Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2009-12-01

96 dagar kvar - träning

Jag vet ju vad som fungerar bra för mig och har en hyfsad uppfattning om hur jag bör träna. Om det gäller cykel. Nu ska jag plötsligt åka längdskidor och Vasaloppet är nio mil med mycket stakåkning. Från att ha levt på ben, lungor och hjärta i tio år så ska nu överkroppen stå för mycket av arbetet under flera timmars tid. En överkropp som inte direkt blivit överbelastad, då jag i princip enbart ägnat mig åt cykel som träningsform i ett decennium. Löpning har jag ju börjat med denna höst, men det bygger ingen bringa. Tyvärr är det väl dags att göra något åt frukostflingan och pinnarmarna. Aj, vad jag kommer ha ont.
Eftersom jag aldrig satt min fot på ett gym frivilligt och antagligen inte kommer gå på gym nu i vinter heller, så får jag kämpa hemma istället. Kan dock ungefär noll övningar som är bra, så jag bestämde mig för att ta lite hjälp inför vinterns fostrande.
Fredrik Ericsson är en kille som kan allt man behöver kunna om träning och jobbar som tränare via sitt företag Toppfysik. Nu är han ju ingen skidåkare, men han är grymt genomtränad själv och tänker nog åka Vasaloppet i vinter. Nu har han börjat samarbeta med Jerry Ahrlin också, så skidkunnandet växer nog snabbt hos den gode tempokungen.
Kika gärna in på Fredriks hemsida, han har, förutom sådant man betalar för, en hel del gratistips. Och ungdomar upp till 16 år får allt gratis där. Fredrik hjälper er till exempel med hur ni ska träna inför Vätternrundan. Han har också ett 12-veckors träningsupplägg för Vasaloppet. Fundera lite på vad som ger mest, att lägga ner tusentals kronor i nya skidor, ny ram till cykeln, ett par hjul, kolfiberstavar eller att förbättra er fysik.

Hur ska då jag göra för att nå mitt mål i Vasaloppet? Planen är att åka så mycket skidor som möjligt för att få in teknik och åkstyrkan. Innan snön och mellan skidpassen kommer jag köra en del löpning och ta tag i den där usla överkroppen. Eftersom jag i princip saknar muskulatur på överkroppen och bara hålls uppe av mina inre organ, så har jag en del att göra där. Det kommer vara prio ett efter att staka i längdspåren. Det blir givetvis något cykelpass då och då också. Jag har ju syreupptag nog för att ta mig igenom Vasaloppet hyfsat snabbt, det gäller bara att få musklerna att hänga med också.
Tidigare i höstas gjorde jag ett maxtest med armhävningar och klarade tio stycken. Då gav jag verkligen allt och pressade mina stackars armar till bristningsgränsen. Började träna efter upplägget i One hundred push ups . De lovar att man klarar 100 armhävningar (eller push-ups då..) efter bara sex veckors träning. Tyvärr blev jag sjuk när vecka två skulle avslutas och var sjuk i en vecka. Tappade så mycket styrka att det var som att börja om igen. Eftersom jag då visste om att det skulle bli en Vasaloppsblogg så tänkte jag göra min nystart i och med Vasabloggningen. Så nu tänker jag göra ett nytt försök. Gör ett maxtest nu i kväll och sedan börjar jag med vecka ett imorgon och kör onsdag, fredag och söndag denna vecka.
Om ni vill starta, nystarta eller bara träna med mig så kör vi imorgon alltså. 100 armhävningar är ingen match innan januari är slut.

4 kommentarer:

  1. Ett par expanderband kan nog vara bra att införskaffa för dig tror jag. Då kan du tjyvträna stakmusklerna hemma och slipper besöka gymmet. /tomp

    SvaraRadera
  2. Finns många bra övningar... Dips, armhävningar där du har axelbrett mellan armarna, chins... Glöm inte mage och rygg, kanske ännu viktigare än armarna. Stakintervaller i olika längd och olika branta uppförsbackar, avsluta varje distanspass med snabba stakintervaller på platten.
    //David, långsammare än Tomp

    SvaraRadera
  3. Skaffa en Bråsterk, grymt effektivt och värt. Kör på den varannan dag så lovar jag att du kör under 5.30. På hedersord.

    SvaraRadera
  4. jag åkte på 5:01 men har ingen bråsterk

    SvaraRadera