Image-map Startsidan Startsidan Startsidan Presentation Länkar Kontakt Sponsorer Övrigt

2009-08-05

HT / FS / 29 ?

Vad tror ni är snabbast på ett långlopp? Framdämpad, heldämpad eller en cykel med 29-hjul?
Framdämpad vanlig 26" har jag ju haft nästan alla år. Ett år körde jag med heldämpad cykel. Det var när jag åkte Gary Fisher. Gary Fisher som också tog tag i det där med 29" då. En vanlig framdämpad cykel är ju lätt, kvick och rapp. En heldämpad cykel sväljer ju en del stök, men det är inte som om stigarna blir asfaltsvägar. En heldämpad väger lite mer men man ska istället spara energi genom att man inte skakar sönder. 29" ser man inte i elitklassen i Sverige. De större hjulen gör ojämnheterna mindre i förhållande till hjulen och man har större kontaktyta med marken. Vilket borde ge bättre grepp. Jag är faktiskt lite sugen på att testa 29". Deras enda nackdel är de tyngre hjulen, men det borde ju finnas relativt lätta 29-hjul också. I helgens världscup kunde man se två 29" bland topp10 i herreliten.
29" tror jag skulle passa väldigt bra på svenska långlopp. Dels är det inte så många igångdrag, så de tyngre hjulen spelar inte lika stor roll som på ett XC. Man får fördelen som heldämpat har genom att ojämnheter förminskas, men samtidigt är hojen styv som vilken framdämpad cykel som helst.
Vad har ni, och vad tror ni fungerar bäst?

10 kommentarer:

  1. Ja, jag funderar också på 29". Tror också på att det skulle kunna vara en kompromiss på ffa långlopp.

    Om det duger för världseliten i XC, varför inte för oss? Frågan är ju snarare vad lätta sådana hjul kostar. Tub blir nog svårt.. :-)

    Synd bara att 29" är så fult..

    SvaraRadera
  2. villka var det i Bromont topp 10 som körde med 29" om jag får fråga??

    SvaraRadera
  3. kör lite snabbare så blir det nog bra med den hojj du än kör med.

    SvaraRadera
  4. Går att bygga lätta hjul för 29" med. Både ZTR och FRM har ju lätta fälgar. Låg bakom en på Mörksuggejakten som hade en riktigt schysst 29er, någon ifrån Mera Lera. 29" Kan säkert fungera bra om man är lite längre som du är men får oss kortare så verkar det mest otympligt.

    Jag tror på ht med bra gaffel, gärna med terralogic eller liknande och däck med stor volym och hyfsat lättrullade.

    SvaraRadera
  5. Vet inte om någon av storhjulingarna slutade topp-10. Men de var där och krigade. Tror dock att punkteringar sabbade dagen.

    Tyngre växel och högre kadens har alltid fungerat bra om man vill cykla snabbare.

    SvaraRadera
  6. Jag funderar på en 29" som vinter cykel.

    SvaraRadera
  7. Sam Shultz och Jeremy Horan-Kobelski från Subary Gary Fisher kör heldämpade 29" (Sam var en av dem som var uppe och krigade i topp 10 tills kedjan gick av). Deras FS 29" cyklar väger under 10 kg i Large.
    Heather Irmiger (samma team) vann USA-mästerskapen på en 29" HT. och det gjorde även Jeremy H.
    Bara som lite inside info.
    /Åsa Erlandsson

    SvaraRadera
  8. Åsa: Varför åker du småhjuling?

    SvaraRadera
  9. men det är ju så otroligt fult. kanske för stora personer men njaa.... tveksam faktiskt

    SvaraRadera
  10. Öijer: Tidigare har ramarna för 29" inte riktigt fungerat för en som är 160 cm lång, men nu ska den visst vara bättre. Dessutom har det varit av viktskäl som jag valt att fortsätta med 26", men nu när de är så pass lätta, faktiskt lättare än min 26" ht, är jag faktiskt sugen på att testa det igen. Man kan inte skylla på vikten längre iaf.
    Vi får se, snart kanske två stora hjul kommer rullandes med mig.....
    /åsa

    SvaraRadera