas ut priser och det blir uppträdanden.
Mer än bara en tävling för pengarna alltså. Gotland är ju också en populär semesterplats så ta med hela familjen ut till ön.

Besök deras hemsida för mer info om tävlingen

Känner ni hur det skakar?

Aftonbladet.se - Sprickan som skakar landslaget
Aftonbladet.se - Kaptenen: Jag hoppas att de löser det
Den sista artikeln är ju fin på sätt och vis. Dels genom att vara enbart skriven med versaler. Och för att förbundskaptenen förväntar sig att tjejerna skall lösa detta själva. Skulle inte tro det va.

Här hemma har vi varit ute på gården ett tag. Ronya kom ut en snabbis och drog vidare. Jag och barnen har nu hunnit vara inne en stund. Båda fick duscha av sig sanden. Sedan lade jag Ebbah för vila samtidigt som jag duschade Filip och gjorde mat åt honom.

Flera av mina läsare har bett mig göra intervjuer med andra cyklister och publicera dom här på bloggen. Är det något som flera vill se? Och vilka cykelpersoner skulle det vara? Kan ju tänka mig att intervjua andra än aktiva cyklister också om intresse finns. Det finns ju många runt om som kan ha intressanta saker att berätta. Så, vill ni läsa sådant på min blogg? Och vilka vill ni läsa om?

Ebbah walks the walk


Så var det då äntligen dags att börja gå istället för att krypa. Härligt! Samtidigt är det ju ännu ett steg bort från det härliga bebislivet. Men som förälder älskar man varje litet framsteg som ens barn gör. Givetvis.

Måndag morgon, kan det bli mycket bättre?

Morrn morrn.
Blev lite sent för alla igår. Inte jättesent, men senare än vanligt. Så Ebbah sov till kvart över sju ungefär. Skräll. Filip var vaken ett tag i natt och Ronya tog det passet. Min hals känns bra idag. Men bara för att vara vuxen och förståndig så skall jag vila också idag. För att vara på säkra sidan. Har dock fortfarande ont i muskulaturen kring högerhöften. Det känns inte hela tiden. Men om jag ligger på högersidan eller trycker till med högerbenet så ömmar det. Till exempel när jag går i en trappa, trycker barnvagnen upp för en backe eller... cyklar. Det var ju ändå tio dagar sedan jag vurpade. Så jag anser ju själv att jag borde ha blivit hel nu.

"Jag var kanske den sämsta spurtaren i SM medan Marcus kanske är den bäste.."
-Fredrik Ericsson i Falukuriren idag. Sämste var väl kanske att ta i.. Thomas Gotland Lövkvist var ju faktiskt också med och tävlade.

Någon som hann läsa Emma Johanssons inlägg på sin hemsida igår kväll innan det togs bort? Det handlade om hennes tankar kring SM-loppet. Eftersom jag har en feedläsare för att följa "allas" bloggar och liknande, så kan jag se rubriken och de inledande meningarna på ett inlägg hon skrev igår kväll. Men inlägget finns alltså inte längre. Vilket givetvis bara gör mig ännu mer intresserad av vad om stod där.

En film på Ebbah från igår kommer strax. Det var ju igår hon visade intresse av att gå för första gången. Och inte bara ta något steg..

2009-06-28

Kvällspasset

Två silver för Fredric Ericsson. Och jag som trodde på två guld.
Två silver är dock ruskigt bra på ett landsvägs-SM. Men jag är jättesäker på att han gärna bytt ut dom mot ett guld. Eller vad tror ni?

Det känns som om Ränneslättsturen hade varit en bra tävling för mig. Men att vara sjuk är ju tyvärr sådant som händer. Inget att göra åt. Jag har försökt köpa segern i Mörksuggejakten istället. Min värsta motståndare i det loppet är branten i startbacken, direkt efter den tvära vänstersvängen. År efter år efter år får jag släppa täten just där. Visserligen har jag kunnat återansluta ett par år. Men ändå. Släpper man en gång så är man ju inte med i matchen.

Falukuriren om Marcus Ljungqvists seger:
DT.se
Falukuriren om Jennie Stenerhags seger:
DT.se

Cykel är en föresten en väldigt farlig sport:
Aftonbladet.se

Filip i himmelriket


Eller hos sina kusiner, antingen eller. Tåg finns det då gott om. Nu skall vi strax åka hem. Fint här på landet. Ebbah visade plötsligt vilja att gå. Tidigare har hon ju haft bra balans och kunnat ta några steg. Men alltid fegat och satt sig efter 2-3 steg. Men här ville hon tydligen gå.

Marcus Ljungqvist vann SM I Götene


Inte han på bilden dock. Det fotot tog jag bara nyss, när jag satt i bilen och väntade på Ronya. Falun har en bra cykelkultur, och två nykorade svenska mästare. Stort grattis Marcus!

Resultatlista från Ränneslättsturen


Fick den i ett mms av Oscar. Jens ska vara före micke, tydligen något fel där. På LVG-SM verkar Fredrik Ericsson och Marcus Ljungqvist göra upp om SM-guldet. Båda seniortitlarna till Falun alltså. Jag hade ju tipsat Fredrik men skall inte sticka under stolen med att hjärtat säger Marcus som ju representerar Falu CK. Jag blir nog lika glad oavsett vem av dem som vinner. Bara någon av dem gör det.

Resultat Ränneslättsturen


1 Magnus Darvell, 2 Mattias Nilsson, 3 Jens Westergren, 4 Mikael Salomonsson och 5a Fredrik Edin?
Pratade med Jens som hamnat efter redan på första stigen då han fastnade bakom cyklister utan rätta farten. Så han var lite sur på sig själv.

Liveuppdatering från SM

Jag kommer nog uppdatera detta inlägg med några tankar under loppets gång. Det kommer ske sporadiskt och är inte tänkt att ni skall kunna följa SM via min blogg.

För oss som inte är på plats kan man föja loppet via dessa två sidor, där Cyclesports Twitter är bäst:
Cyclesport.se @ Twitter
Cykelklubben.se

---- Mina uppdateringar, utifrån andras uppdateringar.. ----

13:35
Ljunken gör pulvermos av gänget. Nu bara han Fredrik Ericsson och Michael Stevenson med i täten. Två gånger kvar i backen.

13:23
Gruppen har decimerats till sex man (Mattsson en av de som tvingats ge sig) och de har nu 1.55 över jagande grupp med bland annat Kessiakoff. Tre backvarv kvar om 12-13 km sedan 3 varv som mäter 5.5 km återstår. Plus en liten transportsträcka mellan varven. Jag tar en mat-rast.. Återkommer väl efter avslutat lopp. Fredrik Ericsson eller Marcus Ljungkvist borde ta hem det här tycker jag.

12:40
Tillbaka från powernap... Som jag gissade så skulle det börja röra på sig redan tidigt i loppet. Tävlingen avgörs genom 10 varv i Götene, sedan åtta backvarv i Kinnekulle sedan tre avslutningsvarv i Götene. Redan under andra varvet i Kinnekulle sattes det fart. Enligt Cyclesport skall de flesta av favoriterna vara med. Just nu i loppet har åtta man en 30 sekunder stor lucka över nio man, med bland annat Kessiakoff.
De åtta är: 4 Håkan Nilsson (Borås CA), 54 Marcus Ljungkvist (Falu CK), 58 Fredrik Johansson (IKHP), 89 Fredrik Ericsson (Team Capinordic), 94 Michael Stevenson (Team Capinordic), 100 Johan Lindgren (Cykelcity), 110 Jan Mattsson (Upsala CK) och 125 Fredrik Johansson (Västerås CK).
Härligt att Ljunken slipper jaga i år. När kommer Gotland och Gurra? Sitter dom i samma grupp som Kessiakoff?

11.50
Tätgruppen delades inte helt oväntat. Sedan satte elva åkare fart från klungan och är nu på väg ikapp täten. De elva har blivit 15 enligt Cyclesports rapport. Kanske några trötta cyklister som får en chans till att vara med en stund i täten. Jag gissar på två-tre cykelcity, två Capinordic (Fredrik Ericsson är nog en) och givetvis är Landström med?. Snart vet vi nog vilka de är som bildar en stor utbrytargrupp. någon från IKHP borde kanske också vara med i anslutargänget.

11.15
Första gången upp för backen har täten 1.50. Jag undrar bara vart Landström är. Tror personligen att många av de namnkunniga cyklisterna kommer köra hårt ganska tidigt i loppet för att inte riskera att hamna efter.

11.02
En grupp på 15 man, med några duktiga cyklister, har skapat sig en lucka redan tidigt i loppet. CK Hymer och Motala är de två största lagen utan cyklist i utbrytningen. Kan bli en jobbig dag för dessa två lag. Utbrytargruppen kommer nog minska i backvarvet och vissa är nog rena offerlamm.
Utbrytarna: 9 Henrik Åbom (Borås CA), 22 Lars Andersson (CK FitForFight.se), 37 Löfving Patrik (CK Ringen), 43 Mattias Lejon (CK Valhall), 58 Fredrik Johansson (IKHP), 79 Mattias Reck (Mölndal CK), 94 Michael Stevenson (Team Capinordic), 99 Martin Halvarsson (Cykelcity), 101 Tomas Löfgren (Cykelcity), 110 Jan Mattsson (Upsala CK), 113 Mattias Bergkvist, (Vallentuna Cycling Team), 121 Nils Penton (Vallentuna Cycling Team), Magnus Anundsson (Västerås CK) och 139 som inte står med i startlistan.

Morgonen denna ljuvliga söndag

Svensk damcykel får lite utrymme i nationell media:
Aftonbladet.se
Pinsamt uttalande av Emma. Jag förstår Susanne Ljungskogs taktik. Skulle jag vara näst bäst i Sverige så skulle jag, utan tvekan, punktmarkera Emma Johansson. Det är så cykelsporten fungerar, sådant måste man förstå som cyklist.

I morse väckte Ebbah mig 06.33, ingen skräll där inte. Halsen känns bättre än igår och jag tror att jag skulle kunna cykla lite imorgon eller senast tisdag. Så det känns ju fint. Den töntiga högerhöften gör fortfarande ont. Eller egentligen är det väl muskulaturen där som smärtar. Men det förstod ni säkert. De här dagarna med vila gör nog gott.
Ebbah och jag har ätit frulle och Filip har vaknt. Emily är hos sin pappa och Ronya kommer nog snart upp. Barnen leker inte alltid knäpptyst...

Under sjukdagar kan man ju passa på att göra sådant som man inte har tid med annars. Hur mycket sådant som jag har fixat med? Inget. Det är ju sommar.

Idag avgörs herranas linjelopp vid landsvägs-SM i Götene och i Eksjö ska Ränneslättsturen avgöras. Ränneslättsturen, som år efter år envisas med att krocka med SM. Väldigt onödigt anser jag, och jag tror att antalet anmälda och startande i deras tävling kunde ha varit betydligt större om de hittat ett eget datum. Något de själva förnekar.

2009-06-27

Några bilder från Säterdalen

Ni har ju längtat. Och här kommer några av dom foton jag tog när vi var i Säterdalen här om dagen. Bara ett axplock, givetvis. Jag önskar att jag hade fotat lite mer ute nu. Det är ju sommar. Så att säga. Men det kommer väl.


Även stora barn kan behöva vila en stund.


Inte så jätterädda änder.


Emily visade Stina och mig en "genväg". Jag bar på Ebbah genom en svårforcerad och bitvis översvämmad djungel. Men det var fint.


Ebbah har ställt in siktet. "Ge mig den där glassen farsan!"


Vart tog alla vägen? Filip satt kvar en stund i hopp om att några nya barn med tillräckligt långa ben skulle komma och göra honom sällskap.

Jennie Stenerhag svensk mästarinna, Landsvägs-SM i Götene

1. Jennie Stenerhag (Falutjej, jodåsåatt.)
2. Karin Aune
3. Marie Lindberg

Enda chansen för våra största damstjärnor (Emma Johansson / Susanne Ljungskog) att vinna SM-guld tycks vara om den andra inte kommer till start. Först då kan de fokusera på tävlingen och sin egen prestation, och inte på sin motståndare.

Tunnelras


Det blev inte många tågturer genom tunneln. Precis när bilden togs så rasade den. Men det var kul så länge det varade. Filip önskar nog att han bodde i sandlådan. Eller på en strand. Där finns ju både sand och vatten.
Emily önskar nog att hon bodde i ett träd, vid en strand.
Ebbah tjatar också om att gå ut. Vad som lockar vet jag inte. Men det är väl kanske samma sak som för oss andra, den friska luften. Skönt med så fint väder, så att vi kan vara ute mycket.

Linjemästare?

Vilka tror ni vinner linjeloppen i Götene?
Gör Wetterhall en skrälldubbel? Kessiakoff behöver nog en blågul tröja för att få till ett bra kontrakt över nästa säsong. Gotland vill antingen visa att petningen från Tour de France var felaktig, eller så är han ledsen i ögat. Ska Marcus Ljungqvist leverera igen?

Jag känner mig lite bättre i halsen nu på morgonen. Skulle inte förvåna mig om jag är frisk imorgon bitti. Någon som skall till Eksjö typ 4-5 på morgonen?

Edit: Jag tippar Emma Johansson och Fredrik Ericsson.

2009-06-26

U21 EM England - Sverige

Jag undrade lite vad den här hysterin berodde på. Tydligen spelade man ett mästerskap i fotboll för pojkar under 21 år. Borde ju vara ungefär lika intressant som damallsvenskan. Ändå fick de så mycket utrymme i media. Måste bero på att mästerskapet spelas i Sverige. Så jag tittade lite i början. Engelsmännen pissade på svennarna till det stod 3-0. Då gav jag Downhillsändningen på Eurosport2 all min fokus, eftersom hysterin som väntat var överdriven. Zappade över till fotbollen i en reklampaus och fick se Sverige göra 1-3. Kul för dem tänkte jag. Ett tröstmål.
Kollade Downhillen igen eftersom England totalägde matchen, trots Sveriges tröstmål. Nästa gång jag kollade fotbollen stod det 3-3 och det var plötsligt Downhillen som fick ge vika. Hysterin kanske var motiverad. Svenskarna var ju grymma. Vilka hjältar som går så långt och spelar så bra mot "bättre" motstånd. Sen kom straffarna och England vann trots att första straffläggaren ramlade vid straffögonblicket. Så mycket för den hysterin.

Jag hade kunnat offra en påse lösgodis för att se Mando Diao i kväll på Peace & Love i Borlänge. Skulle vara kul att hänga där med kameran känner jag. Trots att Mando Diao är ganska små, så tror de att det är eller ska bli störst i världen. Lite sött.

Nu när jag är sjuk.
- Ska jag spendera härlig bonustid med min underbara familj.
- Ska jag äta mycket glass, som ju är bra mot halsont.
- Kan jag se på dokumentären Ett år i uppförsbacke på SVT 2 klockan 13.40 imorgon.
"Norskt reportage från 2007. Porträtt av idrottsmannen Jon Tvedt, med framgångar inom orientering och friidrott. Men på senare tid var han framför allt känd som "kungen av motbackslopp", det vill säfa löpning i brant stigande terräng. Jon Tvedt avled under ett träningslopp i januari 2009."
- Kan jag fokusera på baseballmatcher eftersom jag har ESPN America. Great stuff!
- Kan jag lura med mig familjen på en halvdag i Gesunda. DH-Cup på berget.

Bloggmakt

Med en ganska stor blogg så får man ganska stort inflytande. Med ett ganska stort inflytande följer ett ganska stort ansvar. Inte nog med att flera hundra cykelintresserade varje dag läser här. Söker någon information, via Google, om till exempel en tävling. Så är det stor risk att besökarna hamnar här på min sida.

Söker man på Google efter tävlingar som jag kört i år så hamnar min blogg på följande plats i deras sökning:
Solleröloppet: 2:a och 3:e
Billingeracet: 3:a och 4:a
Lida Loop: 4:a
Cykelcity Gran Fondo: 4:a
Kolmårdsbiken: 5:a
Borlänge Tour: 5:a
Övriga tävlingar jag skrivit om:
Mörksuggejakten: 4:a
Vätternrundan: 11:a

Förutom tävlingar så hamnar jag ofta högt upp i sökningar på cykelrelaterade produkter. Så jag känner att jag bör vara väldigt noga med vad jag skriver, och hur jag skriver det. Skulle jag såga en tävling bara för att jag är lite trött, ovän med någon kopplad till tävlingen eller bara irriterad över något så finns risken/chansen att jag påverkar många. Samtidigt är det en skön känsla att veta att så många läser det jag skriver. Tycker jag att en tävlingsarrangör har gjort ett dåligt jobb. Då får folk veta det.

Ränneslättsturen

I helgen går ju den tredje deltävlingen i Långloppscupen. Tävlingen jag skulle göra ett bra resultat på, för att ha läge på en fin totalplacering. Femma i fjol och jag skulle försvara den placeringen, var tanken. Nu skiter det sig tyvärr, då min hals inte vill att jag ska anstränga mig på några dagar. Det fina med att inte ha någon chans på bra placeringar i totalen är ju att jag, med gott samvete, kan gå all-in på de deltävlingar som är kvar.

Fem favoriter på söndag är:
Fredrik Edin
Jens Westergren
Magnus Darvell
Mattias Nilsson
Mikael Salomonsson
Länkar till fyra av de fem hittar ni på min länksida.

Så här gissar jag att topp-5 ser ut efter avslutad tävling:
1. Magnus Darvell
2. Jens Westergren
3. Mattias Nilsson
4. Mikael Salomonsson
5. Fredrik Edin
Hur tror ni att det slutar?

Lars Bleckur och Calle Friberg är, precis som jag, sjuka. Matthias Wengelin kör tävling i Tyskland, liksom Emil Lindgren. Alexander Wetterhall kör ju landsvägs-SM.

Angående nedskräpning så finns följande att läsa i PM:
"All nedskräpning i naturen är förbjuden. Anmälda cyklister redovisas på internet med namn och klubb/ort."
Så håll hårt i gel-förpackningarna. Annars ramlar det nog in ett par protester efter målgång. Man måste ju gilla deras initiativ med att anmälda cyklsiter redovisas på internet med namn och klubb. En Svarta listan över banditer. Tråkigt bara om någon anmäld är oskyldig men ändå hängs ut som en nedskräpare.

Full fart


Filip har idag valt kläder själv. Pkepke-tröjan blev det givetvis. Kepsen har jag försett honom med, för att skydda lite från solen som grillar rätt bra nu. Grymt cykelväder, synd att jag inte kan cykla bara... Men för min högra höfts skull, är det kanske bra med någon vilodag. Den skriker nämligen så fort jag trycker till med högerbenet.
Ebbah har gett upp och gått in för vila. Emily är hos sin pappa och kommer hem idag. Hit kommer också svärmor om några timmar. Ronya städar och jag funderar på hur jag ska kunna tjäna pengar på cykling. Allt är lite som det ska vara alltså.

Morgonblogg

Fortfarande döende i halsont.

Hörde att Michael Jackson dött när jag vaknade idag. Tänkte att jag kunde blogga om det, men eftersom alla andra redan har bloggat om det så låter jag bli.

Fredrik Ericsson publicerade gårdagens temposiffror för de som är intresserade:
Snitteffekt: 409W
Snittpuls: 182slag/min
Snittkadens: 88rpm
Det är ju faktiskt slående likt de siffror jag hade igår, när jag cyklade till affären för att köpa mjölk:
Snitteffekt: 411W
Snittpuls: 180slag/min
Snittkadens 88rpm

Har ni riktig tur så slänger jag upp lite bilder från Säterdalen igår, senare idag. Men nu skall jag ut i solen med mina barn som skriker gogo. Vilket betyder en blandning mellan gå ut och skor.

2009-06-25

KATASTROF!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jag har försökt förneka det i nästan två dygn. Men nu går det inte längre. På tisdagskvällen kände jag att min hals verkade torr. Hoppades att det skulle bero på värmen och att jag druckit dåligt. Så jag drack en hel del i hopp om att vakna utan den där torra känslan.
Vaknade igår och kände mig mer torr. Tänkte att det nog blir bra efter frukost, och det var också bättre efter frukost. Åkte till Rättvik med Robbelirobban och körde Mörksuggebanan. Och det var när vi kört det varvet, som jag kände att mina lymfkörtlar vid halsen var väldigt svullna och ömma. Då insåg jag vart det här var på väg. I morse var dock svullnaden nere men jag var fortsatt torr i halsen.
När vi kom hem från Säter i eftermiddags så kom det. Ont i halsen. När jag sväljer och när jag pratar.
Detta innebär nog tyvärr att jag inte har chansen att plocka hem segern i Ränneslättsturen. Jävligt surt. Detta innebär också att mina möjligheter till en bra placering i Långloppscupen försvinner, på grund av att jag redan har ett dåligt resultat. Kattskit också!
Jag ville faktiskt inte bli sjuk nu, helt ärligt!
Min älskade, underbara och helt fantastiska fru har fixat med god mat, chips, dip och Cola för att försöka få mig piggare. Så illa ställt är det med mig.

Mer om Tempo-SM:
TT har skickat ut en notis om Tempo-SM, där de visar att de inte riktigt hänger med i sporten. Klicka här för att läsa om TT:s telegram.

Wetterhall@twitter: "I am the new swedish TT champion. Can't believe it myself :)"

Franske tempomästaren som vann silver på OS i MTB:
""I don't see myself representing France at the world championship for time trial. I like cycling but I love mountain biking."

Missen som kostade Fredrik Ericsson guldmedaljen på Tempo-SM

Vi som, fanatiskt, följer Fredrik Ericssons blogg vet att han idag gjorde ett stort misstag inför dagens ödesdigra tävling.
Alla vet ju att cyklister bör tävla utan ansiktsbehåring. Det och vita strumpor går lite hand i hand. Så att säga.
Jag har nu forskat lite i hur stor skillnad ett skägg egentligen gör.
Efter att ha limmat på lite könshår på min stjärtliknande haka, och använt Ronyas hårtork och en toarulle för att simulera vindtunnel. Så visar mina mätningar att man tappar ungefär 17.3 sekunder på 47 kilometer tempo. Inte så mycket alltså.

Tack vare Alexanders seger så har vi nu ett tydligt recept på tempoframgångar och hur man gör för att skrällvinna Tempo-SM. Det hela är egentligen inte så svårt. Satsa först i ett antal år på att bli så bra som möjligt på MTB. Sedan kör du en del CX-tävlingar för att bli riktigt bra. Och det året du vill vinna Tempo-SM så provkör du din fina tempohoj några gånger i månaden. Det fungerade för Fredrik Ericsson i fjol och det fungerade verkligen för Alexander Wetterhall idag. Jag var helt säker på att man var tvungen att vara 10 kilo tyngre för att kunna vinna idag.
Hela topp 3 består ju av galningar som satsat helhjärtat på MTB i många år, och som kört en del cyclocross.

Resultat Tempo-SM Götene

Tyyydligen skall medaljplaceringarna vara dessa:
1. Alexander Wetterhall
2. Fredrik Ericsson
3. Fredrik Kessiakoff

Snacka om skräll. Grattis Wetterhall!

För att friska upp ert minne lite..



Men vem vann Tempo-SM? Jag satsar på Fredrik Ericsson. Och vem vinner linje-SM? Jag satsar på Fredrik Ericsson.

Bäää!


Nu ska vi gå till bilen igen efter en lång dag i solen. Ungarna lyriska, men nu också trötta. Alla utom Ebbah som sovit en stund.

Minns ni denna?


Nu med lite mindre barn på.

Säter


Efter en hektisk morgon med åksjuk Ebbah och gnälliga barn har vi mellanlandat vid denna lekplats. Nästa stopp; Säterdalen. Min syster kommer också hit med sina barn om ett tag. En skön familjedag, helt enkelt.

2009-06-24

Intressant resultatlista från tempo-SM

Fann detta i resultatlistan från tempo-SM:
"Startnr 29, Mattias Dahlberg, Örebrocyklisterna och startnr 30, Pontus Jönsson, CK Ringen tilldöms straffavgift,
SEK 250 för opassande uppträdande enligt TR 12.1.040 p 30."
Nu vill jag veta vad de rackarungarna gjort för hyss. Någon som vet?

Flask-kastare

Ni som har koll. Hur många flaskor får ett PRO-Tourlag per år? Det lär ju vara en jävla utgift för de som levererar flaskorna. Tänk att varje cyklist i laget kastar 4-5 flaskor per tävling. Och det är 25 cyklister som kör 80 flask-kastartävlingar.
Om mina gissningar stämmer så gör ett lag alltså av med 8-10000 flaskor per år. Dessutom har dom nog _några_ i reserv. Tanken bara slog mig idag när jag funderade på nedskräpningen som vi cyklister gör oss skyldiga till.

Jag funderar på att limma på nya däck på hjulen inför helgen. Schwalbe furious fred på tub, kan det vara något? Det blir ju först Ränneslätt som är ganska enkel och sedan Mörksuggan som är grymt snabb.
Det finns dock för och nackdelar här.
+
De lär ju rulla ruskigt lätt, har jag förstått.
Cykeln blir lite extra cool med Custom-däck.
-
De däck jag har på nu har fungerat väldigt bra.
Det är en massa jobb med att byta däck på tubhjul. För skojs skull dessutom.
Är inte säker på hållbarheten hos FF-däcken.
FF på tub är tyngre än de däck som redan sitter på. Vikt kontra rullmotstånd...

Hur skall jag göra? Tunga frågor så här efter elva på kvällen. Svara nu så jag vet om jag skall limma om imorgon eller fortsätta köra på något jag vet fungerar.

Solbränd


Sol på gran fondot, och stekande sol idag. Härligt! Och jag har ju fått lite färg, som ni kan se. Röd är ju faktiskt också en färg.
Luftar stygnen en längre stund, för första gången. De ser tyvärr ut att läka riktigt bra. Jag som hade blivit lovad riktiga ärr... Högerhöften gör fortsatt ont. Känner av den i varje tramptag. Så den måste bli bra snart..

Ah...


Så kom vi då äntligen fram. Harvade runt banan på 3.04. Start vid Jarlstugan och stopp vid målet, 148 i snittpuls. Första stigarna var riktigt blöta, det gick ganska bra att hitta runt men vi fick hoppa över några träd som fallit över stigen lite här och där.

Mörksuggejakten


Robert Österling och jag är ute och kör den banan ett varv. Han är som ett barn på julafton, märks att han vill åka riktig cykel.

Cyklister = miljöbovar?

Under Cykelcity gran fondo så fick jag frågan från en av de medtävlande om jag förstod varför vuxna män plötsligt får för sig att det är okej att skräpa ner i naturen. Troligtvis är de flesta av deltagarna ganska ordentliga av sig vid sidan av tävlingsbanan. Men när nummerlappen åker på, så verkar det vara helt okej att kasta skräp i naturen i form av gel/bars-förpackningar och till och med cykelflaskor.
Jag kan villigt erkänna att jag bara någon kilometer innan hade släppt en tom gelförpackning mitt på vägen. Men jag håller ändå med. Det är så onödigt.
För hur jobbigt är det egentligen att släpa på ett par extra gram i ryggfickan?
Visst, det kanske kan läcka väldigt lite gel i tröjan, men ni ska väl ändå tvätta kläderna efter loppet?
För egen del motiverar jag kastandet med att det ändå plockas upp. Gäller då MTB-tävlingar, där tävlingsbanorna städas på skräp och banmarkeringar efter avslutad tävling. På MTB-tävlingar är det oftast väldigt intensivt och jag har inte tid att försöka sortera bland tomma och fulla gelförpackningar när jag har tillfälle att fylla på med mer energi, utan det gäller att rätt sak finns på rätt plats och att det går fort. Det gäller dock att man släpper skräpet rakt ner när man är klar med det, och inte kastar in det 10 meter i skogen. För där går ingen och städar.
På längre landsvägstävlingar förekommer nog ingen städning av tävlingsbanan. Men visst, här i Sverige städas varje år vägrenen från skräp också.
Men det gäller fortfarande att skräpet bör ligga precis bredvid vägen för att det eventuellt någon gång skall bli städat. Tio till tjugo meter in i skogen går ingen och städar. Där hamnar tyvärr ofta flaskor från landsvägstävlingar. Förutom att de därmed är en större miljöbov än gel/bars-förpackningar, så är det rent idiotiskt att kasta tomma flaskor. Då en cykel faktiskt är mer aerodynamisk med en flaska i flaskstället än med ett tomt flaskställ. Så kastar du din flaska i skogen så förlorar inte bara naturen och kommande generationer på det. Din cykel blir långsammare också.

Ur miljöbalken:
"Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till."
"Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år."

Och jag tänker inte ens gå in på hur miljön påverkas av sättet vi tar oss till tävlingar på. Eller den stora karavan med fordon som sakta åker efter cyklisterna på tävlingar, eller den langningspersonal som åker kors och tvärs i skogarna för att kasta flaskor till oss cyklister.

Hur gör du när du cyklar? Tar du med allt eller kastar du vissa saker i naturen? Anser du att cyklister är miljöbovar?

2009-06-23

Svar på era frågor

Hur pass tåliga för slag mot sten och dyligt är Speedplay frog igentligen, funderar på att köpa ett par.
Jag anser inte att jag har testat pedalen tillräckligt för att veta detta ännu. En bra sak med pedalen är dock att sidorna är inte beroende av varandra. De pedaler jag haft tidigare, har skon kunnat lossna ur pedalen om jag slagit i en sten. Detta eftersom fjädermekanismen på ena sidan sitter ihop med den på andra sidan av pedalen. På Speedplay Frog slipper man sådana problem.

Hur ser pallen i elitklassen ut på söndagens Ränneslätt?
Var kommer du?

Det svarar jag nog på under torsdagen. Men jag skulle tro att det är en klassisk prispall med tre nivåer, där ettan står högst upp.

Här har det cyklats landsväg flera dagar utan en bild på cykeln! Så min fråga är: Vad kör du för landsvägsraket i år?
Jag har faktiskt ingen raket, eller ens någon luftballong. Utan Stefan Määttä var snäll nog att låna ut sin A:xus-cykel till mig under helgen så jag fick vurpa lite. Klicka här för bild på mig och cykeln.

Får jag prova dina hjul?
Visst. I Eksjö kanske?

Hur upplevde du SRAM gruppen på landsvägcykeln?
Fortfarande nöjd med dina Speedplay?

Eftersom jag har kört Shimano hela mitt cykelliv på landsvägs och crosscyklar så var det givetvis lite ovant. Jag blev varken imponerad eller besviken faktiskt.
Jättenöjd, är nog det smartaste system jag testat. Dock är det fortfarande lite nytt för mig. Fel och problem upptäcker man oftast efter en längre användning.


Varför var det ingen från Falu CK som jagade efter Darvell igår?
Eller nä... skojade bara! :-)
Kul lopp, men lite för "lätt". Många pigga ben i klungan.

Han har ju nyligen opererat hjärtat, så vi tänkte vara snälla mot honom.

Det dr med jens Vestergrens socker tes.Hur funkar det?
Sött är gott och socker är energi. Kolhydrater som elitidrottare behöver i stora mängder då de tränar mycket. Fredrik Ericsson är likadan och jag tvekar inte om det erbjuds sötsaker. Bara så du vet.

hur funkar speedplay pedalerna när det är lerigt??
Har bara provat dom under en lerig tur. Då gick jag i lera som täckte hela skorna. Det knastrade bara lite av gruset när jag klickade i, men funktionen var lika bra som utan lera.

Vattenkrig


Våra ungar och några andra barn hade vattenkrig. Lite mot varandra. Men mest jag mot dom. Jag mestadels från vår lägenhet. Utrustad med duschen genom badrumsfönstret och High5-flaskor, hade jag inga större problem med att dominera totalt. Enda riktiga bakslaget kom när en vattenballong självdetonerade på fönsterbrädan i köket. Där under låg nätadaptern till min laptop. Givetvis inpluggad i både vägg och dator. Utan att ha testat, så tror jag dock att både dator och adapter kan ha undkommit oskadda.

Utelek

Ungarna var ju, som sagt, ute på förmiddagen. Ronya åkte och handlade och jag styrde upp en fräsch pastasallad när hon kommit hem. Skönt med kall mat nu när det är så varmt ute. Efter maten dröjde det inte länge innan det var full fart igen.


Emily valde dagens andra eller tredje outfit.


Och småbarnen lekte.


Tjejerna åkte till vårdcentralen/kompis och vi killar gick ut. Bara ett stenkast hemifrån fanns fyra grävskopor inom ett par hundra meters radie. Mycket intressant, kanske lite för mycket intressant.


Sedan gick vi grabbar till skogs. Filip sprang i skogen och stannade ibland för att titta ner i spännande hål.


I skogen tittade vi också på svävande bark.


När vi kom tillbaka så lekte vi lite i en av Bojsenburgs alla lekplatser. Filip gungade.


Och åkte många åk i den stora rutschkanan.

Nu sover Ebbah eftermiddagslur. Det har hon inte gjort på länge. Men hon har blivit trött tidigare på kvällarna nu. Kanske är mer aktivitet nu när hon försöker gå lite och också är ute mer. Så för att hon inte ska somna för natten klockan fem på eftermiddagen så får hon istället vila en stund. Filip tittar på Pickepke på TV. Eller hur han nu utalar det...

Jag svarar på frågorna i gårdagens frågestund lite senare i kväll. Så har ni frågor så pressa ur er dom nu. Bättre läge får ni inte, och ni kan ju vara anonyma om ni så önskar.

Uppe igen


Ebbah hade vänligheten att vakna i vanlig tid idag. 06.27. Jag var trots det döende i sömnbrist. Troligtvis efter gårdagens tidiga morgon. Så har har nu sovit en halvtimme-trekvart. Känner mig halvt opigg. Ebbah har nyss somnat så hon har det bra. Ronya duschar och jag vaktar barnen genom fönstret. Senare idag ska Ebbah till doktorn, och antagligen ta några prover. Då kronisk förkylning misstänks. Hon blir nämligen inte frisk. Minns ens inte hur många veckor sedan hon blev sjuk, så länge sedan är det.

Länkar

Min länksida här på bloggen är ganska populär, mellan 40 och 120 besökare kollar länksidan varje dag. Så jag tänkte göra den ännu bättre. Har ni förslag på förbättringar och länkar som bör vara med? Jag har lagt till ett par länkar de senaste dagarna, och också fyllt på min feed här i högerspalten med ett par sidor.
Bra kan alltid bli bättre, bättre kan alltid bli bäst och bäst kan bli ännu bättre.

2009-06-22

Kvällskarameller

När jag var på akuten i fredags, för att sy ihop låret, så frågade personalen mig standardfrågorna. Om jag var allergisk mot mediciner och så vidare.. Så kom frågan om jag är frisk i övrigt.
Då började Ronya skratta. Inget fniss, utan ett riktigt skratt.
Tack för den passningen liksom. Jag svarade ju givetvis att jag var frisk i övrigt. Men frågan är om sköterskan verkligen trodde på mig, efter Ronyas påhopp.

Sveriges största blogg har haft 111 gånger fler besökare än mig idag. Hon har sedan 00:00 haft 83838 besökare. Jodå så att.
För att nå topp-10 i Sverige skulle min blogg behöva ha 16 gånger fler besökare.
Jag har fler besökare än:
- Sanna Bråding
- Bingo Rimérs Moore-blogg
- Alexandra Pascalidou
- Måns Zelmerlöw
Jag har färre besökare än:
- Pingis Anger Management
- Karin-ketchupmamma
- Faddes Blogg

Vi kör en frågestund på detta va. Har ni några frågor till mig så ställ dom genom att kommentera detta inlägg. Jag kommer svara på allt.

Bipi namnam


Så här såg det ut idag när vi matade fåglarna.

Cyklade hem från fågelmatningen, det är allt jag har cyklat idag. Har ni cyklat något? Vädret har varit omväxlande här i Falun. Från strålande sol, till regn, till sol, till åskväder och nu lyser solen så fint så. Imorgon får det bli lite mårtenbajk tror jag. Ska vara fint väder då också. Ska ju vara en fin vecka det här. Vädermässigt. När det är riktigt varmt vill jag bara vara ute och grilla mig i skogarna. Helst i många timmar. Åka favoritstigar och känna hettan i luften. Så härligt. Så svettigt.

Dagen och bloggen


Filip, Emily och jag var ute ett tag efter Filips frukost. Ebbah gick och la sig och vi gick ut. Emily åt sin frukost ute i friska luften. Filip åkte lite på sin Early Rider. Härligt med sommar!
EFter att vi varit ute ett tag kom Ronya ut och tog med sig storbarnen till staden. Jag gick in och vaktade Ebbah som sov.
Hon vaknade och var på härligt humör, som jag utnyttjade för lite lek, innan jag gav henne mat. Mitt i maten (naturligtvis) kom resten av familjen hem och nu ska vi stora snart äta.
Efter maten ska vi till vårdcentralen och sedan skall vi mata änderna i Kålgårn.

För fyra veckor sedan nådde min blogg topp 300 på bloggtoppen, för första gången. Vecka 24:a var den 267:a, och igår slutade bloggen på plats 244 för vecka 25. Det händer lite saker alltså. Sommar, kallas det nog. Och tävlingar som lockar läsare. Kul att ni hittar hit. Hoppas att ni trivs och återkommer!

Max Öste MacDonald skadad

Den duktige MTB-cyklisten Max Öste MacDonald skadade sig under midsommarhelgen. Det var när han "skulle leka fotboll" som olyckan var framme och det hela slutade med en bruten tå och mellanledsben i vänsterfoten. Gips i 4-6 veckor är domen och han tror själv att han kan vara uppe på cykeln igen om 6-8 veckor. Han missar därmed en rad viktiga tävlingar, bland annat MTB-SM och ett par långloppscuptävlingar. Max siktar på att komma igång och tävla igen under hösten.

Så fel det kan bli..

Det är svårt det här med att rapportera från cykeltävlingar, som man inte själv sett. Nyhetssidorna gör ett tappert försök, men det blir inte alltid rätt. Jag skulle ju själv gärna ha en cykelnyhetssida men förstår att det inte kan vara lätt när man förväntas skriva om alla tävlingar. Helst inom en timme efter avslutat lopp. Detta är en av anledningarna till att jag inte dragit igång en sådan sida.
Hur som helst. Velo.se gör gärna nyheter efter resultatlistan. Alltså skriver kort om vem som vann och med hur mycket före den som blev tvåa. Inte så intressant läsning kanske. Ibland blir det ju också lite tokigt:
"Bröderna Stevenson gjorde processen kort med resten av den svenska eliten under ett kylslaget Sollerölopp; det var brodern Michael som drog det längsta strået i spurten och vann."
Lite innehållsfattigt reportage, och dessutom var det ju verkligen ingen spurt. De åkte så sött, hand i hand, över linjen som de duktiga gossar de är. Så kan det bli om man gör nyheter efter resultatlistor.
Senaste tabben är från gårdagens tävling:
"Inte förrän efter nästan tolv mil var körda kunde Magnus Darvell Kalas CK och Mattias Wengelin, CK Natén gå loss. De fick snabbt en lucka och när sista backen närmade sig upp till målet vid hopptornen på Lugnet körde Darvell lätt ifrån Wengelin och kunde ohotat defilera i mål."
Här måste ju Velo.se givetvis fått en rapport från någon iaf. Men med fel cyklist som utbrytarkollega till Darvell. Wengelin satt kvar i klungan och forcerade bara målbacken snabbast av alla.
De på Cyclesport.se verkar läsa på Velo.se för på deras sida kan följande läsas:
"Innnan Sundborn satte Magnus Darvell och Mattias Wengelin ett jätteryck och fick snabbt cirka 1 minuts ledning. Den höll de ända in till sista backen där Magnus körde ifrån Mattias och kunde ohotat rulla i mål vid hoppbackarna på Lugnet."

Det kan ju givetvis vara fel info från någon "pressansvarig" för tävlingen också. men lite roligt blir det ju. Att läsa felaktigheter är ju bland det roligaste som finns.

Snart dags att vila middag, eller vad säger ni?

Ebbah testar något nytt


Upp 05.50 igår och 05.33 idag...

2009-06-21

Bilder från Cykelcity Gran Fondo Falun

Först några mobilkamerafoton som jag tagit. Alla foton i detta inlägg finns i hög/högre upplösning. Hör av er om ni är intresserade. henrik@cyclocross.se
Vill ni använda någon av dessa bilder på era bloggar eller liknande så länka gärna till min blogg, som tack.






Här följer kort som Ronya tagit. Gillar ansiktsuttrycken hos en del kämpar.