Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2009-12-03

94 dagar kvar, (jag tänkte..) välja utrustning

Var till en lokal skidhandlare i eftermiddags. Hade gjort all rekning via kataloger och hemsidor inför besöket, och eftersom väldigt få modeller av skidor har kolfiber i sig så blir valet inte så svårt för en cyklist. Stavar är jag lite mer kluven inför. Ska man gå all in där eller köra på ett säkrare, lite tyngre kort? Nåväl, innan någon säljare hade hittat mig så hann jag prova en skidsko av märket A. Den såg också rätt ut. Kolfibermönstret syntes från långt håll, den var väldigt lätt och hade en hög summa på prislappen. Fanns dock bara i en storlek i butiken, och det var min. Provade den och den satt så perfekt.
När jag stod där och hade ett hallelujah moment så kom så en säljare. Han tittade mig i ögonen först och sedan ner på skon och så sa han;
- Den där ska du inte ha.
Hela min värld rasade samman. Den satt ju perfekt, hade kolfiber, var ruskigt lätt och satt som en smäck. Kunde i mina ögon inte bli mycket bättre faktiskt. "Det där är en tävlingssko" ... "Den är för kall" ... "Den har för mjuk sula" ...
Att det var en tävlingssko lät ju bara som något bra i mina öron, att den var kall gjorde inget. Jag ska ju träna hårt och har aldrig varit speciellt frusen av mig om fötterna. Behöver ingen välstoppad tur-sko. Dessutom finns ju ullstrumpor och skoöverdrag för de kallaste dagarna.
Men jag skulle ha en sko av märke B istället, mycket bättre, billigare och varmare. Efter lite argumenterande insåg jag att det inte skulle gå att övertala denne man. Han visste vad han ville sälja.
Så vi gick över på skidor, en rätt viktig bit i längdskidåkandet. Jag började med att fråga om märke A fanns i rätt mjukhet och längd. Men han var tveksam. För märke B skulle jag inte bara få mer skida för pengarna, märke B var bättre också. Bättre kurva i spannet och så vidare. Mest skida för pengarna gav en skida av årsmodell 07-08. Då skrek det inom mig. Som att gå och köpa en två år gammal cykel, nejdu den gick jag inte på. Lagertömning kallas det.
Vi skulle prova ut en skida och jag gick med på att prova en av märke B, mot att jag också fick stå på ett par med märke A. Så att jag sedan kunde skaffa mig den skida jag vill ha och inte den han ville sälja till mig. Men jag var för lätt för skidorna. Han skulle få in skidor för tunnisar i nästa vecka av märke B. Då frågade jag om märke A fanns hemma i rätt längd och mjukhet, nu hade jag chansen att gå segrande ur striden. Men nej, inte heller märke A fanns i rätt längd/mjukhet för mig. Och de skulle inte få in fler av den skidan heller... För lätt för längdskidor?
Finns det några stavar då, undrade jag. Så jag skulle kunna få klarhet i något. Vi gick dit och han pekade ut tre olika modeller av märke B. Märke A nämndes inte ens. Eller något annat märke heller. Det enda jag funderade på var om säljare i sportbutiker får olika mycket bonus från olika märken, eller om säljaren hade en nära vän hos märke B. Inte ens stavar fanns i rätt längd, så när jag gick ut ur butiken hade jag ännu mindre koll på vilka grejer jag ska ha i vinter.
Fast skorna av märke A, dom satt ju bara för jäkla bra. Så det är nog klart, märke B kändes just... B. Det fanns givetvis fler märken i butiken, men dom nämndes inte många sekunder.
Tur att vädret slår om till plusgrader nu, så jag får några extra dagar utan snö att bestämma mig på.

5 kommentarer:

  1. A+B
    Vilka märken pratar vi om?

    SvaraRadera
  2. Jag hade blivit sne på den försäljaren

    SvaraRadera
  3. Vilken dåre till säljare, Några tips nedan

    Skor: prova alla toppmodeller och köp dom som sitter skönast.

    Skidor däremot är bättre om man kan köpa beggat av en tävlingsåkare(om man känner nån) då får man ofta bra skidor, top of the line i butik går inte alltid bäst faktiskt tyvärr, WC åkare plockar ut dom bästa, sen dom under wc elit, sen B-kontraktsåkare, sen det som blir över skickas till butik, så en ny toppskida kan vara 4:esortering och ett sämre köp än en ratad tävlingsåkarskida, är det dessutom fjolårsmodeller no no.

    Stavar: top of the line är bäst helt enkelt där är det ingen skillnad på butik och wc-åkare, billig flexar mycket och är tunga och har dålig pendel, är du armstark som du :-) ska du ha top of the line

    SvaraRadera
  4. Hej, vilka märken det gällde spelar ingen större roll.

    Jag provade tre märken av skor och vet vilka jag gillade bäst. Jag har förstått hur finskidorna fördelas ut till marknaden, och har förstått att butiker inte alltid får de finaste exemplaren. Tyvärr.
    Eftersom jag är ruggigt stark i armarna så lär det bli top of the line på stavar.

    SvaraRadera