Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2009-12-23

Styrketräning

Glass med chokladkross?

Igår körde jag mina hemmastyrkeövningar med förhoppningen om att bli lite starkare. Tyvärr börjar det kännas som om jag bara blir sämre på det här med push ups. Eftersom programmet stegras ganska fort så är det kanske snarare så att jag har nått en platå nu och står lite still. Men jämfört med det hastigt stegrande programmet så blir jag sämre och sämre. Kanske min klena överkropp inte riktigt orkar med denna stegring, med den träning jag bedriver. Eftersom jag kände mig klen i mina push ups så straffade jag mina triceps med två övningar inriktade på just triceps. Extra vila kanske hade varit rätt metod för att bli starkare igen, men nu blev det klassisk straffträning.
Skulle förresten behöva lite råd när det gäller styrketräning. Först och främst vill jag ha tips på övningar för överkroppen, från höften och uppåt. Ingen övning är för självklar, tänk på att jag aldrig har sysslat med sådant här. Eftersom styrketräning faktiskt inte är speciellt kul så kanske omväxlande övningar i alla fall kan hjälpa lite. Sen har jag en till fråga. När jag har gjort mina push ups så har jag ibland gjort sit ups i vilan mellan mina push up-set. Tänkte att man ju inte använder samma muskelgrupper så det borde väl gå bra. Men det är kanske bättre att vila helt mellan mina set?

13 kommentarer:

  1. Antar att den träningen mestadels ska ske i hemmet väl? Skaffa en stång som du skruvar fast så att du kan hänga i den och göra övningar. Då kan du köra massor med övningar både för rygg (lats) bröst o mage. Finns på en sportbutik nära dig.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är övningar för hemmabruk jag är ute efter. När jag får arslet ur vagnen så skall jag träna på Vibes For Life också, men att träna hemma är väldigt praktiskt när det är klent med tid.

    SvaraRadera
  3. För det första måste du skilja på styrketräning och konditionsträning. För muskeltillväxt är protein A och O.
    Styrketräning i fastande tillstånd (dvs innan frukost tex.) är negativt för din muskeltillväxt.
    Du måste tillföra protein, både före och efter. En Proteindrink uppdelat på hälften före, hälften efter är en bra start.

    Styrketräning är kraftigt nedbrytande, som kompenseras genom att du äter (protein) efteråt.
    Protein före/efter och en vanlig balanserad måltid inom rimlig tid efteråt. Skriver detta pga. att jag vet att du gjorde armhävningarna precis innan läggdags någon dag. Aja baja.

    Nu när det allra mest grundläggande är ur världen är det fantasin som sätter stopp för övningarna.

    Armhävningar med ryggsäck (eller barn) på ryggen.
    Axelpressar med vattendunkar.
    Plankan, situps med vikt på bröstet eller bakom nacke.
    Hantelrodd fast med vattendunkar.
    Shrugs med dunkar.
    Hantelpress med dunkar, flyes med samma.

    En bra övningsbank finns på kolozzeum där jag vet att du hänger en del.

    Angående att variera två övningar utan vila emellan, som du med dina armhävningar och situps finns det delade åsikter om.
    Vissa hävdar att man inte ska göra det pga. att blodflödet ska stanna i en muskel du tränar, andra tycker det funkar bra. Jag tillhör den senare gruppen och gör ofta så när jag går ner på mindre muskelgrupper som triceps, biceps. Då funkar att slänga in mage mellan setten, men skulle aldrig drömma om att göra det mellan bänkpress-set, osv. Gör det som fungerar, helt enkelt.

    Hoppas det hjälpte.

    SvaraRadera
  4. ja, just det, extremt viktigt med extra protein, så att du blir riktigt fet, fyllig och fin. eller är det så att du bygger muskler 16 timmar/vecka? åååh vad jag gillar att vara ironisk...
    vänta här, -vad hände med vanlig mat?? ett annat tips är att kalla armhävningar för just armhävningar, det hjälpte mig att nå de saliga 100! lycka till

    SvaraRadera
  5. Man blir inte fet av protein, det blir man av överätning.

    Hur mycket eller lite man nu styrketränar tar det inte bort faktumet att styrketräning ÄR nedbrytande om man inte tillför protein. Oavsätt källa.

    Ett glas mjölk fungerar lika bra som en proteindrink. Inget magiskt med pulver. Mat i pulverform helt enkelt. Men simpelt är det.

    SvaraRadera
  6. Nä du Henrik det är inte glass med chokladcross, det är backen i Falun. Försök inte ;)

    Och för att vara lite rolig, när blev mjölk mat och i pulverform ;) Jag förstod dig Richard. Men jag kunde inte låta bli, förlåt och God Jul.
    Dina övningar var bra tips också. Det och en stång som Stefan sa, så fixar man det mesta.

    Mitt tips är en balansboll, det är grejer för alla det. Inte bara för att man får bra balans utan man får en bättre allmän styrka (om man nu får säga så). Jag ska slänga mig på bollen nu faktisk. En stol att lägga händerna på och fötterna på bollen gör under för armhävningar och "tricepshävningar".

    SvaraRadera
  7. Menade givetvis att proteinpulver är mat i pulverform.

    Och ska vi internetstrida lite mer så är väl ändå mat = föda = någonting som kan smältas och metaboliseras av en varelse. Så jag hade rätt, mjölk är mat. ;) Men inte i pulverform.

    God Jul på dig med :)

    SvaraRadera
  8. All mat som krävs för att tillgodose ett behov utöver den vanliga basala metabolismen är också ett tillskott för att kompensera för ökad energiutgift!!!

    Men som tidigare sagts. Vill du maximera effekten av din träning är lite EAA före/efter mumma. Googla på "proteinsyntes" och läs på lite.

    SvaraRadera
  9. Protein är bra, mjölk och vörtbröd med ost på är gott och innehåller "rätt" proteiner. Har också smaskigt pulver och en del bars. Brukar inte träna direkt innan läggdags sådär, men då hade jag "glömt bort" träningen och var så illa tvungen.
    Det jag främst ville ha tips med var övningar att göra hemma, gärna med någon länk som visar hur man gör övningen i fråga.
    Shrugs säger mig lika mycket som hendone antagligen säger dig.

    SvaraRadera
  10. http://kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=31071

    Där har du övningsbeskrivningar på alla de övningar jag nämnt.

    SvaraRadera
  11. Tack som fan. Nu ska här ätas protein över julhelgen, kommer väl ut vid nyår som en Belgian-White.

    SvaraRadera
  12. Filmklipp på bra övningar... första länken är specifikt för skidåkning och andra är mer allmänt.


    http://www.olympiatoppen.no/fagavdelinger/trening/basistrening/Idrettsspesifikkeovelser/langrenn/page3399.html


    http://www.olympiatoppen.no/fagavdelinger/trening/basistrening/styrke/page108.html

    SvaraRadera
  13. Henrik jag har ett helt kompendium någonstans i mina samlingar som du kan få låna... om jag hittar det vill säga =)
    Har även något i digital form, men det ligger på hårddisken hemma så du får vänta i si så där en månad ;)

    Annars; Gooooooogle =)

    Goooooo Hjul!

    SvaraRadera