Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2009-09-04

Öijer kommenterar

Känner att jag vill lufta mig lite. Dels över saker i min egna blogg men också rörande annat.

Fick tips om att Wengelin satsat på en fungerande gaffel nu när det var VM. Klokt, men det där borde han ju kommit på tidigare.

Jag hade ju en omröstning tidigare på bloggen om vilken deltävling i Långloppscupen som ni gillade bäst, fick detta resultat:
Långa Billingeracet 14 (11%)
Lida Loop 23 (18%)
Ränneslättsturen 8 (6%)
Mörksuggejakten 36 (29%)
Finnmarksturen 35 (28%)
Bockstensturen 8 (6%)
Måste erkänna att jag blev lite förvånad över ett par saker. Dels att så många tycktes gilla Finnmarksturen. Inte för att jag ogillar loppet, men trodde det var lite för tufft för många. Dessutom brukar det ofta klagas på att det är för mycket grusväg. Tydligen gillar mina läsare tuffa lopp.
En annan sak som gjorde mig lite förvånad var att Bockstensturen var lika lite omtyckt som Ränneslättsturen. Bockstensturen är, enligt mig, ett mycket finare lopp. Nedan följer min personliga ranking. Där de tre största loppen är lite i en klass för sig, fyran och femman ungefär jämnbördiga och sexan "ligger under strecket":
1. Finnmarksturen
Det klassiska långloppet i Ludvika. Tradition. Sveriges äldsta långlopp. Folk går man ur huse för att titta, och folk ställer upp för att göra loppet fantastiskt. Också från vägkanten. Längst och tuffast, ett riktigt långlopp.
2. Långa Billingeracet
Kalaskul, lång och tuff bana. Mysig atmosfär. Saknar dock den tradition och stämning som omger Finnmarksturen.
3. Mörksuggejakten
Troligtvis den vackraste banan. Bra och fina stigar som uppskattas av många. Vattentätt arrangemang. Är tyvärr för kort tävlingstid och lite för lätt bana, vilket drar ner totalbetyget.
4. Lida Loop
Jättebra arrangemang med nytänkande, och sveriges bästa tävlingscentrum. Är dock, precis som Mörksuggan, för kort. Banan är ganska stenig, som sig bör i Stockholms natur, och tyvärr därmed också rätt platt.
5. Bockstensturen
Längden är bra, 100 kilometer MTB-tävling sitter bra i benen. Fint arrangemang men banan saknar en del för att nå högre i min lista. Främst inledningen, men också de avslutande milen är inte allt för upphetsande. Lida Loop känns mer spännadande som arrangemang.
6. Ränneslättsturen
Också detta lopp har en för kort, och dessutom ganska trist, bana. Känns litet, är också litet. Därmed upplevs det inte som något av de andra, större, loppen. Saknar ofta många elitåkare vilket också drar ner på betyget.
I vilken ordning skulle ni ranka loppen?

Det här med spurten mellan Christofer Stevenson och Tomas Löfgren i Glasrikeresan blev tydligen ett populärt inlägg med många åsikter om vad som var rätt eller fel. Det inlägget har faktiskt haft näst flest kommentarer av alla mina blogginlägg, leder där gör Det här med distans del 2 som har skrapat ihop 44 kommentarer.
Första gången jag såg filmen tänkte jag att Tomas inte riktigt var värd sina 60.000 kronor, då spurten inte var speciellt ful. Visst, av någon dum jävla anledning, hade en buss fått parkera på upploppet. Men cyklisterna var ju inte jättenära den direkt. Men när jag tittade en andra, kritisk, gång så såg jag lite mer. Och man ska tänka på att kommissarierna struntar i hur det upplevs. De följer regler.
Man ser ju ganska tydligt att Christofer Stevenson först tar sikte på mållinjen och går lite vänster för att ta kortaste vägen mot mål, inga konstigheter där. När då Tomas Löfgren försöker passera på högersidan så stänger Christofer Stevenson till den luckan.
Det här kan man läsa i Svenska Cykelförbundets regler:
"2.3.036
Det är absolut förbjudet för cyklister att avvika från den vid spurtens början valda banan och att därmed riskera säkerheten för övriga cyklister."
Vi kan väl enas om att Steve faktiskt avvek från den i början valda banan?
Christofer dömdes för detta:
"10.2 Icke reglementsenlig spurt.
10.2.1 Endagstävling
Deklassering till sista plats i cyklistens klunga och 500 [kronor i böter.]"
Men om man ska vara hård så kan man också säga att Christofer Stevenson kom billigt undan. För i reglerna finns också denna att ta till vid spurter:
"10. Spurt
10.1 Avvikande från den vid spurtens början valda banan och därvid utgöra en risk för övriga cyklister.
10.1.1 Endagstävling
Diskvalificering och 500"
Hade kommissarien dömt efter denna regel så hade "Steve" inte ens fått de 20.000 som en andraplats gav alltså.

10 kommentarer:

  1. Intressant, jag tycker faktiskt att Mörksuggejakten har en skittrist bana men däremot att Ränneslättsturen är riktigt fin. Jag blir lika förvånad varje år för man får ju gång efter annan höra motsatsen! Men jag gillar ju stig och det är ju rätt mycket av den varan på Ränneslätt jämfört med Suggan.

    SvaraRadera
  2. Känns för övrigt som att Stevensons stängning var värre än Sausers i marathon-VM förra året.
    http://www.youtube.com/watch?v=VZttczYXNTQ

    SvaraRadera
  3. Men vem fan tyckte att det var ok med en buss där?!!
    Idot

    SvaraRadera
  4. Jag gillar också stigcykling. Men Ränneslättsbanan består av mindre roliga stigar på ett övningsfält. Mörksuggejakten slingrar sig i alla fall fram mellan idylliska dalabyar i vacker natur.

    SvaraRadera
  5. det är ju inte så att steve tränger lövgren på bägge sidor, lövgren svingar ju direkt helt över på vänsterkanten och då är det ju inte otillåtet för steve att gå efter, han utgör ju ingen fara för lövgren som redan är 2m åt sidan! i början så får ju lövgren bara skylla sig själv att han försöker med fel sida!!

    SvaraRadera
  6. Diskningen tycker jag var helt rätt.

    Angående långloppen har jag bara kört Ränneslätt och Bockstensturen och tycker båda var roliga. Lite mycket transport på Bocksten dock. Ränneslätt tyckte jag hade en väldigt bra blandning på stigar/grusväg. Stigarna var dessutom vad jag kommer ihåg riktiga singletracks. Banan hade gärna fått vara lite längre dock. Av dom jag kört blir det således:

    1. Ränneslätt
    2. Bockstensturen

    SvaraRadera
  7. 1. Lida Loop
    2. Ränneslätt
    2. Billingen
    2. Mörksuggan
    2. Finnmarken
    2. Bocksten

    Alla är nästan lika roliga men Lida står ut. Resten kommer för mig på en andra plats, för de är lika roliga på olika sätt. Nu sorterade jag dem över hur banan är. Stig ska det vara. Att de med längst bana hamnade sist beror därför på det, de ha minst stig...

    SvaraRadera
  8. Öijer en fråga? Vad skulle ändras på ränneslättsturen för att den skulle bli bättre, förutom stigarna...

    SvaraRadera
  9. Körde Bocken för första gången och ska den envisas med att vara så förbannat blöt och lerig så kommer den cementera sina bottenplaceringar.

    1 Lida loop - Klar bästa arrangemanget, om än något kort bana
    2 Finnmarksturen - Klassiker, gäller att pressa hårt på vägarna
    3 Ränneslätt - Tycker den är riktigt kul första halvan, sen ganska tråkig.
    Synd också att många hoppar över den.
    14 - Mörksuggan. Jag hatar den här banan pga av starten
    115 - Bockstensturen - Fy fan vilken skit. Arrangörerna borde ställt in i år
    1016 - Billingen - Det här loppet borde slutas arrangeras. Det är en värdelös bana och allt för tidigt på året.

    SvaraRadera
  10. Tycker tvärtom om Bocken :)
    Den var skitkul! Delvis för att det var lerigt och kämpigt. Och sista milen med en underbar singletrack utan rötter! Fantastico :)

    SvaraRadera