Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2009-10-01

Löparblogg

Det blir inte någon löptur idag, det beror dock inte på att jag har för ont. Som vissa av er kanske tror. Utan det har legat på under förmiddagen, och nu har Ronya åkt till jobbet. Hon jobbar till 21.30, så det blir för sent då tycker jag. Möjligtvis om Ronya får sluta tidigare så att hon är hemma till nio. Då kan det gå.
Men en vilodag efter mina två första löpdagar är nog inte helt fel heller. Och vilar jag idag så kanske morgondagens pass blir bättre.

Jag läser era kommentarer om vad jag bör och inte bör göra. Jag har också förstått att springa på tå sker lättast och naturligast i höga farter. Och att ni tycker att jag möjligen skall putsa på min "naturliga" stil istället för att lära mig något nytt. Men jag har ju ingen stil. Och det sätt som jag sprang kilometertestet på är ju en garanterad skadeteknik. Bättre då att lära mig att springa "rätt" direkt, för att undvika skador och onödigt slitage. Om jag skulle lära någon att börja cykla så skulle jag inte säga åt den att cykla med sadeln på vilken höjd som helst och trampa med hälarna till exempel. Bättre då att ställa in sadelhöjd och visa hur man gör direkt, för att undvika skador och få en bättre upplevelse av sporten.
Igår när jag försökte undvika att ha sträckt framben med hälisättning, så upptäckte jag snabbt att mitt vänstra ben gärna landade med hela foten samtidigt, och min högra fot "tåade" mer. Detta beror nog på att mitt högra ben är kortare än det vänstra och därför får svårare att "nå marken".
Att springa på grus måste vara bra för en nybörjare också, tror jag. Man kan så tydligt höra om man bromsar i steget eller om har driv.

Sist, men inte minst, så undrar jag om ni har några tips på löpare som bloggar?

5 kommentarer:

  1. Jag skulle säga att motsvarigheten till att ha rätt sadelhöjd på cykel är att köpa rätt skor efter det steg man har i löpning...och inte att försöka att ändra sin hållning och steg aktivt. Du kommer genom att bygga dina löpspecifika muskler automatiskt att få ett annorlunda steg med tiden, jämfört med vad du har som tekniskt otränad nybörjare. Skyndar man för snabbt mot den "optimala" stilen effektmässigt blir det lätt skador. Ett minitips är att i början tänka på att slappna av så mycket som möjligt i armarna; ofta drar man upp dem för mycket när man är ovan och får ingen riktig pendling. Slappnar man av kommer en mer effektiv pendel och steget totalt blir lite bättre och man märker att man får ett bättre klipp. Börja så och låt resten komma av sig själv den första tiden, säger jag. Andra säger säkert annat.

    SvaraRadera
  2. Flåsmannen bloggar, fd cyklist, numera löpare http://laser.bloggagartis.se, samt hans lillbrorsa som är löpare men som numera även cyklar http://alf.bloggagratis.se.
    Ytterligare två är http://swyzak.bloggagratis.se, http://patrik.familyengstrom.com

    SvaraRadera
  3. Glömde...När du springer ska det kännas som om höften ligger framför ben och fötter. Det är ett tecken på en hög framskjuten höft och en aktiv fotisättning.

    SvaraRadera
  4. spring therese, cykelmygg, å några andra där.

    det värsta är att löpningen verkar ge bra ladd till xc åkat, attans med.

    SvaraRadera
  5. Här är en länk på svenska elitaktivas egna hemsidor/bloggar;
    http://www.friidrott.se/lankar/aktiva.aspx

    SvaraRadera