Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2009-12-19

Varför inte total-SM?

Joachim skrev följande i mitt inlägg om Solleröloppet och SM:
"Allra bäst hade väl varit att ha ett full-SM och då köra veteranklasser istället. Men det är en annan diskussion..."
Jag tycker vi tar en sådan diskussion nu. Som det är nu arrangeras (på landsväg) ett SM för ungdomar, ett SM för elit och juniorer och ett SM för veteraner. Nu har jag inte gjort någon research  om varför man inte har SM för alla klasser samma vecka, eller frågat folk om deras åsikter. Utan jag tar bara möjlgheten att lufta min åsikt i min blogg.
Det kanske är så att veteraner vill vara för sig själva, ungdomar vill vara för sig själva och elit/junior cyklister vill vara för sig själva när det gäller landsväg. Det vet inte jag. Det kanske finns en del potentiella arrangörer som inte tror sig ha kapacitet i föreningen för att arrangera ett SM för så många cyklister. Och därför har man beslutat att dela upp svenska mästerskapen i tre olika mästerskap för att fler skall kunna arrangera. Det vet inte jag. Kanske tycker man från något håll att eliten är det finaste vi har och de ska inte behöva beblandas med övriga klasser. Det vet inte jag.
Det jag vet är att cykelsporten inte är stor här i Sverige. I min värld är det bättre om de aktiva håller ihop och får tillfällen att vara på samma plats samtidigt. Att ungdomarna (och veteranerna med för den delen) får en chans att se våra svenska proffs och elitcyklister tävla om den eftertraktade tröjan. Ett SM är dessutom en tävling som en arrangör kan tjäna pengar på. Startavgiften är högre än i vanliga tävlingar, det kommer många för att delta och dessutom kör de flesta deltagarna fler än ett lopp. Visst blir det mer jobb med alla klasser än om man skulle ha några enstaka klasser. Men de extra inkomsterna gör nog det hela värt mödan. Jag hörde att man på en dag under Falu CKs total-SM fick in 50.000:-, bara i serveringen. Ett SM för alla klasser (med många fler deltagare och också större publik) borde också vara mer intressant för företag när det gäller sponsorfrågan.
Så varför är SM uppdelat i tre helger? Finns det något bra argument? Eller är det bara jag som tycker att det vore det bästa för svensk cykel att ha en vecka där alla svenska mästare koras? Vill veteranerna hålla sig för sig själva och köra SM i någon mellansvensk småstad? Tror elitåkarna att de är så mycket viktigare än andra cyklister att de måste ha en egen helg? Måste man hålla sportens framtid på en egen, skyddad, tävlingshelg?
Vad tror och tycker ni?

3 kommentarer:

  1. Jag som lvgnovis håller med dig. Hade varit roligare om vi haft en SMvecka för alla istället. Fatta vilken cykelvecka. (min första cykeltävling jag såg var ungdomsSM).

    Eller varför är alla klasser ihop på mtb? Hade bara eliten kört tävlingar med ett par dagars mellanrum hade det ju inte varit så kul att åka och kolla på precis.

    SvaraRadera
  2. Det känns som en självklarhet att man kör SM för alla klasser under samma helg.
    Ska väl erkänna att jag trodde att det var så.
    /J

    SvaraRadera
  3. För två år sedan gick SM och Vet.SM samtidigt i Falun. Det var kanon, mycket publik, bra arrangemang, en folkfest helt enkelt, jättekul! Självklart ska det vara så varje år !

    /Veteran

    SvaraRadera